Wat is een borderliner?

Mensen met borderline worden vaak borderliners genoemd. Een persoon met borderline is vaak erg impulsief en kan zeer onverschillig reageren. Het is vaak óf het ene of het andere bij een borderliner waardoor de sociale omgeving vaak erg veel moeite heeft met het begrijpen van deze psychologische stoornis. De symptomen bij borderliners verschillen per persoon, genezing is vaak erg moeilijk.

Wat is borderline?

De term borderline wordt vaak gegeven aan mensen die erg onverschillig reageren en geen tussenweg kunnen vinden. Het is vaak zwart of wit. Dit maakt sociale contact met borderliners vaak erg moeilijk. Een borderliner kan erg veeleisend zijn en kan bijzonder claimerig zijn naar zijn of haar partner. Borderliners zijn veel vaker vrouwen dan mannen en komen in alle leeftijden voor, echter ziet men vaak dat de psychologische stoornis al vroeg in de levensjaren aan het licht komt, vaak tussen de 15 en 25ste levensjaar.

Typerende symptomen bij een persoon met borderline zijn:

 • Veeleisend zijn
 • Claimerig gedrag vertonen, iets niet goed los kunnen laten
 • Onzeker zijn
 • Het is vaak of het ene of het andere, er is geen tussenweg
 • Impulsief reageren
 • Emotioneel instabiel
 • Angstig

Wanneer ben je een borderliner?

Wellicht herken je je in de bovengeschreven symptomen of vermoed je borderline bij iemand uit je omgeving. Wanneer je het bij jezelf herkent, kun je contact zoeken met je huisarts die op zijn beurt jou doorverwijst naar een psycholoog. Een psycholoog kan mensen met borderline helpen om de stoornis beter te begrijpen en hier tevens beter mee om te gaan. Het is vaak niet goed mogelijk om mensen met borderline (borderliners) te genezen. Wel is het mogelijk om met speciale psychologische technieken de symptomen en de uitingen van borderline beter onder de knie te krijgen.

Ontkenning: ik heb geen borderline

Mensen met borderline ontkennen vaak dat ze zelf borderline hebben, tenzij ze hier een speciale behandeling voor terug krijgen (denk aan veel aandacht). Borderliners zijn door hun houding naar anderen vaak eenzaam en kunnen daardoor in een sociaal isolement vallen. Dit kan zeer negatieve gevolgen hebben voor het zelfbeed en het zelfvertrouwen. De oplossing ligt bijna altijd in het zoeken naar professionele psychologische hulp.

Liefde claimen uit angst

Borderliners claimen vaak liefde uit angst om verlaten te worden. Dit resultaat vaak in ziekelijke pogingen voor aandacht. De sociale omgeving kan het soms erg moeilijk hebben om met borderliners te dealen. Relaties en familiaire banden kunnen stuk lopen wanneer er voor een lange tijd niets wordt gedaan aan het gedrag van een borderliner.

Borderline tumor

Misschien je wel eens gehoord van een borderline tumor? Wat is dat precies? Heeft het iets te maken met een tumor bij een persoon met borderline? Nee, een borderlne tumor is een tumor die op het grensvlak ligt van goedaardig en kwaardaardig. Een borderline tumor is dus niet een tumor bij een borderliner.

Ken jij iemand met borderline? Hoe herken jij deze psychische aandoening en wat is volgens jou de oplossing om de symptomen van borderline te doen verhelpen?

Reageer op: "Wat is een borderliner?"

5 reacties

 • Reactielink Zwartkijkert donderdag, 20 augustus 2020 14:51 Geplaatst door Zwartkijkert

  Wordt een beetje moe van al die vooroordelen!

  Er zijn ook 'introverte' borderliners, zoals ik (man/57), hoe kijkt men daar dan tegenaan!

 • Reactielink anoniem woensdag, 13 mei 2020 08:19 Geplaatst door anoniem

  Geertje Jansen overduidelijk slachtoffer van een borderliner

 • Reactielink Nee ik heb de stempel niet woensdag, 13 mei 2020 08:17 Geplaatst door Nee ik heb de stempel niet

  Bizar eigenlijk om te zeggen een borderliner zal het altijd ontkennen. Dus als de therapeut een verkeerde diagnose maakt en de desbetreffende persoon geeft dat aan...is het volgens de therapeut een symptoon.
  De paar puntjes die u opnoemt zijn deels Karakter eigenschappen en tegenwoordig is iedere karaktereigenschap een ziekte/stoornis
  Meestal bedacht door therapeuten die er goed aan verdienen om deze mensen medicijnen op te dringen.

 • Reactielink Anoniem maandag, 24 september 2018 20:49 Geplaatst door Anoniem

  Nou Geertje Jansen, wat u schrijft gaat niet meer zo zeer over de stoornis maar over een specifiek geval die er kennelijk totaal niet mee om kan gaan. Vervelend dat u zoveel last van een specifiek persoon heeft (gehad). Er zijn goede therapieën voor, echter vraagt dat ook veel zelfinzicht en inzet van de desbetreffende personen. Zo bent u zelf ook wel heel zwart wit ten opzichte van deze akelige stoornis. Er zijn genoeg lieve, leuke, zorgzame en empathische "borderliners" ;).

 • Reactielink Geertje Jansen zaterdag, 01 september 2018 22:08 Geplaatst door Geertje Jansen

  In dit rijtje mis ik nog veschillede zinnen die er echt bij horen te staan.
  Typerende symptomen bij een persoon met borderline zijn:
  Wisselend sexuele met andere mannen, (vreemd gaan)
  Niet met geld om kunnen gaan.
  Geen gat in haar hand maar geen hand meer hebt
  Telkens terug kerende diep in de schulden komen.
  Ouders en schoonouders zomaar verbannen omdat zij het geld in hun eigen portomee houden .
  Alles Liegen en haar woord telt ,zodat zij ook niet meer weten wat ze allemaal tegen derde gezegt zijn. Zij nooit geen fouten maakt maar de andere.
  Geen kinderen mogen hebben, kinderen groot brengen is niet moeilijk.
  Maar opvoeden kunnen ze niet.
  Als er geen vriend in de buurt is en de grootouders zijn er ook niet ,pak zij de kinderen
  ook hardhandig. Om met een Bordeline om te gaan is erg moeilijk Ze zuigen helemaal leeg . en kost heel veel energie .

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk