Witte stipjes op je hand en arm

Pigmentvlekjes op handen Pigmentvlekjes op handen

De huid is een orgaan dat goed verzorgd moet worden en gevoelig is voor vlekjes en plekjes. Wat kan er aan de hand zijn als er witte pigment stipjes op de hand voorkomen. Wat zijn deze witte stipjes precies en hoe kan het dat deze plotseling ontstaan. Zijn witte stipjes pigmentvlekjes, is er sprake van vitiligo of is er meer aan de hand? Lees in dit artikel de oorzaak van witte vlekjes en witte stipjes op de hand en armen.

Ik heb witte stipjes op mijn hand: wat is dat?

Stel dat je aan het typen bent en plotseling witte stipjes op je hand ziet verschijnen. Deze witte vlekjes kunnen niet alleen op je hand, maar ook op je arm en benen verschijnen. Vaak worden deze vlekjes gezien bij mensen met een (extreem) lichte huidskleur. Wat deze vlekjes precies veroorzaakt is helaas nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat ze duidelijk zichtbaar zijn. Witte vlekjes kunnen bij iedereen voorkomen, echter lijkt het dat ze vaker voorkomen bij mensen op leeftijd. Jongere mensen lijken er minder last van te hebben. De witte vlekjes lijken niet schadelijk.

Pigmentvlekjes

Wat nou precies de oorzaak van witte vlekjes is valt niet altijd makkelijk te zeggen. Soms zijn witte plekjes het gevolg van pigment veranderingen in de huid. Wanneer pigment verdwijnt zal de huid wit worden. Mensen met erg weinig pigment hebben sowieso een erg lichte huid waardoor de witte stipjes ook duidelijker zichtbaar zullen zijn. Pigmentvlekjes ontstaan met name wanneer men ouder wordt. De ouder wordende huid bouwt pigmentzones op die in de meeste gevallen bruine plekjes laat zien. De handen en de armen kunnen als eerste aangetast worden. Ook gezichtshuid kunnen op den duur bruine plekjes ontwikkelen. 

Witte vlekjes als het buiten koud is

Wanneer het buiten koud is kunnen er ook witte stippen ontstaan op de bovenkant van de handen. De witte plekjes kunnen zelfs een beetje oranje tot paars van kleur zijn. In principe is dit niet iets waar men zich direct zorgen om hoeft te maken. Vlekjes ontstaan met name bij mensen die vaker last hebben van zogenaamde winterhanden. De handen zijn dan extreem koud en voelen stram. Deze aandoening heeft als oorzaak dat de bloedvaatjes in de handen zich samentrekken. Op die manier ontstaat er minder bloed in de handen en voelen de handen dus ook minder warm.

Vitiligo

Witte vlekken kunnen ook aangeboren zijn. Bij mensen met de aandoening vitiligo is dit namelijk het geval. Op bepaalde plekken van de huid is er geen pigment te zien waardoor de huidplekken helemaal wit zijn. De huid zal niet bruin worden door de zon omdat er geen pigment is. De huid is daardoor ook erg gevoelig voor zonlicht en kan makkelijk verbranden. Mensen met vitiligo hebben vaak witte plekken in het gezicht, echter zijn de handen (bovenkant) en onderkant van de armen ook vaak aangetast. Vitiligo is een genetische aandoening en zit vaak in de familie.

Idiopathisch guttate hypomelanose

Kleine witte vlekjes kunnen zoals gezegd overal op het lichaam verschijnen. Bij sommige mensen verschijnen deze plekjes op een latere leeftijd op de huid. Er kan dan sprake zijn van idiopathisch guttate hypomelanose. Deze kleine, en vaak onschuldige, vlekjes zijn parelmoer van kleur en zijn in de meeste gevallen ovaal tot rond van vorm. Men vindt de kleine vlekjes vaak storend en lelijk. De vlekjes zijn moeilijk te verwijderen. Lichttherapie helpt bijvoorbeeld niet om ze te laten verdwijnen. Wel helpt het om bepaalde zalfjes te gebruiken die een camouflerend effect hebben. De kleine witte plekjes die ontstaan door idiopathisch guttate melanose kunnen naar mate men ouder wordt groter worden. Daarnaast kan er door meer blootstelling aan zonlicht meer plekjes ontstaan over de gehele huid.

Tot slot

De huid wordt door de jaren heen onderworpen aan allerlei externe invloeden. De meest schadelijke invloed komt van de zon. Straling van de zon kan veel schade geven aan de zon waardoor er plekjes en vlekken ontstaan. Witte plekjes zijn vaak het gevolg van langdurige blootstelling aan de zon en komt met name voor mensen op oudere leeftijd. Witte vlekjes kunnen ook ontstaan bij mensen met bloedvaten die zich samentrekken door bijvoorbeeld kou of extreme hitte.

Laatst aangepast op maandag, 09 mei 2016 20:45

Reageer op: "Witte stipjes op je hand en arm"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk