Alzheimer: dementie of vergeetachtigheid

Dementie Dementie

Dementie is voor mensen extreem vervelend. Vaak is de ziekte van Alzheimer verantwoordelijk voor dementie bij mensen. Mensen denken vaak dat dementie alleen maar bij heel oude mensen voor kan komen. Dit is een grote vergissing aangezien dementie al vanaf een leeftijd van dertig zich bij mensen kan manifesteren. Mensen met dementie (ziekte van alzheimer) hebben vaak prikkels nodig om zich dingen/denkpatronen te kunnen herinneren. Deze prikkels kunnen foto's, aanrakingen en muziekstukken zijn. Ook geuren en verhalen kunnen werken als een trigger. De meeste mensen met beginnende dementie vernemen vaak zelf niet dat ze dementieverschijnselen vertonen. Vaak is het de omgeving (vrienden/familie) die iemand wijst op mogelijke dementie.

Verschil dementie, alzheimer en vergeetachtigheid

Het verschil tussen dementie en vergeetachtigheid is eigenlijk heel duidelijk. De ziekte van Alzheimer is een ziekte die dementie bewerkstelligd. Dementie houdt in dat je bepaalde informatie niet meer kan herinneren en deze informatie ook voorgoed lijkt verdwenen. Dit is iets wezenlijk anders dan vergeetachtigheid. Iemand die even iets is vergeten kan deze informatie vaak op een ander tijdstip wel weer herinneren. Mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer kunnen dat niet meer. Bij vergeetachtigheid moet je denken aan de volgende punten:

  • Een naam van een kennis vergeten
  • Je sleutels vergeten
  • Je telefoonnummer vergeten
  • Een belangrijk nummer vergeten

Wanneer iemand anders bijvoorbeeld je telefoonnummer noemt of de naam van een kennis verteld weet je het wel weer. De informatie komt dan razendsnel weer naar boven en je kunt het je weer herinneren. 

Dementie: van kwaad tot erger

Een persoon die dement is geworden heeft enorme moeite met het herkennen van mensen en voorwerpen. Vaak vindt herkenning niet meer plaats. Een herkenning is totaal uit het brein verdwijnen en/of kan niet meer worden geactiveerd. De ziekte van Alzheimer kent grofweg drie fasen waarin dementie gradueel steeds sterker wordt. In de vroege fase worden recente gebeurtenissen vergeten. Dit kunnen bijvoorbeeld recente gesprekken of recente ideeën zijn. Andere symptomen van de eerste tekenen van Alzheimer zijn: 

  • verward zijn / verwarde indruk
  • minder vloeiend spreken
  • interesse in andere mensen verliezen
  • mensen herhalen zich vaak
  • de rode draad van een verhaal verliezen

In de midden fase zijn de symptomen/klachten veel erger. Mensen kunnen verward zijn over de tijd en niet mer precies weten waar ze zijn. Tevens kunnen mensen zomaar weglopen naar een plek waar ze bijvoorbeeld vroeger vaak kwamen. Ook is het waak/nachtritme veelal verstoord en kunnen mensen zich ongewoon gaan kleden. De midden fase herkent zich vooral doordat mensen zich vreemd, apart en ongewoon gaan gedragen. In sommige gevallen is hulp nodig bij bijvoorbeeld alledaagse dingen als eten en drinken. Een late fase van alzheimer houdt in dat mensen niet mer voor zichzelf kunnen zorgen. Dit betekent dat mensen zelf niet meer kunnen eten en drinken. Ook persoonlijke verzorging is praktisch onmogelijk. De persoon met vergevorderde alzheimer/dementie heeft veelal emotiestoornissen en heftige stemmingswisselingen.

Medicijnen tegen Alzheimer? 

Bestaan er ook medicijnen tegen alzheimer/dementie? Op dit moment zijn er geen medicijnen die Alzheimer kunnen voorkomen. Wat je zelf wel kunt doen is het veranderen van je levenstijl. Gezonde voeding en voldoende beweging blijkt ook gezond te zijn voor de hersenen. Een verslechterde conditie van het hart- en de bloedvaten verhoogt echter de kans op dementie. Niet roken, gezond eten en voldoende bewegen verkleinen de kans.

Reageer op: "Alzheimer: dementie of vergeetachtigheid"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk