Pijn onder de nagel/nagels; oorzaken en behandeling

Pijn onder de nagel Pijn onder de nagel

Pijn onder de nagels kan een symptoom zijn bij verschillende mogelijke oorzaken. Het is van belang de oorzaak van de pijn onder de nagel te vinden om een goede behandelmethode toe te kunnen passen. Pijn onder de nagel of nagels kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een ontsteking onder de nagel, een glomus tumor (relatief zeldzaam) of een bloeduitstorting. De behandeling van de pijn onder nagelplaat kan dus sterk afhangen van de oorzaak, maar een behandeling is vaak wel noodzakelijk. Soms bestaat de behandeling uit een operatie anderzijds is een gaatje in de nagel voldoende. Wil je gezonde nagels en voeten? Bezoek dan met regelmaat een goede pedicure.

Pijn onder de nagel door een glomus tumor

Een glomus tumor is een vrij kleine (1 tot 3 mm) tumor die zich onder de nagelplaat kan ontwikkelen. Deze tumor geeft een pijn onder nagel in de vorm van een stekend en branderig gevoel. Vaak is de pijn beter voelbaar bij koude, het naar beneden hangen van de armen of bij grote temperatuurwisselingen. Omdat de tumor vaak niet gelijk klachten en lange tijd onzichtbaar blijft kan het zijn dat de tumor pas na jaren wordt ontdekt. Een glomus tumor kun je herkennen aan een blauwige kleur die door de nagelplaat schijnt en de pijnsymptomen die er bij horen. Een glomus tumor is goedaardig, maar moet wel worden verwijderd. Dit wordt chirurgisch gedaan en het resultaat is vaak goed, zonder teruggroei van de tumor. Wel is blijvende schade aan de nagelplaat soms niet te vermijden.

Een bloeduitstorting kan pijn veroorzkaken

Pijn onder de nagel door een bloeduitstorting

Een subunguaal hematoom wordt het ook genoemd; een bloeduitstorting onder nagelplaat. Een bloeduitstorting onder de nagel kan onder anderen ontstaan door een ongeluk, maar ook door te krappe schoenen. De bloeduitstorting is vaak duidelijk zichtbaar door de nagel en geeft doordat het bloed onder de nagel geen kant op kan een pijnlijk gevoel. Het bloed zit klem en drukt tegen het gevoelige nagelbed. Op den duur laat de nagelplaat los en vormt zich een nieuwe nagel. Bij zeer grote bloeduitstortingen onder de nagel kan het een opluchting zijn als er een gaatje in de nagelplaat wordt gemaakt. Door dit kleine gaatje zal de druk en de pijn snel minder worden.

Pijn door een infectie onder de nagel

Een infectie onder de nagel geeft veel pijn. Slechte verzorging van de nagels kan ertoe lijden dat bacteriën of gisten een kans krijgen zich onder de nagels te vestigen. Ee infectie met bijvoorbeeld de bacterie Pseudomonas aeruginosa, duidelijk herkenbaar aan de groene verkleuring van de nagel, kan zich in de weefsels gaan verspreiden bij een slechte weerstand. Een infectie is niet per definitie direct gevaarlijk en pijnlijk, maar een behandeling wel noodzakelijk om verspreiding van de infectie te voorkomen. Denk je dat je nagel is geïnfecteerd, dan kun je om het zekere voor het onzekere te nemen contact opnemen met bijvoorbeeld een pedicure of huisarts. Een infectie met vrijwel dezelfde symptomen kan ontstaan door een besmetting met de gist Candida parapsilosis.

Pijn onder de nagel door trauma of schade

Door een ongeluk of trauma kunnen problemen aan de nagel ontstaan. Je kunt hierbij denken aan een hamer die op teen is gevallen of het stoten van je teennagel tegen een hard voorwerp als een tafelpoot. Na het ongeluk zal vaak een bloeduitstorting onder de nagel ontstaan. Een ander woord voor een bloeduitstorting onder de nagel is: subunguaal hematoom. Niet alleen een ongeluk kan een subunguaal hematoom onder de nagel veroorzaken, maar ook herhaalde druk door bijvoorbeeld te krappe schoenen (pumps, hoge hakken, werkschoenen, klompen) kunnen pijn onder de nagels en bloeduitstortingen teweegbrengen. Draag om pijn onder de nagel te voorkomen altijd goed passend schoeisel om (pijn)klachten te voorkomen.

Altijd gezonde nagels

Wil je gezonde nagels en voeten? Bezoek dan met regelmaat een pedicure. Hij/zij kan je helpen je nagels en voeten gezond te houden en op deze manier problemen voorkomen. Ben je suikerpatiënt of heb je reuma? Dan worden de behandelingen veelal deels of volledig vergoed, afhankelijk van je zorgverzekering.

Laatst aangepast op dinsdag, 14 februari 2017 22:15

Reageer op: "Pijn onder de nagel/nagels; oorzaken en behandeling"

2 reacties

  • Reactielink romain soen zondag, 01 juli 2018 07:25 Geplaatst door romain soen

    REEDS 4 PERIODEN KRIJG IK EEN INFUUS TEGEN KANKER UITZAAIINGEN NU KOMEN MIJN NAGELS LOS EN VEROO ZAAKT DAT EEN BIJNA ONDRAAGELIJKE PIJN ?KUNNEN JULLIE EVENTUEEL EEN BEETJE HELPEN OM DAT TE VERZACHTEN ?

  • Reactielink pascale zaterdag, 22 april 2017 18:08 Geplaatst door pascale

    Goedenavond , ik wou een vraagje stellen ik ben over een dikke maand naar de pedicuur geweest en heb nu al 2weken last van pijn mijn nagel als ik op mijn nagel duw , hij ziet er heel normaal uit heb voetbadjes genommen met onsmetting erin en in soda water maar niks helpt en aan mijn nagel zie je niks hij is heel mooi wat moet of kan ik ondernemen !! mijn vriendelijke grtjs pascale

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk