Oorzaak kleur snot en slijm in neus: groen, zwart, rood, geel, bruin en wit

Loopneus? Loopneus?

Iedereen heeft weleens last van veel snot en/of slijm in de neus. Snot kan verschillende kleuren krijgen, de oorzaak van de kleur van snot en slijm is verschllend. Soms is snot rood door bijvoorbeeld bloedresten, maar snot kan ook geel zijn door een bacteriële infectie. Snot en slijm in de neus kan onder anderen in de volgende kleuren voorkomen: helder, wit, rood, geel, groen, bruin, zwart, groen of grijs. Door te kijken naar de kleur van je snot of slijm kun je soms achterhalen wat er gaan is in je lichaam en je gezondheid peilen. Last van groen/geel snot? Grote kans dat een bacterie de boosdoener is. Last van grijs snot? Dan heb je waarschijnlijk in stof gewerkt of rookachtige dampen ingeademd. Wat zegt jouw snot/slijm?

Waarom hebben we slijm en snot?

Slijm (mucus) en snot, vies misschien, maar het heeft wel degelijk een functie in ons lichaam. Slijm en snot bestaat voor het overgrote deel uit water, een mens produceert per dag meer dan een liter snot! De mond, neus, longen, keel, maag en darmen in ons lichaam zijn bekleed met een slijmvlies, dit is een laag cellen die slijm produceren. Het doel van dit slijm is bescherming en voorkomt uitdroging. Snot en slijm bevat daarnaast antilichamen en enzymen om indringers als virussen en bacteriën te weren. We gebruiken het woord snot als het slijm uit je neus drupt.

De kleuren van slijm en snot

Snot kan in vele kleuren voorkomen

Slijm en snot kan verschillende kleuren aannemen afhankelijk van de oorzaak kunnen deze kleuren zeer uiteenlopen. De kleuren groen en geel komen je misschien bekend voor, maar snot kan ook rood van kleur zijn. Naast de kleur kan ook de textuur van snot verschillen. Snot kan heel dik zijn, maar ook heel dun. Snot kan een virus of bacteriële infectie aanduiden, alle reden om de kleur van je snot in de gaten te houden.

De volgende kleuren snot en slijm kunnen voorkomen:

Oorzaak helder, kleurloos snot en slijm

Helder en kleurloos slijm/snot komt veel voor en is ook normaal. Heb je helder en kleurloos snot dan is er waarschijnlijk niets aan de hand en heb je geen ernstige virale of bacteriële infectie. Loopt het snot uit je neus, maar het is wel helder van kleur dan is de meest voorkomende oorzaak een allergie of een verkoudheid. Denk aan hooikoorts of een kattenallergie.

Oorzaak wit snot en slijm

Wit snot en slijm kan een gevolg zijn van een teveel aan melk of andere zuivelproducten. Wit snot en slijm voelt vaak plakkerig en dik aan. Het is eenvoudig op te lossen door wat minder zuivelproducten te nuttigen. Wit snot en slijm is vaak geen directe reden om naar de huisarts te gaan.

Oorzaak geel snot en slijm

Dit is een veelvoorkomende kleur van snot en slijm. Helaas hebben velen van ons hier al wel een keer me te maken gehad. Geel snot en slijm kan duiden op een virale infectie in de neusholte of in een van de bijholten. Fel gekleurd geel slijm duidt erop dat het lichaam de infectie aan het bestrijden is, de staphylococcus aureus bacterie veroorzaakt meestal goudgeel gekleurd slijm en snot. Is de kleur donkergeel dan kan dat duiden op een infectie van de borst: bronchitis. Een arts inschakelen bij geel snot en slijm is niet direct nodig, het lichaam kan de verkoudheid vaak prima zelf oplossen, daarnaast is er geen direct geneesmiddel voor een verkoudheid. Houden de symptomen langer dan een week aan en/of worden de symptomen steeds erger met koorts dan is het raadzaam een arts te bezoeken.

Oorzaak groen snot en slijm

Ook dit komt je misschien bekend voor. Vooral bij kinderen zien we vaak groen snot en slijm. Groen slijm is een signaal dat er sprake is van een bacteriële infectie of een schimmelinfectie. De oorzaak van de groene kleur zijn witte bloedcellen (leukocyten). Leukocyten beschermen het lichaam tegen alles wat lichaamsvreemd is. Leukocyten leven ongeveer 2 dagen, daarna gaan ze dood en laten een groen pigment los. Dode witte bloedcellen gemixt met slijm en snot resulteren in groen slijm en snot. Om deze reden is de kleur van snot eerst lichtgroen, maar naarmate er meer witte bloedcellen doodgaan in de strijd tegen de infectie zal het snot donker groen verkleuren. Direct een arts bezoeken is niet nodig, een gezond lichaam kan een infectie goed zelf aan. Bezoek wel een arts als de klachten langer dan een week aanhouden en gepaard gaan met koorts, het ophoesten van slijm en/of pijn op de borst.

Oorzaak blauw snot en slijm

De kleur blauw snot en slijm komt niet vaak voor, maar snot en slijm kan wel degelijk een blauwe kleur krijgen. Blauw slijm en snot komt bij ongeveer een op de tienduizend mensen voor. Blauw snot en slijm wordt vaak veroorzaakt door de bacterie Pseudomonas pyocyanea. Bij blauw snot en slijm moet u de arts raadplegen er is sprake van een infectie. Blauw slijm en snot kan ook worden veroozaakt door het inademen van een blauw poeder. Bijvoorbeeld pigmentpoeder of andere vernevelbare stoffen met een blauwe kleur. Heb je dit ingeademd dan wordt het slijm en snot, na enkele dagen, vanzelf weer normaal van kleur. Je kunt je neus ook spoelen met water of stomen.

Oorzaak bruin snot en slijm

De kleur bruin snot en slijm kan duiden op een mengsel met (oud) bloed. Maar het is meer waarschijnlijk dat de oorzaak het inademen van stof, zand of andere vieze lucht is geweest. Ook paprikapoeder kan bruin snot en slijm veroorzaken.

Oorzaak zwart snot en slijm

Heb je zwart snot en slijm dan kan dit komen doordat je veel zwart stofzand hebt ingeademd of een andere zwarte nevel/damp. Weet je zeker dat dit niet het geval is dan kan er sprake zijn van een ernstige schimmelinfectie. Een schimmelinfectie komt niet vaak voor en als het voorkomt is dat vaak bij mensen met een sterk verzwakt immuunsysteem. Heb je last van zwart slijm en snot? Bezoek ik dit geval altijd een arts.

Oorzaak rood snot en slijm

Sliertjes rood slijm en snot geven aan dat er sprake is geweest van een bloeding. Het neusslijmvlies is geïrriteerd, droog of beschadigd geraakt door bijvoorbeeld een scherp voorwerp. Ook hard snuiten kan ervoor zorgen dan de haarvaten barsten. Het neusslijmvlies hersteld zichzelf weer, je hoeft er verder niets voor te doen. Houden de bloedingen aan, bezoek dan een arts, soms kan het dichtschroeien van een adertje de oplossing zijn.

Laatst aangepast op vrijdag, 11 november 2016 15:37

Reageer op: "Oorzaak kleur snot en slijm in neus: groen, zwart, rood, geel, bruin en wit"

1 Reactie

  • Reactielink harold zaterdag, 13 januari 2018 10:52 Geplaatst door harold

    IIk heb last van een chronische loopneus

    Is hier een remedie voor?

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk