Steken in mijn onderbuik: is dat normaal?

Pijn in onderbuik? Pijn in onderbuik?

Wat kan er mis zijn met het lichaam wanneer er plotseling vreemde en pijnlijke steken in het onderbuik worden gevoeld. Deze steken kunnen uit het niets ontstaan en zonder duidelijke oorzaak ook ineens weer verdwijnen. Steken kunnen gevoeld worden in de onderbuik maar ook rond de schaamstreek. De pijn kan op één specifieke plek gevoeld worden maar het kan zich ook behoorlijk uitstralen naar andere delen van het lichaam. Wanneer de plotselinge pijn of de steekpijn diep van binnen wordt gevoeld kan er iets mis zijn met een orgaan. Waar moeten we op letten en wanneer moeten we naar de huisarts wanneer er steken in de buik worden gevoeld.

Steken in mijn onderbuik

De pijn die in de buik wordt gevoeld kan ook uitstralen naar de achterzijde: de onderrug. De pijn kan hevig zijn maar ook snel weer verdwijnen. Waar moeten we allemaal aan denken als we het hebben over stekende pijnen in het lichaam en dan met name de regionen van het onderlijf. De volgende zaken zijn altijd belangrijk:

 • Blaasontsteking
 • Nierbekkenontsteking
 • Menstruatiepijn
 • Eileiderontsteking
 • Prikkelbare Darm Syndroom
 • Nierstenen

Blaasontsteking

Een blaasontsteking kan problemen veroorzaken bij het plassen. De blaas kan pijnlijk aanvoelen en steken geven. Vooral wanneer er drang is om te plassen komen de steken en wordt er soms zelfs een branderig gevoel waargenomen. De blaas is bij een blaasontsteking aan de binnenzijde (de slijmvlies) ontstoken. Deze pijnlijke steken kunnen ook worden gevoeld als de blaas een beetje vol is met urine. Mensen met een blaasontsteking hebben vaak moeite met het uitplassen.

Nieren kunnen klachten geven 

Nierbekkenontsteking

Bij een nierbekkenontsteking is de wand van het nierbekken ontstoken. Wanneer de wand van de nierbekken ontstoken is wordt dat gevoeld als een pijnlijke steek in de onderbuik, rug of zijkant van het lichaam. De pijnen kunnen zeer heftig zijn. In sommige gevallen is het plassen zeer pijnlijk en kan er bloed bij het urine aanwezig zijn. De klachten lijken op die van een blaasontsteking al zitten de steken die gevoeld worden op een iets andere plek. Mensen met een nierbekkenontsteking hebben veelal last van koortsaanvallen en koude rillingen. Ook kan men zich enorm misselijk voelen en kan braken het gevolg zijn. 

Menstruatiepijn

Wanneer een vrouw aan het menstrueren is wordt de baarmoederslijmvlies afgestoten om plaats te maken voor een nieuw slijmvlies. Dit afstoten van de baarmoederslijmvlies kan geplaard gaan met hevige steken die vooral in de onderbuik en schaamstreek worden gevoeld. De pijn kan zich ook wat uitstralen naar andere delen van het lichaam. De pijn is vooral aanwezig tijdens het begin van het menstrueren. De bloedingen zijn dan ook vaak het meest hevig. Ga naar uw huisarts wanneer de bloedingen hevig zijn en de pijn ondraagelijk wordt. De huisarts kan eventueel het gebruik van medicijnen adviseren. 

Eileiderontsteking

Een ontsteking aan de eileiders (of één eileider) gaat gepaard met hevige steken in de onderbuik en de zijkanten van de buik. Een ontsteking kan door een seksueel overdraagbare aandoening tot stand komen. Te denken valt aan de SOA chlamydia. Deze SOA moet worden behandeld met een medicijn dat de bacterie doodt.

 

Prikkelbare Darm Syndroom

Het prikkelbaar darm syndroom (ook wel PDS genoemd) is een vervelende aandoening waarbij de darmen niet normaal functioneren. De darmen zijn vaak overgeprikkeld en in sommige gevallen juist helemaal niet. Het gevolg is een combinatie van opstoppingen en onregelmatige stoelgang. Een persoon met PDS voelt vaak steken na het eten. De darmen zijn dan overgevoelig en worden behoorlijk geactiveerd. De stekende pijnen worden vooral in de buik gevoeld. 

Nierstenen

Een niersteen of urinewegsteen is een afzetten van kristallen in het desbetreffend gebied. De afzetting is zeer vervelend en kan voor enorme pijn zorgen. De pijn wordt herkend als een stekende pijn. Sommige nierstenen kunnen zeer groot worden. De grootte varieerd van een zandkorrel formaat tot een grootte van een kastanje. Kenmerkend bij de pijn is uitstraling naar de lenden en het krampende karakter (koliekpijn). 

Wat te doen bij stekende pijn?

Wie plotsteling stekende pijn voelt kan het beste naar de huisarts gaan. De huisarts kan u onderzoeken en de aard van de pijn achterhalen. Bij nierstenen wordt u naar het ziekenhuis verwezen. Bij een besmetting van een bacterie (bijvoorbeedl chlamydia) wordt er een test afgenomen. De test (wattenstaafje met een monster van een slijmvlies) wordt in een laboratorium onderzocht. Wanneer u besmet bent geraakt krijgt u medicijnen. Mensen met een blaasontsteking krijgen ook kuur mee naar huis die de bacterie in de blaas moet doden.

Reageer op: "Steken in mijn onderbuik: is dat normaal?"

2 reacties

 • Reactielink Ingrid vrijdag, 02 februari 2018 12:14 Geplaatst door Ingrid

  Ik vraag mijn man heeft gester steken onder buik en van dokter ge weest en zij Het niet wat er tegen doen Van steken Onder buik hij lig ded van pijn wat hel tegen ons dokter Doet niet wat Hem mee help

 • Reactielink Louise donderdag, 29 juni 2017 15:04 Geplaatst door Louise

  Heb steken in men vagina en aan men clitoris als ik op bed lig ga slapen heb ik geen last als ik morgens opstaan begint het heb zoveel last van ga al 3maanden niet meer het huis uit

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk