Hoe snel groeit haar en hoe kun je haargroei versnellen?

Vaak naar de kapper? Vaak naar de kapper?

Moet je heel vaak naar de kapper of juist niet? Ben je ook nieuwsgierig hoe snel haar nu eigenlijk groeit? Hoe snel je haar groeit is afhankelijk van verschillende dingen. Bij sommige mensen groeit haar heel snel en bij andere mensen juist extreem langzaam, maar hoe kan dit eigenlijk en wat is normaal? Haar kan ook stoppen met groeien, vooral mannen worden dan kaal. Voor veel mannen is dit een doorn in het oog! Wat kun je doen als je haargroei afneemt? Hoe kun je haar sneller laten groeien?

Wat is haar?

Als eerste is belangrijk te vermelden dat haar dood is, we kunnen het immers gewoon afknippen zonder dat we pijn ervaren. Haar bestaat uit het eiwit keratine. Een haar vormt zich in een haarzakje deze zit ongeveer 4 mm in de huid. De haargroei begint hier, onvoldoende voedingstoffen of hormonen kunnen de haargroei van binnenuit beïnvloeden.

Hoe snel groeit haar?

We moeten allemaal, mits we nog haargroei hebben, naar de kapper. Sommige mensen een keer per maand en andere mensen maar een keer per 2 maanden. Haar groeit niet bij iedereen even snel. Hoe snel haar groeit is afhanklijk van verschillende factoren, maar gemiddeld groeit haar ongeveer 1 cm per maand. Per jaar verkrijgen we dus 12 cm extra haar!

Hoeveel haar hebben we op ons hoofd?

Blondines hebben de meeste haren

Niet alle mensen hebben evenveel haar op het hoofd. Hoeveel haargroei en hoeveel haren je hebt is genetisch vastgelegd in je DNA. Gemiddeld hebben mensen ongeveer 120.000 haren op het hoofd. Ben je in de veronderstelling dat je meer hoofdhaar hebt dan je vriend of vriendin dan kun je weleens gelijk hebben. Hoeveel haar je hebt kun je ook zien aan je haarkleur:

 • Blond: 140.000 haren
 • Bruin: 100.000 haren
 • Rood: 85.000 haren

Hoe lang kan haar worden?

Hoe lang je haar maximaal kan worden is afhankelijk van of je een man of een vrouw bent. Haar kan niet oneindig doorgroeien, het sprookje Rapunsel met haar meters lange haren is dus echt een sprookje... Het haar van mannen kan minder lang worden dan dat van vrouwen. Bij vrouwen kan het haar tot wel 80 cm lang worden (uitzonderingen daargelaten). Mannen moeten het met een kortere haardos doen. Mannen kunnen een maximale haarlengte van 50 cm bereiken (ook voor mannen gelden uitzonderingen).

Mijn haar stopt met groeien, hoe kan dit?

Soms stopt haar met groeien of het gaat minder snel groeien. Verminderde of een stilstand van haargroei kan verschillende oorzaken hebben. Soms weet je de oorzaak zelf te achterhalen, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Remming in haargroei of kaalheid kan de volgende oorzaken hebben:

 • Ouderdom (Naarmate het ouder worden neemt de celdeling af waardoor het haar minder snel gaat groeien of volledig stopt met groeien.)
 • Medicijngebruik (Chemokuren staan er om bekend dat ze de haargroei flink kunnen beinvloeden.)
 • Een genetische aandoening (Een genetische aandoening kan ervoor zorgen dat haargroei op ongewenste plekken voorkomt, maar kan er ook voor kale plekken zorgen.)
 • Acute of chronische infecties (
 • Stress (Ook stress kan ervoor zorgen dan je haar gaat uitvallen. Een zorgeloos leven geeft meer garantie op een vollere haardos.)
 • Stofwisselingsziekte (Denk aan een gebrek aan eiwitten of aminozuren, bijvoorbeeld Cysteïne een belangrijk aminozuur voor haargroei.)
 • Te traag of juist een te snel werkende schildklier (De schildklier is verantwoordelijk voor de productie van verschillende hormonen, een storing in de functie van de schildklier kan haaruitval veroorzaken.)
 • Diabetes (Deze hormoongerelateerde aandoening kan haaruitval veroorzaken.)
 • Straling of verbranding (Straling of verbranding kan de haarzakjes waaruit de haren groeien permanent beschadigen.)
 • Roken of blowen (Roken zorgt voor een verminderde doorbloeding. Voedingstoffen voor een goede haargroei kunnen de haarzakjes niet goed bereiken, de haargroei kan hierdoor afnemen.)
 • Trichotillomanie (Dit is psychische aandoening. Iemand met trichotillomanie heeft een onweerstaanbare drang om haren uit het lichaam te trekken. Soms niet alleen de hoofdharen maar ook de wimpers, wenkbrauwen of ander lichaamshaar.)

Hoe kun je haar sneller laten groeien?

Haar sneller laten groeien doe je van binnenuit. De haarwortel heeft voedingstoffen nodig om gezonde haren te produceren, daarnaast spelen hormonen een rol bij de haarontwikkeling en dus de groei van haar. De volgende tips kunnen je helpen aan een vollere haardos en/of laten je haar sneller groeien:

 • Voorkom stress
 • Eet gezond, je haar is wat je eet!
 • Masseer je hoofdhuid voor een goede doorbloeding
 • Stop met roken of blowen
 • Gebruik een goede shampoo en/of conditoner waar je niet allergisch voor bent

En wat als ik mijn haar vaker borstel of slaap op een satijnen kussensloop?

Tips om je haar snel te laten groeien zijn vaak: een goede shampoo, niet te vaak wassen, een satijnen sloop (in plaats van een katoenen) om haarbreuk te voorkomen, je haar vaak borstelen, enzovoorts. Deze tips zijn met name bedoeld om je haar er mooier uit te latenzien. Je haar gaat er niet veel sneller door groeien.

Laatst aangepast op donderdag, 18 mei 2017 19:59

Reageer op: "Hoe snel groeit haar en hoe kun je haargroei versnellen?"

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk