Ik moet vaak poepen op een dag; is dit normaal?

Alweer naar de wc! Alweer naar de wc!

Moet jij vaak poepen op een dag en ben je bang dat dit niet normaal is? Ieder gezond mens moet eens in de tijd naar de wc om zijn/haar behoefte te doen, maar hoe vaak naar de wc om te poepen is normaal? Er zijn mensen die hoeven maar om de drie dagen naar de wc, andere mensen een aantal keren per dag. Op dit ritme kunnen verschillende factoren van invloed zijn bijvoorbeeld: voeding, roken, of medicijngebruik. Sommige mensen kunnen alleen in de avond poepen andere mensen alleen in de ochtend, is een vast ritme normaal? Of maakt het allemaal niet zoveel uit en is het belangrijker in de gaten te houden of je ontlasting wel 'normaal' is!

Hoe vaak naar de wc om te poepen is normaal?

Normaal is dat ritme waar jij, je goed bij voelt. Sommige mensen moeten meerdere keren per dag poepen, terwijl er ook mensen zijn die maar eens in de week naar de wc hoeven om te poepen. Drie keer per dag is normaal, maar een keer per dag is ook normaal. Gemiddeld moet een mens een keer per dag naar de wc om te poepen. Over de frequentie hoef je, je dus niet snel zorgen te maken, mits de ontlasting er normaal uit ziet en je niet opeens erg vaak of zeer weinig naar de wc hoeft om te poepen. Belangrijker is de ontlasting in gaten te houden of het er 'normaal' uitziet. Dit betekent sowieso geen geel/bruin slijm, groen slijm, rood slijm en/of bloed in de ontlasting. De normale kleur van ontlasting is bruin.

Ik moet heel vaak poepen; is er iets mis?

Zeer vaak naar de wc om te poepen kan meerder oorzaken hebben. Van grote invloed is voeding, beweging, medicijnen en roken. Bekend is dat mensen die roken vaker naar de wc moeten om te poepen. Door de nicotine in de sigaret verslapt de sluitspier waardoor er eerder aandrang ontstaat. Mensen die opeens stoppen met roken kunnen dan ook opeens het tegenovergestelde effect ervaren, het verteringsproces moet zich herstellen hierdoor kunnen er obstipatie ’s ontstaan.

Ook kan er sprake zijn van een constante buikgriep. De darmen reageren op bacteriën en virussen die de stoelgang in een hoge versnelling zetten. Wat je moet doen bij een buikgriep kun je in dit artikel lezen: buikgriep en vaak poepen.

Nicotine verslapt de sluitspier

Vaak poepen door medicijnen?

Sommige medicijnen kunnen een effect hebben op ons spijsverteringskanaal en werken laxerend. Moet je opeens vaak naar de wc en heb je onlangs medicijnen gekregen van de huisarts of ben je andere medicijnen gaan gebruiken? Lees dan de bijsluiter, hierin staat of het medicijn een laxerende werking kan hebben.

Minder vaak poepen dan normaal door een obstipatie?

Sommige voedingsmiddelen hebben een obstructieve werking. Je moet in plaats van vaak poepen nu minder vaak poepen. Bekende voorbeelden van voedingsmiddelen met een obstructieve werking zijn:

 • Kaas
 • Melk
 • Eieren
 • Vlees
 • Kant-en-klaar maaltijden
 • Chips pizza
 • Gebak
Laatst aangepast op zondag, 07 augustus 2016 14:21

Reageer op: "Ik moet vaak poepen op een dag; is dit normaal?"

20 reacties

 • Reactielink zwitserloot donderdag, 29 maart 2018 21:26 Geplaatst door zwitserloot

  Zou het kunnen zijn, dat meerdere keren poepen per dag, door een darmoperatie kan ontstaan.

 • Reactielink Sjaak maandag, 12 maart 2018 13:01 Geplaatst door Sjaak

  Ik liep wel tien keer op een dag. Is wel potloodpoep.

 • Reactielink dorothea zaterdag, 03 maart 2018 15:12 Geplaatst door dorothea

  kleine beetjes het komt er gewoon uit wat kan ik doen.

 • Reactielink C.H vrijdag, 16 februari 2018 05:00 Geplaatst door C.H

  ik wil weten of het normaal is dat ik iedere morgen moet poepen dit is best vervellend.

  Groeten

 • Reactielink Ria dinsdag, 13 februari 2018 15:42 Geplaatst door Ria

  Vandaag heb ik al 3 keer moeten poepen is dat normaal .En ik denk dat ik nog wel vaker moet '.Maar ook de hele koud is toch ook niet normaal nergens geen zin in .Zou het ook niet komen door de pillen die i allemaal moet gebruiken

 • Reactielink rinystubbe@mail.com maandag, 12 februari 2018 20:14 Geplaatst door rinystubbe@mail.com

  ikmoet de laatste tijd zeker drie keer perdag naar de wc ik heb het gevoel dat het iedere keer blijft zitten maar moet ik vaak kleine keutels dan kan ik het niet ophouden ga direct

 • Reactielink rindertenannet@hotmail.com zondag, 11 februari 2018 12:27 Geplaatst door rindertenannet@hotmail.com

  Ik heb ongeveer om de 3a4 dagen ontlasting maar als ik dan geweest ben dan komt het regelmatig voor dat ik na een poosje weer moet net alsof ik dan niet leeg ben waarom kan ik niet in 1 keer leeg?

 • Reactielink Max zondag, 28 januari 2018 23:12 Geplaatst door Max

  Sinds een jaar moet ik minimaal 2x per dag poepen, vooral als ik buitenshuis ben, op school of bij een vriend.. dit begint helaas heel vervelend te worden aangezien het mij vele dingen begint te verbieden. Zelfs als ik een toets moet maken, dat ik de concentratie verlies door de hele tijd aandrang te voelen. Ik vind het een ongemakkelijk onderwerp en weet niet meer wat ik ermee aanmoet. wat moet ik doen??

 • Reactielink wilbert maandag, 09 oktober 2017 22:50 Geplaatst door wilbert

  Na een prostaatoperatie en blaasoperatie Moët ik soms wel vier of vijf keer poepen per dag

  Kan ik dit normalizeren

  Ik moest altijd een keer per dag

 • Reactielink H.w,van Gent maandag, 25 september 2017 10:37 Geplaatst door H.w,van Gent

  Een dag als vandaag ben ik al 5 x geweest grote hopen en ziet er normaal uit,dat is eens in de twee weken.Ik heb een prikkelbare darm cindroom

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk