Wit en geel slijm: ontlasting

Slijm in ontlasting Slijm in ontlasting

Wie slijm ontdekt in zijn/haar ontlasting moet opletten. Wat kan er mis zijn met het ontlasting? Ontlasting heeft van nature een slijmlaagje. Slijm is afkomstig van de darmwand. De darmwand geeft namelijk een slijmlaagje af waardoor het ontlasting beter door de darmen kan voortbewegen. Een klein beetje slijm is dus prima, echter kan het ook voorkomen dat er teveel slijm wordt geproduceerd of dat er vreemd slijm (geel) meekomt. Normaal slijm vanuit de darmwand is wit/doorzichtig.

Geel slijm in ontlasting

Geel slijm in het ontlasting is niet normaal. De gele kleur kan worden veroorzaakt door een seksueel overdraagbare aandoening (bacerie) of door etensresten. Normaal slijm is wit/grijs en meestal doorzichtig van kleur. Je ziet het slijm dus niet maar het is er wel. Wanneer er iets aan de hand is met de darmen is dat vaak ook te zien aan het ontlasting. Het is daarom ook erg belangrijk om altijd je ontlasting te controleren. Zeker wanneer je bijvoorbeeld vaak buikpijn hebt.

PDS kan zomaar ontstaan

Prikkelbare Darm Syndroom

Een bekende term voor veel mensen is natuurlijk het prikkelbare darm syndroom. Tot op heden is het nog altijd niet precies duidelijk waarom mensen het prikkelbare darm syndroom krijgen. Sommige mensen krijgen het spontaan. Bij andere mensen verdwijnt het ook weer spontaan. De achterliggende oorzaak is niet precies aan te wijzen, echter is het wel duidelijk dat er bepaalde triggers zijn die PDS kunnen bewerkstelligen. Je moet dan denken aan:

 • Stress
 • Roken
 • Verkeerde voeding (weinig vezels)

Ontstekingen in de darmen

Een ontsteking in de darmen is erg vervelend. Mensen met ontstekingen voelen dat vaak en hebben daar ook geregeld last van. Een chronische ontsteking in de darmen kan veel slijm bij het ontlasting laten zien. Een chronische darmontsteking is bijvoorbeeld:

 • Colitis Ulcerosa
 • Ziekte van Crohn

Aambeien en slijm

Aambeien zijn kleine zwellichaampjes. Deze zwellichaampjes zijn uitgezakt en kunnen zo buiten de anus terecht komen. Het uitzakken wordt veroorzaakt door leeftijd, zwaartekrachteffecten en persen. Vooral te hard persen is nummer één oorzaak van het ontstaan van aambeien. Wanneer zwellichaampjes zijn uitgezakt kan dat voor veel ongemakken zorgen. Mensen met aambeien hebben veelal jeuk bij de anus. Ook pijn en bloedingen komen veel voor. Aambeien kunnen rood slijm veroorzaken bij het ontlasting. Wanneer u aambeien vermoedt kunt u naar de huisarts gaan. U kunt zelf ook een zalf kopen bij de drogist en deze op de plek smeren. Wanneer de aambeien erg groot zijn geworden kunt u deze in het ziekenhuis laten verwijderen.

Geel slijm en chlamydia

Het is heel erg belangrijk om goed naar het ontlasting te kijken wanneer er vaker vreemd slijm te zien is bij het ontlasting. Wanneer er vaker slijm wordt gezien kan er iets mis zijn met de darmen. In de darmen kan een bacerie zitten die de slijm produceert. Deze bacterie is vaak een SOA (chlamydia of gonorroe). Wanneer iemand onveilig anaal seksueel contact heeft gehad kan de bacterie overgedragen zijn. Het resultaat is vaak te zien bij het ontlasting. Het ontlasting is bedekt met wit/geel slijm. Ga bij verdenking altijd naar de huisarts of een GGD.

Laatst aangepast op vrijdag, 26 augustus 2016 13:21

Reageer op: "Wit en geel slijm: ontlasting"

3 reacties

 • Reactielink dennis dinsdag, 16 januari 2018 06:01 Geplaatst door dennis

  in november 2017 kreeg ik erg maagzuur de week er na diarree met heftige buikkrampen en darmkrampen. erg persen op de wc. later door persen grootte bobbel op anus. veel spuit diarree met veel slijm en bloed. eind december toch maar een naar de dokter. test gedaan ontlasting niks aan de hand. ik dacht toen in ga twee keer per weel naar café en drink bier. dus ben ik nu al twee weken niet geweest dus geen bier gehad. en nu merk ik dat mijn darmen rustig zijn geworden alleen wel vaak nog slijm met wat bloed er door heen. mijn ontlasting word vaster maar is nog wel slap. mijn vraag is dan ook kan dit door bier komen ? en hoe lang heeft dit nodig om te herstellen ? en wat kan ik nemen on het sneller te laten herstellen ?

 • Reactielink priscilla dinsdag, 24 oktober 2017 16:00 Geplaatst door priscilla

  Ik heb al paar maanden last om te poepen en nu al zeker 1 maand heel erg dikke gele groene slijm ipv ontlasting en erge pijn met persen en nog geen ontlasting alleen maar slijm het loopt me er zo uit en zovrel pijn niet normaal meer

 • Reactielink jenny maandag, 16 oktober 2017 11:52 Geplaatst door jenny

  iedere keer als ik een windje laat komt er een pluk witgeelslijm mee moet ik mij ongerust maken

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk