Wat is het Cain complex?

Wie is de beste? Wie is de beste?

Het Cain complex kenmerkt zich door obsessieve competitie tussen broers en zussen. Competitie kan bestaan uit status (werk) of relationele status (gehuwd, krijgen van kinderen). De competitie is gekanaliseerd naar de verkregen aandacht van de ouders. Het Cain complex kan zeer schadelijke gevolgen hebben voor de relatie tussen kinderen van ouders en het gezin ansich.

Wat is het Cain complex precies?

Wanneer er wordt gesproken over het Cain complex bedoelt men in de psychologie de strijd tussen broers en zussen die gericht is op waardering en liefde van de ouders. Hoe beter de broers en zussen het doen (op meerder vlakken) hoe meer liefde en waardering ze ontvangen van hun ouders. Dit initieert een drang naar obsessieve competitie.

Competitie leidt tot haat

Haat kan ontstaan wanneer obsessieve competitie tot stand komt. Jaloezie wordt vaak gezien wanneer één of meerdere broers / zussen meer aandacht van de ouders krijgen.

Moord tussen broers / zussen

Wanneer obsessief competitiegedrag extreme vormen aanneemt kan er uiteindelijk sprake zijn van moord tussen broers / zussen.

Behandeling

De behandeling van het Cain complex is moeilijk en zeer uitgebreid. Vaak is er sprake van diepgewortelde haat en jaloezie. Behandeling wordt in de meeste gevallen uitgevoerd door een zeer ervaren psycholoog of psychiater.

Laatst aangepast op dinsdag, 23 augustus 2016 13:55

Reageer op: "Wat is het Cain complex?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk