Brillen trends 2016 voor vrouwen en mannen

Stijlvolle zomer Stijlvolle zomer

Elk jaar zijn er weer nieuwe trends te ontdekken op het gebied van de bril. De bril kan met recht een fashionitem genoemd worden, maar om de juiste bril te kiezen moet je wel de trends goed in de gaten houden. Met welk montuur kom je hip en modern voor de dag? Ga je voor de Cat Eye frame, Wayfares brillenmontuur of Aviator model? Let goed op de vorm van het gezicht. Je kiest altijd een montuur dat het best aansluit bij jouw gezichtsvorm. Welke vorm heb jij en welke bril moet je dan aanschaffen? Lees eerst dit artikel voor je een bril gaat kopen.

Jouw gezicht bepaalt de vorm van het montuur

Het is geen rocketscience, maar toch is het belangrijk om rekening te houden met de vorm van het gezicht bij het kiezen van de juiste brillenmontuur. Je kiest altijd een montuur dat tegengesteld is aan je gezichtsvorm. Dit doe je om het gezicht in balans te houden. Een bril kan jouw gezichtsvorm flink verstoren als je een onjuist montuur kiest. Je gezicht kan te breed of juist te lang lijken.

Een montuur moet bij je gezicht passen 

Welke montuur is voor mij geschikt?

Kijk allereest goed in de spiegel en bepaal welk gezichtsvorm jij hebt. Als de afstand van de kaken net zo breed is als het bovenste gedeelte van de hoofd, dan is je gezichtsvorm vierkant. Je kiest bij een vierkant gezicht een rond of ovaal brillenmontuur. Op die manier lijkt het gezicht minder vierkant en lijkt het zelfs iets langer. De volgende gezichtsvormen komen veel voor:

  • Hartvormig
  • Ovaal
  • Rond
  • Vierkant
  • Driehoekig
  • Omgekeerd hart

Kies altijd een montuur dat tegengesteld is aan de vorm van het gezicht. Bij een rond gezicht kies je dus een brillenmontuur dat meer hoekig is. Heb je een ovalen gezicht? In dat geval heb je geluk. Je kunt met een ovalen gezicht vrijwel elk brillenmontuur dragen. Met name fashionmodellen hebben een ovalen gezicht en kunnen dus ingezet worden voor veel verschillende monturen.

Wayfarers: de keus voor de man

Voor mannen is de keus misschien al snel gemaakt. De Wayfarers brillenmontuur is erg geschikt. Het geeft je een intelligent uiterlijk. De kleurenpatronen lopen langzaam over waardoor het model erg geschikt is voor verschillende gezichten en huidskleuren. Doordat de onderkant van het montuur lichter van kleur is lijkt het gezicht minder breed en agressief. De donkere bovenkant accentueert de wenkbrauwen en geeft veel contrast met de kleur van de ogen.

Cat-eye model voor vrouwen?

Misschien ken je de Cat-eye brillenmonturen wel in de vorm van een zonnebril. Ook voor de gewone brildrager zijn de modellen beschikbaar. Het is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd om dit model te dragen. Een subtiele vorm van de Cat-eye bril kom je tegen als ronde versie zonder de omhooglopende uiteinden. In dat geval is dit model meer een ovaal tot rond model dat goed past bij mensen met een hoekig gezicht. Mensen met een ovalen gezicht kunnen dit model ook zeer goed dragen.

Een hartvormig gezicht

Mensen met een hartvormig gezicht hebben een smallere kin, maar hebben juist een breed voorhoofd. Vaak zijn de jukbeenderen prominent aanwezig waardoor het gezicht een beetje op een hart lijkt. Je kiest in dit geval voor een wat kleinere bril die de breedte een beetje compenseert.

Een omgekeerd hart

Mensen met een omgekeerd hartvormig gezicht hebben een brede kaak en een brede kin. De bovenkant van het gezicht is relatief smal waardoor het gezicht een beetje op een omgekeerd hart lijkt. Je kunt in dit geval het beste een grotere en tegelijk ronder montuur kopen. Op die manier compenseer je de features van het gezicht. Het gezicht lijkt optisch smaller aan de onderkant en juist breder aan de bovenkant. Dit is precies wat je wilt.

Driehoekig gezicht

Een driehoekig gezicht is breed aan de onderkant en smal aan de bovenkant. De jukbeenderen zijn minder prominent aanwezig dan bij het omgekeerd hart. Het is bij deze gezichtsvorm belangrijk om een extra breed model te kiezen. Pas wel op dat het montuur moet passen op het gezicht. Veel brillenmonturen bij mensen met het driehoekig gezicht glijden van neusbrug. Het is daarom belangrijk om een passend en comfortabel model te zoeken.

Draag je een bril omdat je dat nodig hebt?

Het is natuurlijk helemaal achterhaald om een bril te dragen als je slechte ogen hebt. Ook mensen die goede ogen hebben dragen af en toe een trendy bril. In het jaar 2016 zal deze trend zicht verder ontwikkelen. Een mooie en goed zittende bril kan gezien worden als een accessoire. Zowel mannen als vrouwen dragen brillen als accessoire.

Wordt de bril vergoed in het ziektekostenpakket?

Misschien vraag je je wel eens af of een bril vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Een bril wordt doorgaans niet vergoed, tenzij je een aanvullende verzekering hebt afgesloten bij de ziektekostenverzekeraar. Vaak wordt een bril maar één keer per twee jaren vergoed. Bekijk altijd goed de polis voor je een bril gaat aanschaffen. Wie weet kun je een deel terugkrijgen!

Laatst aangepast op zaterdag, 24 maart 2018 13:22

Reageer op: "Brillen trends 2016 voor vrouwen en mannen"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk