Knobbel aan de bovenkant van de grote teen

Knobbel aan voet Knobbel aan voet

Een rode dikke knobbel aan de bovenkant van de grote dikke teen van de voet is lelijk en kan voor veel ongemak zorgen. Een dikke knobbel, bunion, wordt veroorzaakt doordat er te lang met krappe schoeisel is gelopen. De voeten zijn dus te breed voor de smalle schoen. De knobbel bestaat uit een ontstoken slijmbeurs en is vaak chronisch. Een hallux valgus wordt vaak gezien bij vrouwen die veel hoge hakken dragen. Ook hier ontstaan rode knobbels, maar dan aan de zijkant van de voet.

Knobbel op de grote teen

De voeten hebben het vaak maar zwaar. Er kunnen daardoor ook veel kwalen ontstaan aan de voeten en tenen. Veel problemen ontstaan wanneeer er verkeerde schoeisel wordt gedragen. Met verkeerde schoeisel wordt vaak te krappe schoeisel bedoeld. Veel mensen kopen vaak een te kleine maat schoenen waardoor de voeten beknelt raken in de schoen. Mensen kopen te kleine schoenen omdat ze een kleiner maatje mooier vinden lijken dan de grotere schoenenmaat: de maat die ze eigenlijk hebben. Voeten en tenen kunnen pijnlijk, vermoeid en beschadigd raken wanneer er te lang op te kleine schoenen wordt gelopen. Een probleem dat op den duur kan ontstaan is een knobbel op de grote teen. Een knobbel kan ook ontstaan naast de teen (de buitenkant). In dat geval wordt er gesproken over een hallux valgus.

Wat is een hallux valgus?

Een hallux valgus ontstaat vaak bij vrouwen die te lang op krappe schoenen lopen. De schoenen hebben vaak een hakje en lopen in een punt. De tenen komen daardoor in een onnatuurlijk positie te staan. De dikke teen drukt naar binnen, maar door de stand van de hak wil het middenvoetsbeentje naar buiten staan. De stand van de voet is hierdoor verkeerd en kan op den duur voor veel pijn zorgen. Een hallux valgus is naast pijnlijk ook erg onestetisch. De voeten zien er op den duur misvormd uit. Een hallux valgus kan worden gecorrigeerd met corrigerende zolen en teenortheses. Wie niets doet aan een hallux valgus kan op den duur klauwtenen krijgen. Dit is een benaming voor tenen die eruit zien als een klauw. De tenen kunnen in een klauwstand komen te staan doordat de voet en tenen grip willen krijgen in de schoen die niet past.

  • Vrouwen die veel op hoge hakken lopen kunnen een hallux valgus ontwikkelen
  • Een hallux valgus komt bij ongeveer 10% van alle mensen voor
  • Een hallux valgus kan door middel van orthesen worden gecorrigeerd
  • Een hallux valgus is pijnlijk en vervelend

Druk en wrijving in de voet

Te krappe schoenen kunnen voor pijnlijke wrijving zorgen. Niet alleen aan de grote teen, ook de kleine teen moet het vaak ontgelden. De kleine teen wordt vaak onder de andere tenen gedrukt als schoeisel te klein is. Daarnaast is de kleine teen ook vaak opgezwollen als er lang in te krappe schoeisel wordt gelopen. Knobbels kunnen ook ontstaan op de overige tenen van de voet. Klauwtenen zie je ook vaak bij de overige tenen.

Bunion: de lelijke bult op je teen

Wanneer de slijmbeurzen van de gewrichten ontstoken zijn kan er een bunion ontstaan. In feitte is dit een chronische ontsteking van de slijmbeurs. Er ontstaat dan vaak een bult ter hoogte van het gewricht. Er kan overal een bunion ontstaan, echter ontstaat het vaak bij de grote teen. Dit heeft te maken met de vorm van de voet. Mensen met brede voeten hebben een veel grotere kans om een bunion te ontwikkelen. Brede voeten moeten in brede schoenen zodat de voeten makkelijk kunnen bewegen. Helaas zijn de meeste schoenen smal en te strak voor mensen met brede voorvoeten. Hierdoor is de kans veel groter dat er een chronisch ontstoken bult ontstaat. Een slijmbeurs is een klein zakje met slijm en heeft als functie om het gewricht soepel te houden. Een rode bult is echter niet goed en zorgt voor problemen. Niet alleen het gewricht is beschadigd, ook is de huid vaak pijnlijk. 

Rode bult bij je teengewricht

Een rode bult op je voet is pijnlijk. Vaak voelt de bult warm en is het rood van kleur. Er kunnen ook wondjes ontstaan bij de rode bult. De huid is vaak dun en afgesleten. Op andere plekken van de voet is vaak veel eelt te zien. Je moet dan denken aan de hak. Door het dragen van te krappe schoeisel ontstaat wrijving. De huid probeert slijtage van de huid tegen te werken door extra huid te maken. Dit zie je terug als eelt. Wanneer huid te snel afslijt kan er een blaar ontstaan. Naast een bunion kan er ook sprake zijn van de volgende afwijkingen en kwalen:

  • Jicht bij de voet: er kan een pijnlijke rode bult ontstaan bij de teen
  • Artrose: wanneer de gewrichten door artrose zijn beschadigd kan er een rode knobbel ontstaan

Operatie om de dikke bult bij de teen te verhelpen

Houd er rekening mee dat bij het dragen van te krappe schoenen de voeten erg beschadigd kunnen raken. Niet alleen de voeten, ook de stand van het lichaam wordt verstoord. Je kunt er bijvoorbeeld ook rugklachten door ontwikkelen. Een rode en ontstoken bult bij de teen gaat in principe niet meer vanzelf over. De bult kan bij één van de voeten voorkomen, echter is het zo dat meestal beide voeten zijn beschadigd. De slijmbeurzen zijn in dat geval chronisch ontstoken. Een arts kan de voet onderzoeken en kan eventueel overige ziekten uitsluiten. Er moet dan gedacht worden aan jicht en artrose. Jicht is een aandoening waarbij de gewrichten vaak ontstoken zijn. Bij de artrose ziet men vaak versleten gewrichten. De versleten gewrichten kunnen gaan ontsteken waardoor de slijmbeurzen gaan opzetten. Een röntgenfoto is meestal voldoende om de kwaal in kaart te brengen. Er kan besloten worden om de bult operatief te verwijderen.

Slijmbeurs bij de teen verwijderen

Wanneer er sprake is van een operatie om de bunion te doen verwijderen, zal de arts een snede maken aan de binnenzijde van de voet. Op die manier kan de arts relatief makkelijk bij de knobbel komen. De ontstoken slijmbeurs wordt vervolgens verwijderd. Naast de slijmbeurs kan de arts ook de gewrichtskapsel verwijderen. Op die manier is de kans minder groot geworden voor toekomstige ontstekingen. Voor de verdoving kan gekozen worden voor een ruggenprik. Een lokale verdoving kan ook uitkomst bieden.

Tot slot: voorkomen is beter dan genezen

Uiteraard is het ook hier weer beter voorkomen dat genezen. Een dikke rode bult bij de teen ontstaat natuurlijk niet zomaar. Luister goed naar je lichaam en trek schoeisel uit als het te strak zit. Helaas vinden mensen het dragen van te grote schoenen niet mooi. Hierdoor trekken ze liever te krappe en oncomfortabele schoenen aan. Het advies is om dit absoluut niet te doen, zeker niet wanneer er lange stukken gelopen moet worden.

Heb jij last van rode en pijnlijke bulten op en om de dikke teen? Heb jij te krappe schoeisel gedragen en wat helpt nog meer om deze kwaal te doen verhelpen? Deel je ervaring door een reactie achter te laten in het reactieformulier onder dit artikel!

Laatst aangepast op vrijdag, 12 augustus 2016 11:52

Reageer op: "Knobbel aan de bovenkant van de grote teen"

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk