Betekenis en normale waarde urinezuur labuitslag

Urinezuur onderzoek Urinezuur onderzoek

Het kan voorkomen dat de huisarts een bloedonderzoek aanvraagt bij een laboratorium of zelf het bloed onderzoekt. Een van die onderzoeken kan de bepaling van de hoeveelheid urinezuur (Uraat) in bloed zijn. Urinezuur is een stof die ontstaat tijdens de afbraak van lichaamscellen, maar ook tijdens de afbraak van voedsel. Urinezuur dat is ontstaan tijdens een afbraakproces, is normaal gesproken opgelost in het bloed. De nieren filteren deze overbodige stof uit het bloed, waarna het overbodige urinezuur wordt afgevoerd via de blaas in de vorm van urine. Het kan voorkomen dat er een overschot aan urinezuur in het bloed ontstaat. Dit overschot kan voor verschillende klachten zorgen, bijvoorbeeld jicht. Hoge concentraties urinezuur kunnen ook leiden tot nierproblemen (nierfalen, nierstenen).

Urinezuur en purine wat is dat?

Urinezuur is een afbraakproduct dat ontstaat tijdens de afbraak van lichaamscellen, maar ook tijdens de afbraak van voedsel. Vooral tijdens de afbraak van purines ontstaat urinezuur. Eet je voeding dat veel purine bevat dan zal de concentratie urinezuur in het lichaam/bloed toenemen. Bepaalde voedingsmiddelen bevatten veel purine. Denk aan: ansjovis, bier, wijn, makreel, kippenlever, kippenpoot, kippenborst, haring, forel, tarwekiemen, kalfszwezerik, sojabonen, braadharing...
 

Waarom de hoeveelheid urinezuur bepalen?

De hoeveelheid urinezuur in urine bloed wordt vaak gemeten om te controleren of de nieren wel goed functioneren en/of om te kijken of het lichaam te veel urinezuur produceert. Een te hoge concentratie urinezuur (urinezuurspiegel) in het bloed doordat bijvoorbeeld de nieren niet goed functioneren heet: hyperurikemie.
 

Waardoor ontstaat jicht?

Een te hoge concentratie urinezuur in het bloed kan ertoe leiden dat de kristallen neerslaan in de gewrichten. Het neerslaan van de urinezuurkristallen is een beschermingsmechanisme van het lichaam, het voorkomt (gevaarlijke) verdere verzuring van het bloed. Vaak slaan de kristallen neer in de voeten, de bekende jicht teen, maar jicht komt ook vaak voor in de enkel, knie en/of pols. Jicht is zeer pijnlijk. Kenmerken/symptomen van jicht zijn:

 • Extreme gevoeligheid van de aangedane gewrichten (zelfs een deken of laken is te zwaar)
 • Gevoel alsof er duizenden naaldjes prikken
 • Zwelling, rode, glanzende huid
 • Knobbels door ophoping van neergeslagen kristallen (jichtknobbels of tophi's)
 • Koorts, misselijkheid, overgeven

Is mijn urinezuur concentratie te hoog?

De gemiddelde concentratie urinezuur in bloed is bij mannen vaak iets hoger dan bij vrouwen. Ook gelden andere waarden voor kinderen. De waarde is uitgedrukt in mmol/L (mmol/L staat voor millimol per liter, een maateenheid voor de hoeveelheid stof van een materie.)

Wat zijn normale waarden voor de hoeveelheid urinezuur in bloed?

De gemiddelde hoeveelheid urinezuur in het bloed vaan een gezonde man:

 • 0,20 - 0,42 mmol/L

De gemiddelde hoeveelheid urinezuur in het bloed van een gezonde vrouw:

 • 0,12 - 0,34 mmol/L

De gemiddele hoeveelheid urinezuur in het bloed van gezonde kinderen:

 • Neonaten (pasgeborene) 0,06 - 0,27 mmol/L
 • Jonger dan 1 jaar 0,07 - 0,33 mmol/L
 • 4 - 18 jaar 0,12 - 0,45 mmol/L 

De hoeveelheid urinezuur in mijn bloed is te hoog

Is de hoeveelheid urinezuur in jouw bloed te hoog dan kan dit duiden op:

Een verstoring in de afbraak van cellen en/of celmateriaal in het lichaam. Aanvullend onderoek kan duiden op de volgende mogelijke oorzaken:

 • een (erfelijke) stofwisselingsziekete
 • psoriasis
 • nierfalen 
 • leukemie
 • chemotherapie

De hoeveelheid urinezuur in mijn bloed is te laag

Bij een (extreem) lage concentratie urinezuur in het bloed zijn aanvullende onderzoeken nodig om een onderliggende ziekte of aandoening aan te kunnen tonen.

Laatst aangepast op woensdag, 24 januari 2018 14:21

Reageer op: "Betekenis en normale waarde urinezuur labuitslag"

1 Reactie

 • Reactielink hvarsseveld@hotmail.com woensdag, 29 augustus 2018 17:47 Geplaatst door hvarsseveld@hotmail.com

  Mijn waarde urinezuur labuitslag als man is 0.47 mmmol/L. Is dat te hoog/

  Groeten

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk