Watervergiftiging: te veel water drinken ongezond?

Fris water Fris water

De meeste mensen zijn zich er wel van bewust dat je op een dag veel water moet drinken. Er wordt ons constant vermeld dat uitdroging al snel op de loer ligt bij veel mensen. Hoe zit het eigenlijk aan de andere kant van het spectrum. Kunnen we ook te veel water drinken en wat doet dat met het lichaam? Als je te veel water hebt gedronken kan het lichaam daar op reageren. Het lichaam kan in coma of in shock toestand raken. Er zijn zelfs gevallen bekend van mensen die zich dood gedronken hebben. Water en watervergiftiging: lees hier de risico's.

Elke dag 1.5 liter water drinken is het advies

De meeste mensen zijn opgegroeid met het advies van 1.5 liter per dag. De 1.5 liter moet dan naast het eten worden gedronken middels koffie, thee, frisdrank of andere sapjes. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit waar het vocht vandaan komt: als het maar water is. Genoeg vocht drinken schijnt overal goed voor te zijn. Je moet dan denken aan een mooie huid, mooi vol en dik haar, slank figuur en gezonde organen. Sommige mensen opperen zelfs dat veel water drinken je ouder kan maken. Of dit allemaal waar is valt nog te betwijfelen. 

Kraanwater of water uit een flesje?

Is kraanwater gezonder dan bronwater? Hoe zit het met het water uit een flesje en is het water uit een sloot, rivier of meer ook te drinken? Het antwoord op deze vraag is natuurlijk heel breed. In Nederland zitten we behoorlijk goed als het gaat om drinkbaar kraanwater. Het water dat uit de Nederlandse kranen komt is van bijzonder goede kwaliteit. Ook in andere landen die Nederland omringen is het water van goede kwaliteit. Je moet dan denken aan Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen. Water afkomstig uit de kraan kan in deze landen zonder risico gezondheidsrisico's gedronken worden. 

Bronwater is ook gezond?

Bronwater komt uit een bron. Bronnen zijn in Europa te vinden in Frankrijk, Duitsland en België. Deze natuurlijke waterbronnen herbergen veel zoet water. Het water wordt gewonnen en in flesjes verpakt. Is het water uit de bron ook gezond? Het antwoord is ja. Ook bronwater is gezond water. Is het water uit een bron dan gezonder dan water uit een kraan? Het antwoord is nee. In Nederland komt zeer schoon drinkbaar water uit de kraan. Er zitten doorgaans zelfs minder onreine stoffen in Nederlands kraanwater dan in bronwater. 

Kraanwater is niet overal gezond

Niet op alle plekken kan zonder risico kraanwater worden gedronken. Veel landen hebben wel kraanwater maar de kwaliteit is onvoldoende. Mensen uit het westen kunnen ziek worden van dit water. Ziek word je van de kleine organismen die in het water leven. Als er te veel van deze verontreinigingen in het water zit reageert je lichaam door ziek te worden. Een veel voorkomende kwaal is diarree bij het drinken van verontreinigd kraanwater. In het verre buitenland is het meestal verstandiger om bronwater te drinken afkomstig uit een natuurlijke bron en verpakt in een flesje. De volgende landen zijn niet kraanwater proof. Je kunt in de volgende landen dus beter bronwater uit een flesje kopen:

  • India
  • Turkije
  • Spanje
  • Malta
  • Egypte
  • Marokko
  • Thailand

Bovenstaand lijstje is slechts een greep van de risicolanden. Er zijn veel meer landen te noemen waar kraanwater niet van Nederlands kwaliteit is. Wees op je hoede als je naar een ver, warm en zonnig land reist. In veel populaire vakantielanden is drinkwater niet veilig te drinken.

Wat zijn de kwaliteiten van water?

Water wordt ook wel vocht of H2O genoemd. Er worden allerlei kwaliteiten aan toegekend die niet altijd berusten op wetenschappelijke bevindingen. Er zijn mensen die bijvoorbeeld beweren dat water de huid mooier kan maken. Rimpels verdwijnen als sneeuw voor de zon als je genoeg water drinkt. Tevens denken sommige mensen dat je snel kilo's kwijtraakt als je op een water dieet gaat. Voldoende water is gezond, echter is het geen wondermiddel.

  • Water zorgt dat je vochtgehalte weer op niveau komt
  • Het lichaam heeft water nodig om te kunnen leven
  • Water zorgt dat je scherper kunt nadenken
  • Het lichaam van een vrouw bestaat voor ongeveer 50% uit water
  • Het lichaam van een man bestaat voor ongeveer 65% uit water
  • Het lichaam van een baby bestaat voor ongeveer 75% uit water

Watervergiftiging

Veel mensen hebben wel eens gehoord van een watervergiftiging, waterintoxicatie of hyponatriaemie. Het houdt in dat je in een korte tijd veel te veel water hebt gedronken. Je lichaam kan normaal gesproken vrij veel liter aan. Je nieren zijn met name verantwoordelijk voor het verwerken van water. Je nieren kunnen ongeveer 8 tot 10 liter vocht per dag verwerken en uitscheiden. Als je meer dan 8 tot 10 liter water per dag drinkt kan het lichaam in de problemen raken. Het probleem heeft alles te maken met je bloed en de verhoudingen van de stoffen in je bloed. Normaal bloed bevat natrium in een gezonde concentratie. Als je veel water drinkt wordt het balans verstoord en komen de cellen in gevaar. Er dringt bij watervergiftiging te veel water de cellen binnen. Als reactie op dit proces probeert je lichaam het vocht kwijt te raken maar dit lukt niet goed meer. Ook in de cellen van de hersenen komt veel water. De hersencellen zwellen op en een persoon kan dan in shock of coma raken. In sommige gevallen sterven mensen accuut.

Ga niet onnodig veel water drinken

Het is belangrijk om je vochtgehalte op niveau te houden maar ga niet overdreven veel water drinken om eventuele vocht tekorten voor te willen zijn. Ga drinken als je dorst hebt en ga niet drinkt voor je überhaupt een dorst prikkel kan krijgen. Het krijgen van dorst is een normaal verschijnsel. Als je constant veel te veel water drinkt kan dat je nieren aantasten. Je nieren moeten immers constant flink aan de slag om het water te verwerken om je bloedwaarde in balans te houden. Per dag is het gezond om ongeveer 1.5 tot 2 liter water te drinken. Het ligt er natuurlijk een beetje aan wat je op een dag doet. Als je veel sport is het verstandig om iets extra's te drinken. Houd er wel rekening mee dat je ook de nodige zouten binnenkrijgt tijdens het drinken! De zouten zorgen ervoor dat je bloedwaarden niet uit balans raakt. 

Vochttekort: hoofdpijn

Als je lange tijd te weinig water drinkt kan het lichaam hoofdpijn krijgen. Je lichaam wordt suf en lusteloos. Je raakt je energie snel kwijt en je begint een beetje geïrriteerd te raken. Je kan niet helder mee nadenken en je krijgt een droge mond. Ook wordt je gezichtsvermogen minder goed. Je lichaam heeft een vochttekort. Veel jongeren krijgen deze klachten als ze gaan stappen en weinig water binnenkrijgen. Tevens wordt er bij langdurig stappen ook vaak veel alcohol gedronken. Alcohol maakt de gevolgen van een vochttekort alleen maar erger. Als je lang geen water meer hebt gedronken is het verstandig om:

  • Water of vocht te drinken
  • Voedsel te eten waar veel vocht in zit (bijvoorbeeld fruit)
  • Alcohol te vermijden

Ook eten bevat veel vocht

Vergeet niet dat voeding ook veel vocht bevat. Denk bijvoorbeeld aan een appel, druiven en groenten. Je ziet het vocht niet, maar het is er wel en je krijgt het effectief binnen. Als je weinig hebt gegeten is het verstandig om extra te drinken. Het advies is om 1.5 tot 2 liter water te drinken naast een normaal voedingspatroon. Als je dus erg weinig eet moet je meer drinken. Houd er dan wel altijd rekening mee dat je ook genoeg zouten (natrium) binnnenkrijgt. Een soep is daarom ook goed om te drinken als je ziek bent en je weing eetlust hebt.

Reageer op: "Watervergiftiging: te veel water drinken ongezond?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk