Vlooien in huis bestrijden tijdens een vlooienplaag

Uiterlijk van een vlo Uiterlijk van een vlo

Vlooien zijn parasieten die tijdens warme zomerdagen in huis voor een vlooienplaag kunnen zorgen. Vlooien kunnen per dag duizenden eitjes leggen onder het tapijt, in kiertjes, achter plinten en in kussens. Larven van vlooien komen uit het eitje bij warmte en trillingen. Binnen no-time groeien de larven uit tot volwassen vlooien. Hoe stop je een vlooienplaag in huis?

Hoe komen vlooien in huis?

Vlooien komen via verschillende kanalen in het huis terecht. Vlooien leggen eitjes overal in het huis, eenmaal binnengekomen! Met name kiertjes, tapijten en hoekjes zijn een mooie plek voor een vlo om eitjes te leggen. Ook onder de bankstel en onder het bed leggen vlooien vaak eitjes. Vlooien komen het huis binnen door middel van een besmette kat of hond. Met name wanneer de huisdieren buiten komen en veel in aanraking komen met andere besmette dieren, is de kans groot dat er vlooien het huis binnenkomen en bij warme dagen een vlooienplaag kan ontstaan.

Vlooien mee naar binnen nemen

Een vlo kan het huis ook binnenkomen via een tas, kleding of bijvoorbeeld schoenen. Zeker wanneer je bijvoorbeeld op bezoek bent geweest bij mensen met huisdieren. Vlooien kunnen makkelijk meereizen met mensen. Eenmaal aangekomen in het huis, kunnen vlooien makkelijk overspringen op huisdieren of eitjes gaan leggen in het huis.

Vlooien zuigen zich vol met bloed

Een vlo kan eitjes leggen als er bloed is ''gedronken''. Een vlo steekt zowel huisdieren als mensen. Vlooien komen dus ook mensen terecht, echter zitten ze liever op huisdieren. Vlooien leggen eitjes op de huid van huisdieren, bijvoorbeeld de hond of de kat. Het dier krabt zich vervolgens waardoor de eitjes op de grond terecht komen. De larven van vlooien leven van huidschilfers, vaak bij het bed en het tapijt. De larve gaat zich vervolgens verpoppen en kan maar liefst twee jaar een pop blijven, totdat het uit zijn omhulsel kruipt op zoek naar zijn prooi.

De vlo springt direct op zijn prooi

Eenmaal uitgekomen, springt de volwassen vlo direct op zijn prooi. Een vlo komt uit zijn eitje als er sprake is van trillingen en warmte. Dit is een teken voor de vlo dat er een prooi in de buurt is. In een huis kan daarom al snel een vlooienplaag ontstaan aangezien er sprake is van warmte en van trililngen.

Vlooien bestrijden

Een vlooienplaag herken je direct. Overal springen kleine vlooien uit het tapijt of van de grond. Een vlo is erg klein en heeft relatief lange pootjes. De vlo kan daardoor goed springen, tot 1 meter ver! Vlooien springen massaal op blote benen en blote armen als er sprake is van een vlooienplaag. Katten en honden krabben zich veel en zijn onrustig, ze kunnen de vlooien immers niet ontvluchten. Vlooien bestrijd je doorgaans met vrij radicale bestrijdingsmiddelen. Vlooien zijn namelijk bijzonder ''resistent'' tegen middeltjes. De volgende middeltjes zijn beschikbaar voor honden en katten. Je kunt deze middeltjes met een pipet aanbrengen op het huisdier.

  • Cyclio
  • TwinSpot
  • Revolution
  • Stronghold

Snel handelen bij een vlooienplaag

Het is belangrijk om snel te handelen. Gebruik zo snel mogelijk middeltjes om de kat of hond te behandelen. Pak de bron dus direct aan. Sprays tegen vlooien helpen alleen als de bron ook wordt aangepakt. Het beste is om een combinatie te gebruiken: een pipet tegen vlooien op het dier en spray om de larven en eitjes te doden. Pak dus zowel de volwassen vlooien als de eitjes/larven aan!

Laatst aangepast op dinsdag, 27 juni 2017 19:47

Reageer op: "Vlooien in huis bestrijden tijdens een vlooienplaag"

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk