Wat kun je doen tegen kaalheid & haarverlies bij mannen?

Wat kun je doen tegen kaalheid & haarverlies bij mannen?

Een kalende plek op je hoofd is vervelend voor veel mannen. Veel mensen willen daarom ook iets doen tegen kaalheid, maar wat kun je nou eigenlijk doen tegen haarverlies? Het komt er vaak op neer dat er maar weinig opties zijn. Wie jong haarverlies ervaart kan de huisarts vragen voor medicijnen. Deze zijn vaak niet zonder bijwerkingen. Haartransplantatie is ook een optie, echter is de ingreep voor veel mensen kostbaar en (nog) niet nodig.

Wat is kaalheid precies?

Het proces van het kaal worden komt veel voor bij mannen. Het proces gaat geleidelijk en is vaak te zien bij de inhammen (de haargrens) en de kruin van het hoofd. Bij kaalheid verlies je meer haren dan er weer bij groeien. Je haardos wordt dus langzaam steeds dunner. Hoe minder haren, hoe meer je van je hoofdhuid kunt zien. Kaalheid wordt vaak ervaren als vervelend.

70% van alle mannen ervaart haarverlies

Waarom worden mensen kaal?

Mannen kunnen kaal worden doordat er een hormoon vrij komt na de puberteit. Dit hormoon heet dihydrotestosteron (DHT) en zorgt ervoor dat de haarzakjes worden aangetast. In het haarzakje kan een haar groeien. Als het haarzakje wordt blootgesteld aan het hormoon DHT, dan kan er geen of slechts zwak haartje uit het haarzakje groeien. Een haarzakje kan één haar ongeveer 3 tot 6 jaar laten groeien. Na die tijd zal het haartje uitvallen. Bij mensen met veel DHT zal het haartje eerder uitvallen. Een haarzakje kan maximaal 12 keer een nieuw haartje laten groeien. Na maximaal 12 keer groeit er geen nieuw haartje meer uit het haarzakje. Als er veel haarzakjes zijn ''uitgegroeid'' kunnen mensen kaal worden.

Dihydrotestosteron zorgt voor haaruitval

In principe hoeft niemand op vroege leeftijd kaal te worden. Toch worden veel mannen wel kaal. Ongeveer 70% van alle mannen krijgt te maken met een vorm van kaalheid. Dit kan volledige kaalheid betekenen of slechts kale plekken, bijvoorbeeld de inhammen. Het hormoon dihydrotestosteron (DHT) is hier met name verantwoordelijk voor. Het hormoon zorgt ervoor dat het haarzakje weinig bloed krijgt. Dit zorgt er vervolgens voor dat de groeifase van het haartje uit het haarzakje wordt verstoord. Het haarzakje kan een haartje produceren, echter zal er onder invloed van het hormoon slechts een klein, zwak haartje uit het haarzakje groeien. Soms valt het haartje uit voordat het volledig gegroeid is. DHT kan het kaalheidsproces aanzienlijk versnellen. Een normaal haartje kan tot 6 jaar intact blijven. DHT kan dit terugdringen naar een aantal maanden. Er zijn twee soorten haaruitval:

  • Alopecia androgenetica (mannelijk type haaruitval)
  • Alopecia areata (pleksgewijze haaruitval)

Het hormoon DHT zorgt voor haaruitval

Waarom worden sommige mannen vroegtijdig kaal?

Niet iedereen heeft evenveel van het hormoon dihydrotestosteron in het bloed. Mannen die veel van dit hormoon in het bloed hebben kunnen eerder kaal worden. De haarzakjes boven op het hoofd zijn gevoelig voor dit hormoon. De haartjes aan de zijkant van het hoofd niet. Deze haartjes blijven dus gewoon doorgroeien en blijven onaangetast. Vrouwen hebben doorgaans veel minder DHT in het bloed. Vrouwen worden daardoor ook bijna nooit vroegtijdig kaal.

Wat kun je doen tegen kaalheid?

In principe kun je niet veel doen tegen kaalheid. Je wordt kaal, of je behoudt je haren. Alles heeft te maken met genen. Sommige jongens worden erg vroeg kaal. Je moet dan denken aan een leeftijd van rond de twintig jaar. In dat geval kan iemand er voor kiezen om medicijnen te slikken die DHT remmen of stoppen. Het hormoon kan het haarzakje dan niet beschadigen. Het gebruik van de medicijnen is niet geheel zonder bijwerkingen. Het is daarom erg belangrijk om een huisarts te raadplegen. De volgende middelen worden vaak gebruikt tegen haaruitval. Let op! Deze middelen werken vaak alleen als er nog haar is. Het werkt dus als preventief middel.

Bovenstaande middelen kunnen het verder uitvallen van haren remmen. De middelen werken echter niet bij iedereen. Er zijn mannen (en vrouwen) die geen effect constateren bij het gebruik. Raadpleeg altijd een (huis)arts bij het gebruik van bovenstaande middelen, ook als je een middel gebruikt dat online te koop is.

Wat is minoxidil?

Minoxidil is een product dat gebruikt wordt tegen haaruitval. Het wordt doorgaans verkocht als een lotion en is dus voor uitwendig gebruik. De meeste mensen gebruiken deze lotion twee keer per dag. Wie stopt met het gebruik van minoxidil zal zien dat de haren dunner worden en uiteindelijk weer uit gaan vallen. Minoxidil is vrij verkrijgbaar. Je kunt het dus online kopen. Het middeltje is via de apotheker ook verkrijgbaar. Je moet hiervoor (vaak) een recept hebben van de dokter. Let op! Dit product kent bijwerkingen.

De prijs van minoxidil varieert. Er zijn verschillende varianten 2% en 5% beschikbaar. Hoe hoger de dosis, hoe meer werkzame stof.

  • De prijs voor een 100 ml flacon minoxidil 2% ligt op ongeveer €35

Wat is nanoxidil?

Nanoxidil wordt de opvolger van minoxidil genoemd. Het is een product dat gebruikt wordt tegen kaalheid bij mannen en bij vrouwen. Nanoxidil is wel online verkrijgbaar, minoxidil niet. Het product zorgt ervoor dat DHT wordt verminderd. Dit betekent dat haar minder snel uitvalt. De haren zullen doorgaans dikker en steviger worden. Claims over de werking verschillen per persoon.

  • Het product kost ongeveer €40 en wordt niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar

Wat is aminexil?

Aminexil is ook een lotion, net als nanoxidil en minoxidil. Het wordt vaak verkocht in verschillende tubes. De inhoud van de tubes moet je op je hoofdhuid verspreiden (als een kuur). Aminexil werkt in feite net als minoxidil en nanoxidil. Het zorgt dat het hormoon dihydrotestosteron het haarzakje niet kan beschadigen.

  • Het product kost tussen de €30 en €70 (afhankelijk van de hoeveelheid)

Wat is finasteride?

Finasteride is geen lotion, maar tabletten. Het middel behoort tot de anti-androgenen. De werking van finasteride is eveneens gericht op het verminderen van een hormoon. In dit geval gaat het niet over DHT, maar over testosteron. Finasteride wordt niet alleen gebruikt tegen haaruitval. Het medicijn wordt ook gebruikt bij mannen met prostaatproblemen. Je kunt finasteride niet online kopen. Je hebt dus een recept nodig van de huisarts.

Gezond leven, gezond haar?

Het is belangrijk om gezond te leven. Wie de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt kan gezond en glanzend haar krijgen. Toch hebben sommige mensen die erg gezond leven ook last van haaruitval. Je kunt in dat geval weinig doen aan het hormoon DHT. Het hormoon zal het haarzakje beschadigen, hoe gezond je ook gaat leven. Vitamines kunnen een bijdrage leveren aan gezond haar. Met name vitamine B8 (biotine), vitamine B5 (panthoteenzuur), vitamine E (alfa-tocoferol) en vitamine A (retinol) kunnen haar gezond maken.

Haartransplantatie voor een volle haardos

Het transplanteren van ''gezonde'' haren kan een oplossing zijn tegen kaalheid. Haarzakjes die niet gevoelig zijn voor het hormoon dihydrotestosteron (de haartjes aan de zijkant van je hoofd) worden met een speciale techniek verplaatst naar de kalende delen van je hoofdhuid. Het haartje kan op de nieuwe plek verder groeien.

Reacties

Meer tips en tricks tegen kaalheid? Laat een reactie achter onder dit artikel.

Laatst aangepast op maandag, 22 augustus 2016 14:42

Reageer op: "Wat kun je doen tegen kaalheid & haarverlies bij mannen?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk