Jeuk aan het gezicht: wat kan de oorzaak zijn?

Jeukerig gezicht: allergie? Jeukerig gezicht: allergie?

De oorzaak van jeuk aan het gezicht ligt vaak bij het gebruik van een verkeerde dagcrème. Er zijn veel crèmes die juist het tegenovergestelde doen en jeuk veroorzaken. Jeuk concentreert zich vaak bij de kaaklijn en kin. Ook kan er jeuk ontstaan aan de hals en voorhoofd. De neus kan eveneens gaan jeuken. Naast crèmes kan zonlicht en weeromstandigheden jeuk aan het gezicht veroorzaken.

Jeuk aan het gezicht

Een jeukende huid is vervelend. Toch weet niet iedereen evengoed waar de jeuk vandaan komt. Soms is de oorzaak snel te herkennen. Je moet dan denken aan een verbrande huid door de zon. Zonlicht kan de huid namelijk behoorlijk beschadigen. Ook minder bekende oorzaken kunnen jeuk veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een verkeerde dagcrème. Veel mensen zijn gevoelig voor de bestanddelen in dagcrèmes. Vaak lijkt het alsof de ingrediënten onschuldig zijn. Fabricanten benoemen veelal dat hun product alleen natuurlijke ingrediënten bevat. Vergeet echter nooit dat natuurlijke ingrediënten de huid ook kunnen irriteren. Dit resulteert in een vervelende jeuk.

Jeuk door goedkoop gezichtscrème

Waar krijg je jeuk

Jeuk ontstaat vaak op de delen van de huid die uitsteken. Denk bijvoorbeeld aan de neus, kin en jukbeenderen. Ook de huid van de oren kan gaan jeuken. Een vervelende kriebel ontstaat vaak als de huid is aangetast door zonlicht. Huid die een brandend gevoel oplevert ontstaat vaak bij een verkeerde crème. Gevoeligheid ontstaat vaak bij het gebruik van ingrediënten in crèmes die de huid doen uitdrogen of die cellen proberen op te lossen. Een exfoliant kan de huid bijvoorbeeld behoorlijk beschadigen.

Stop direct met smeren

Gebruik jij een crème of een zalf waar je jeuk van krijgt? Stop in dat geval direct met smeren. Denk ook aan je shampoo of conditioner. Deze middeltjes kunnen je huid ook irriteren. In dat geval is het belangrijk om een product te gebruiken waar zo weinig mogelijk ''zeep'' bestanddelen inzitten.

Een droge huid

Zeep kan de huid uitdrogen. Een droge huid is een huid waar de huidcellen omhoog staan. De huid is schilferig. Een natuurlijke reactie is jeuk, je wilt de jeuk wegkrabben met je nagels. Een droge huid wordt vaak veroorzaakt door crèmes en shampoo / zalfjes. Een droge en geïrriteerde huid kan ook veroorzaakt worden door het scheren van de haren op de huid, zeker wanneer er gebruik gemaakt wordt van een scheermesje.

Hard water: veel kalk veroorzaakt jeuk

Sommige mensen kunnen jeuk in het gezicht krijgen van hard water. Wanneer er veel kalk in het water zit, dan spreekt men van hard water. Niet iedereen reageert hier goed op. Wanneer je vaak met rode vlekken onder de douche vandaan komt, dan kan het zijn dat je huid sterk reageert op kalk in het water. Je kunt vervolgens de hele dag een vervelende jeuk krijgen in het gezicht, maar ook op de benen en buik.

Allergisch voor dieren

Een jeukend gevoel kan voor veel ongemak zorgen. Een allergie kan de oorzaak zijn van het vervelend gevoel. Sommige mensen krijgen jeuk van dieren, met name katten en honden. Een allergische reactie uit zich vaak in niezen, jeukende ogen en jeuk op de huid. Ook kan ongedierte zoals vlooien jeuk veroorzaken.

Laatst aangepast op vrijdag, 09 juni 2017 14:05

Reageer op: "Jeuk aan het gezicht: wat kan de oorzaak zijn?"

1 Reactie

  • Reactielink loek van buuren woensdag, 23 mei 2018 16:28 Geplaatst door loek van buuren

    scheerschuim,dagcreme,of een allergische reactie,op bepaalde stoffen die je gebruikt.En alles in combi met zon kan alles versterken

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk