Draaiduizeligheid en een licht gevoel in het hoofd

Draaierig? Draaierig?

Veel mensen in Nederland hebben last van een licht en duizelig gevoel in het hoofd. Dit gevoel wordt vaak draaiduizeligheid genoemd en kan voor veel problemen zorgen. Mensen die last hebben van een licht gevoel hebben vaak ook last van bewegingsonzekerheid. Mensen worden dan onzeker over hun eigen lichaam en durven bijvoorbeeld niet meer in de auto te stappen. Vaak is de oorzaak van draaiduizeligheid niet goed te achterhalen en kampen mensen met onzekerheid. Een licht gevoel kan ook gepaard gaan met hoofdpijn en stress. Welke oorzaken zijn er te vinden bij de klachten die horen bij een duizelig gevoel?

Draaiduizeligheid

Wanneer men vaak erg duizelig en moe in het hoofd is kan er sprake zijn van draaiduizeligheid. De naam zegt het natuurlijk al een beetje. Een duizeligheid dat een soort draaibeweging maakt in het hoofd wordt vaak omschreven als draaiduizeligheid. Sommige mensen associëren het gevoel met een verandering van de zwaartekracht. Het voelt alsof de zwaartekracht even niet meer verticaal beweegt, maar horizontaal. Het voelt alsof je alle kanten wordt opgeschut met het hoofd en je het gevoel van de realiteit even verliest. De duizeligheid die je dan ervaart kan erg vervelend zijn en is voor veel mensen extreem vermoeiend.

Duizelig bij opstaan

Een duizelig gevoel kan ook vaak onstaan wanneer iemand opeens opstaat. Dit gebeurt met name wanneer iemand een soort hangende houding heeft aangenomen op bijvoorbeeld een luie stoel of bank. Het duizelig gevoel ontstaat doordat de hersenen even wat minder zuurstof krijgen doordat er minder bloed in de hersenen komen. Zeker wanneer iemand snel opstaat kan het bloed, door zwaartekracht invloeden, snel naar beneden zakken. Wanneer de hersenen wat minder bloed (en dus minder zuurstof) krijgt, kan dat resulteren in een duizelig gevoel. Het gevoel van duizeligheid gaat snel weg wanneer iemand bijvoorbeeld het hoofd even naar beneden buigt.

Geestelijke inspanning

Wanneer de draaiduizeling opkomt hebben mensen het gevoel om dit de hele tijd te moeten compenseren. Dit compenseren kost het brein (de hersenen) extreem veel energie waardoor uitputting al snel op de loer ligt. De energie die nodig is om helder en gefocust te blijven gaat vaak ten koste van de energie die nodig is voor bijvoorbeeld het werk dat je doet of andere werkzaamheden. Het gevolg is vaak dat mensen met draaiduizeligheid niet alles meer goed kunnen doen zoals ze dat eerder wel deden. Het werk kan bijvoorbeeld erg lijden onder de constante duizeling. Ook het gezin en een relatie kan een flinke klap krijgen wanneer iemand niet helder meer kan nadenken. Vaak is er onbegrip en verwarring. Mensen snappen vaak niet wat de klachten precies zijn die horen bij draaiduizeligheid. Ook artsen en specialisten kampen nog altijd met grote vraagtekens.

Duizelig en misselijk

Een constante duizeligheid kan op den duur ook resulteren in een misselijk gevoel. Zeker wanneer er sprake is van draaiduizeligheid in combinatie met uitputting. De misselijkheid is misschien een beetje vreemde reactie maar het kan helpen om het lichaam weer rustig te maken. Bepaalde factoren kunnen misselijkheid extra aanwakkeren. Denk bijvoorbeeld aan de volgende triggers:

 • Lage bloeddruk
 • Lage suikergehalte in het bloed
 • Grote druk op het lichaam (G-krachten)
 • Uitdrogingsverschijnselen
 • Bloedarmoede
 • Migraine aanval
 • Lezen in een auto (car sickness)

Wat is precies draaiduizeligheid?

Wanneer iemand erg moe en een licht gevoel in het hoofd verneemt is er nog niet direct sprake van draaiduizeligheid. Het kan echter wel een voorbode zijn voor een constant duizelig gevoel. Mensen met extreme duizeligheid gaan naar bed met de duizeling en staan er ook weer mee op. De hele dag door hebben mensen het gevoel dat ze in een centrifuge worden rondgeslingert. Soms voelt het dat het hoofd een kant op wordt getrokken (denk aan de verandering van zwaartekracht). In werkelijkheid verandert de zwaartekracht natuurlijk niet: men ervaart het alleen wel zo.

Wat moet je doen bij draaiduizeligheid?

Het eerst dat de meeste mensen doen is rusten. In veel gevallen is er wel een duidelijke oorzaak van het licht gevoel in het hoofd. Het op wolken lopen komt meestal door een groot niveau van stress. Stress is een vrij ruim begrip en kan voor veel mensen net iets anders betekenen. Sommige mensen zijn erg gevoelig voor stress en krijgen direct klachten. Vaak zijn de klachten zowel psychisch als lichamelijk. Je moet dan denken aan extreme moeheid en bijvoorbeeld spiertrekkingen (kramp). Wanneer iemand veel stress ervaart, of wanneer iemand genoeg stress ervaart om hier klachten van te krijgen, is het nodig om actie te ondernemen. Zorg dat de stressbon wordt verwijdert of los de stress constructief op. Zoek het probleem op en ga het niet uit de weg. Wanneer je stress uit de weg gaat komt het vroeg of laat toch weer op je pad. Het beste is om een goed en helder beeld te krijgen van je problemen en stressoren (de bronnen die de stress veroorzaken). Een psycholoog kan je helpen met het zoeken naar de bronnen die je stress opleveren. 

Naar de huisarts bij duizeligheid

Wanneer moet je eigenlijk naar de huisarts? Het is vaak een beetje onduidelijk wanneer je nou naar de huisarts moet. Het is aan te bevelen om altijd naar de huisarts te gaan als je de klachten niet vertrouwd of wanneer de klachten je werkzaamheden belemmeren. Onderschat de gevolgen van een licht gevoel in je hoofd en/of draaiduizeligheid nooit. Het is niet erg om naar de huisarts te gaan bij zulke klachten. De huisarts zal de klachten altijd serieus nemen en ook op een professionele manier de klachten proberen op te sporen. 

Onbegrip: licht gevoel in het hoofd

Mensen met draaiduizeligheid ervaren vaak veel onbegrip uit de directe en indirecte kringen. Mensen snappen soms niet goed wat het is en kunnen vaak ook moeilijk begrijpen dat een duizelig gevoel het leven behoorlijk kan beïnvloeden. Klachten die psychisch lijken (bijvoorbeeld stress) zijn voor andere mensen altijd erg moeilijk te snappen. Een gebroken voet of een lichamelijk en zichtbare klacht is voor iedereen sneller te identificeren en te begrijpen. Klachten die van binnenuit komen zijn niet zichtbaar en daarom ook moeilijker te begrijpen. Een psycholoog of een andere hulpverlener kan in sommige gevallen hulp bieden. 

Wat moet je doen bij draaiduizeligheid?

Wanneer je constant een duizelig gevoel hebt en je daar zelfs misselijk van raakt is het sowieso raadzaam om naar de huisarts te gaan. Het kan dat er iets aan de hand is met het lichaam. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan:

 • Hartklachten
 • Lage bloeddruk
 • Hypoglykemie (lage bloedsuiker)
 • Te weinig water drinken (vochtbalans onjuist)
 • Bijwerkingen van medicijnen

Het kan echter ook zijn dat er bepaalde klachten vanuit je omgeving als een soort trigger werken en in bepaalde gevallen is er zelfs sprake van een combinatie. De huisarts kan je helpen.

Laatst aangepast op woensdag, 01 november 2017 09:58

Reageer op: "Draaiduizeligheid en een licht gevoel in het hoofd"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk