Duizeligheid: suf, duf en licht gevoel

Suf, duf en duizelig Suf, duf en duizelig

De wereld om ons heen vereist dat je in optimale concentratie moet kunnen functioneren. Dit betekent bijvoorbeeld dat je met je volledige verstand op het werk moet zijn. Er wordt van je verwacht dat je helder en scherp bent. Wanneer je dat niet bent heeft dat vaak consequenties voor veel momenten op de dag. Je werkprestaties worden minder en je aandacht voor het gezin verslapt. Vaak heeft iemand met een verminderde concentratie en draaierig gevoel nergens meer zin in. Het humeur kan erg leiden onder een verminderde concentratie en scherpte. Wat kan een licht gevoel in het hoofd veroorzaken en hoe zorg je er voor dat een suf en duf gevoel uit je hoofd verdwijnt. Hoe zet je het gevoel dat je op wolken loopt weer om naar een helder en gezonde focus? Lees het hier.

Ik loop op wolken

Wanneer iemand op wolken loopt bedoelt iemand daar vaak mee dat de focus is verdwenen. Het gevoel dat de wereld om iemand heen aan het zweven is. Een vervelend gevoel dat vaak grote consequenties met zich meedraagt. Op wolken lopen wordt ook wel eens op pantoffels lopen genoemd. Iemand heeft dan het gevoel dat de grond onder hem of haar aan het verzakken is.

De oorzaken van een licht gevoel

Er zijn verschillende oorzaken voor een licht gevoel in het hoofd. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan medicijn gebruik. Medicijnen kunnen het humeur en je concentratie bijzonder beïnvloeden. Wanneer je medicijnen gebruikt moet de bijsluiter altijd goed gelezen worden. Ook onschuldige pijnstillers kunnen de focus verminderen.

Van roken kun je flink duizelig worden

Roken en draaiduizeligheid

Sigaretten zijn ongezond voor het lichaam. Wanneer er gerookt wordt komen er stoffen in het lichaam die zeer schadelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan de stoffen teer en nicotine. Wanneer een sigaret wordt opgestoken kan men duizelig raken. Roken zorgt er voor dat koolstofmono-oxide (CO) in het lichaam terecht komt. De stof hecht zich aan de rode bloedcellen waardoor deze geen (tot minder) zuurstof kunnen opnemen. Het gevolg is dat er minder zuurstof in het lichaam en de hersenen terecht komt. Een duizelig gevoel komt zo tot stand wanneer een sigaret wordt gerookt.

Benigne Paroxysmal Positional Vertigo (BPPV)

Wanneer er een plotselinge draaiduizeligheid tot stand komt is de oorzaak misschien een aandoening in het evenwichtscentrum. Wanneer de oorsteentjes zijn losgebroken kan men duizelig raken. Deze oorsteentjes raken niet zonder reden ineens los. Wanneer een persoon hard op het hoofdgevallen is, of wanneer iemand zeer ongelukkig terecht is gekomen kan het zijn dat de steentjes zijn verplaatst en/of los zijn gekomen. De duizeligheid die door het losraken van de oorsteentjes wordt gevoeld komt meestal opzetten als het hoofd in een bepaalde stand wordt gezet. Als je bijvoorbeeld voorover buigt en je voelt een duizeligheid dan kan het zijn dat er sprake is van BPPV.

De ziekte van Ménière

Wanneer het binnenoor niet goed functioneert kan een draaiduizeligheid of een licht gevoel in het hoofd worden gevoeld. De ziekte van Ménière kenmerkt zich door drie symptomen. Een van de drie symptomen is duizeligheid. De andere twee symptomen zijn tinnitus en gehoorverlies. Tinnitus wordt ook wel oorsuizen genoemd. De ziekte van Ménière is een ernstige aandoening waarbij de patiënt vaak zeer hevige draaiduizeligheid aanvallen krijgt. De patiënt functioneert dan niet goed en kan dan vaak alleen maar in bed liggen met de ogen gesloten.

Vermoeidheid, Stress en Duizeligheid

Een duizelig gevoel kan ook voortkomen door aanhoudend stress en vermoeidheid. Mensen die veel stress ondervinden en daar geen gehoor aan geven kunnen op den duur moe, lusteloos en duizelig raken. Een depressie of een burn-out zijn ook veelvoorkomende oorzaken voor een licht gevoel in het hoofd. Het lichaam (het fysieke lichaam) staat veelal in verbinding met de psyche. Wanneer de psyche oververmoeid is kan ook het lichaam vermoeid raken. Stress, oververmoeidheid, depressie en een burn-out zijn zeer ernstige aandoeningen die aandachtig aangepakt moeten worden. Vaak worden de symptomen van oververmoeidheid en een depressie niet goed begrepen en onderschat.

Laatst aangepast op zondag, 25 maart 2018 15:30

Reageer op: "Duizeligheid: suf, duf en licht gevoel"

1 Reactie

  • Reactielink johannes maandag, 05 maart 2018 20:49 Geplaatst door johannes

    regelmatig zeer duf gevoel in mijn hoofd ,zijn er hulpmiddelen voor?

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk