Veel poepen en plassen - oorzaak en oplossing

Vaak poepen Vaak poepen

Poepen en plassen gebeurt bij bijna iedereen dagelijks, toch kan het gebeuren dat er plotseling sprake is van een enorme stijging in het moeten poepen en plassen op een dag. Wat kan er aan de hand zijn als je meer dan drie keer per dag moet poepen. Ook vaak moeten plassen kan een symptoom zijn op een ziekte of aandoening. Waar let je op en wat moet je doen als je merkt dat je opeens heel veel naar de wc moet? Lees dit artikel om de symptomen te achterhalen van het vaak moeten poepen en plassen.

Wat is een normale frequentie van poepen en plassen?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten wat nou normaal is. Hoe vaak moet men gemiddeld nou poepen en plassen? De meeste mensen moeten ongeveer één tot maximaal drie keer per dag naar de wc om te poepen. Meestal moet men in de ochtend de grote boodschap doen. Pas later op de dag kan het voorkomen dat er nog een keer gepoept moet worden. Heel uitzonderlijk kan het voorkomen dat er in de avond nog een keer een bezoek aan de wc moet worden gebracht om te poepen. Plassen daarentegen doen we veel vaker. De blaas is vrij klein en kan maar een beperkte volume herbergen. Als de blaas vol dreigt te raken geeft het een signaal af dat er geplast moet worden. Wie steeds naar de wc moet om slechts kleine hoeveelheden te plassen kan een aandoening hebben aan de blaas. 

Heel vaak moeten poepen

Wat als je nou veel vaker op een dag moet poepen dan normaal is. Moet je je gelijk zorgen maken en een bezoek brengen aan de huisarts? In de meeste gevallen is het vaak moeten poepen slechts van tijdelijke aard. Wie heel veel heeft gegeten kan meerdere keren per dag naar de wc moeten. Het kan ook gebeuren dat bepaalde voeding zorgt voor vele bezoekjes aan de wc. Denk aan pittig voedsel of aan eten waar enorm veel vezels in zitten. Vezelrijk eten kan de darmen prikkelen om zich samen te kneden. Deze beweging is normaal gesproken gunstig voor de stofwisseling en zorgt dat eten snel kan worden verteerd. Als deze beweging te extreem is en wanneer de darmen dus veel te spastisch werken, dan kan het zijn dat iemand veel te vaak naar de wc moet. Bij het prikkelbare darmsyndroom (PDS) kan hier sprake van zijn. De darmen zijn dan gevoelig voor vele soorten eten en kunnen van slag zijn. Het gevolg is veel moeten poepen.

Normaal is één tot twee keer per dag poepen

Vaak, maar slechts kleine hoeveelheden moeten plassen

Wanneer het lichaam een signaal afgeeft om vaak te moeten plassen kan het zijn dat je heel veel hebt gedronken. Dit is een normaal verschijnsel. Wanneer je heel vaak naar de wc moet om te plassen, maar eenmaal op de wc komt er maar weinig urine uit, dan is het wel iets aan de hand. Er kan in dat geval sprake zijn van problemen bij de blaas. De blaas geeft een signaal af aan de hersenen wanneer deze te vol dreigt te raken. Wanneer er een signaal wordt afgegeven als de blaas maar een beetje is gevuld, dan ervaart men vaak de drang om te moeten plassen. Dit is niet normaal. Het is in dat geval raadzaam om de huisarts te bezoeken.

Blaasontsteking en plassen

Een blaasontsteking kan er ook voor zorgen dat je vaak naar de wc moet. De blaas is ontstoken door een bacterie en wil zich herstellen. Het lichaam geeft als reactie veel signaaltjes af aan de hersenen om urine uit het lichaam te laten vloeien. Vaak zie je bij de urine een beetje bloed als er sprake is van een blaasontsteking. Er is daarnaast vaak ook sprake van valse drang. Je denkt dat je moet plassen, maar eenmaal op de wc komt er nauwelijks tot niets uit. Een antibiotica kuur kan helpen om de blaasontsteking te doen verhelpen.

Suikerziekte en plassen

Mensen met suikerziekte kunnen ook de neiging voelen om veel te moeten plassen. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. De symptomen van suikerziekte zijn divers en hoeven dus niet bij iedereen voor te komen. Wie suikerziekte vermoed, kan beter een bezoek brengen aan de huisarts. Met een simpele bloedtest kan suikerziekte worden ontdekt.

Kijk altijd even achterom!

Het is altijd raadzaam om je ontlasting te bekijken. Je hoeft het natuurlijk niet grondig te inspecteren, echter is het wel goed om te kijken of de ontlasting (poep) mooi van vorm is. Als poep er vreemd uitziet en daarnaast ook nog eens erg stinkt, dan kan er iets aan de hand zijn. Normale ontlasting is glad en goed gevormd. De kleur is donkerbruin, plakt niet en ruikt een beetje. Wanneer ontlasting heel erg stinkt kan het zijn dat je niet goed hebt gegeten. Je lichaam heeft moeite gehad om het eten te verteren. De vieze geur die je ruikt is het product van voedselresten die onverteerbaar waren en die zijn gaan rotten in je lichaam. Bewerkt voedsel kan een oorzaak zijn van vies en stinkend poep. Wanneer er bloed door of aan poep zit vastgekleefd is het altijd goed om dit bij de volgende poepbeurt in de gaten te houden. Helder bloed is een symptoom voor een wondje vlakbij de anus. Er kan dan sprake zijn van bijvoorbeeld aambeien. Wanneer er bloed met een donkerrode kleur of zelfs zwart bloed aan ontlasting zit, dan kan er sprake zijn van een wond in de darmen. Er kan zelfs sprake zijn van darmkanker, een abces of bijvoorbeeld de ziekte van Crohn

Tot slot

Elk gezond mens moet wel eens een keer naar de wc, dit is dus normaal. Het is niet normaal als je elke dag meerdere keren moet. Je moet in dat geval dus de oorzaak proberen op te sporen. Wanneer er sprake is van buikpijn, steken in de onderbuik en steken bij de anus, wees dan extra alert. Het kan zijn dat je een blaasontsteking hebt opgelopen. Ook kan het zijn dat je last hebt van het prikkelbare darmsyndroom. Wanneer er bloed bij de ontlasting zit kan er zelfs sprake zijn van darmkanker. Het is dus altijd erg belangrijk om bij de eerste symptomen direct de huisarts in te schakelen.

Laatst aangepast op zaterdag, 14 mei 2016 11:36

Reageer op: "Veel poepen en plassen - oorzaak en oplossing"

4 reacties

 • Reactielink Roels Wilfried maandag, 20 november 2017 11:27 Geplaatst door Roels Wilfried

  Hallo,

  Ik eet gewoon maar neem colafiber omdat dat mijn ontlasting zacht houd. Bij de laatste coloscopie april 2017 werd niets gevonden. Toch moet ik soms tot 4 keer over de ganse dag poepen gaande van zachte tot goed gebonden bruine stoelgang. Mijn occulttetsten aren al twee keer negatief.

  Kunnen jullie mij info geven omtrent die frequentie aub;

  Vriendelijke groeten,

  Wilfried Roels

 • Reactielink Ton dinsdag, 08 november 2016 22:41 Geplaatst door Ton

  Ik moet heel vaak plassen en heb moeite om het plassen te starten en mijn blaas leeg te maken. Het zal wel komen door een vergrote prostaat. Om toch te kunnen plassen moet ik een zithouding aannemen die een vrouw aanneemt als ze plast. Het probleem is dan dat er heel vaak een klein beetje ontlasting meekomt en dat is zeer vervelend.
  Geen idee waarom dat nu weer opeens erbij komt en wat eraan te doen behalve operatief de prostaat vergroten.

 • Reactielink Martin dinsdag, 10 mei 2016 15:04 Geplaatst door Martin

  Vaak moeten poepen is niet altijd slecht. Ik moet mijn hele leven al meerdere keren per dag naar de wc om te poepen.

 • Reactielink Jantina zondag, 01 mei 2016 14:50 Geplaatst door Jantina

  Ik heb ook een hele snelle stoelgang. De arts zegt dat dit normaal is, maar ik heb mijn twijfels.

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk