Wat is het Cleopatra complex?

Doe zoals ik het zeg... Doe zoals ik het zeg...

Het Cleopatra complex zal tegenwoordig eerder een narcistische persoonlijkheidsstoornis worden genoemd. Toch dekt deze oude benaming wel precies de lading. Vrouwen die zich oppermachtig voelen, aanbeden willen worden en controle over een man willen hebben, kunnen lijden aan het Cleopatra complex. Een vervelend complex voor meerder partijen. Welke behandeling is mogelijk?

Het Cleopatra complex

In de psychoanalyse wordt gesproken over het Cleopatra complex wanneer vrouwen totale macht over één partner zoeken. In dat geval zoekt ze naar totale toewijding van de man. De man moet alles voor haar doen. Ze geniet van alle aandacht die ze krijgt of die ze afdwingt.

Symptomen van het Cleopatra complex

De volgende symptomen komen voor bij vrouwen met het Cleopatra complex:

  • Het afdwingen van macht en aandacht
  • Zeer ontvankelijk voor complimenten, echter laat waardering niet blijken
  • Wil aanbeden worden door één of meerdere mannen
  • Tolereert competitie niet

Door de jaren heen zijn er veel vrouwen geweest die waarschijnlijk te maken kregen met het Cleopatra complex.

Behandeling

De benaming ''Cleopatra complex'' is tegenwoordig niet veel meer in gebruik. Men zal nu eerder spreken over het hebben van narcistische trekken of het antisociaal persoonlijkheidsstoornis. Toch dekt de benaming de lading wel goed. De behandeling is moeilijk. Dit heeft te maken met de persoon die lijdt aan het complex. Ze zal zelf niet inzien dat er sprake is van een probleem. Langdurige psychologische gesprekken kunnen op den duur wel helpen.

Laatst aangepast op dinsdag, 23 augustus 2016 14:34

Reageer op: "Wat is het Cleopatra complex?"

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk