Koude handen: slechte doorbloeding

Koude handen Koude handen

Veel mensen hebben last van koude handen en koude voeten. Niet alleen wanneer het buiten koud en kil is, ook binnen in huis kunnen mensen koude handen krijgen. Kouden handen kunnen komen doordat men een slechte doorbloeding heeft. Bloed veroorzaakt een lekker warm gevoel. Met name wanneer de doorbloeding goed werkt kan een lekkere temperatuur goed tot stand komen. Een slechte doorbloeding betekent vaak dat de plek koud aanvoelt. Naast koude handen kunnen ook pijnlijke handen voorkomen. Deze pijnlijke handen worden vaak in de winter gevoeld en worden daarom ook wel winterhanden genoemd. Ook de voeten kunnen pijnlijk en koud aanvoelen in de winter. Deze voeten worden dan wintervoeten genoemd. Wat kun je doen tegen koude handen en koude voeten. Is het ook te behandelen en wat kun je zelf doen?

Mijn handen zijn koud

Wanneer de handen koud aanvoelen is de bloedcirculatie niet optimaal. De kleine bloedvaten in de handen trekken zich bij kou samen. Dit doen de bloedvaten automatisch bij een koude temperatuur. Door het samentrekken van de bloedvaten stroomt er minder bloed door de handen en verliest je lichaam dus ook minder warmte. Bij warm weer worden de bloedvaten juist groter en stroomt er meer bloed door. Op die manier kan je lichaam veel warmte verliezen (de warmte kwijt). Als de bloedvaten te lang en te sterk samentrekken worden de handen dus koud. Als dit te lang duurt blijven de handen ook voor een lange tijd erg koud.

Aderproblemen: koude handen en voeten

Mensen met aderproblemen hebben met name last van koude handen en voeten. Doordat de aderen niet goed meer functioneren komen de bloedcirculatie dus ook in gevaar. Aderproblemen kunnen van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan de volgende problemen:

  • Dichtgeslibte aderen
  • Hartproblemen
  • Te hoge bloeddruk
  • Te lage bloeddruk
  • Te hoog bloedsuikerspiegel

Fenomeen van Raynaud

Wie gezonde aderen heeft en gezond leeft kan ook koude handen en voeten krijgen. Het fenomeen van Raynaud komt bij ongeveer 10% van alle Nederlanders voor en is een aandoening waarbij kleine aderen opeens samentrekken. Dit kan gebeuren bij emoties of bijvoorbeeld bij kou. De kleine bloedvaten in de handen en voeten vernauwen zich zo ernstig dat er bijna geen bloed meer door kan stromen. Het gevolg is dat de topjes van de vingers en de tenen spierwit kunnen worden. In het weefsel zit dan helemaal geen bloed meer. Het weefsel kan na een bepaalde tijd ook blauw worden. Wanneer de bloedvaten zich spontaan weer herstellen worden de vingers en tenen (handen en voeten) rood en gaat het tintelen. De oorzaak van het fenomeen van Raynaud is niet makkelijk vast te stellen. Soms kunnen de klachten spontaan ontstaan of door een bepaalde trauma (denk aan veel typen op de computer of het gebruik van zwaar trillend bouwgereedschap). Mensen met arteriosclerose en mensen met een auto-immuunziekte kunnen ook ader afwijkingen in de handen en voeten creëren. Dit is echter zeldzaam.

Acrocyanose

Wanneer de voeten en handen opeens paars worden kan dit het gevolg zijn van bepaalde medicijnen (antidepressiva). Het paars worden van de handen/voeten heet acrocyanose. De bloedvaten in het weefsel trekt zich samen en laat minder tot bijna geen bloed door. Hetzelfde is te zien bij het fenomeen van Raynaud.

Problemen met de schildklier

Ook hormonen zijn belangrijk als het gaat om koude handen/voeten. Een te traag werkende schildklier komt bij ongeveer 10% van alle Nederlanders voor en kan ook de veroorzaker zijn van een koud gevoel in de handen. Een te traag werkende schildklier kenmerkt zich in bepaalde klachten. Je moet dan denken aan een vermoeid uiterlijk, koude handen en voeten, koud lichaam, trillingen, traag denken, kortademigheid, spierzwakte, concentratieproblemen, oververmoeidheid en (lichte) depressieverschijnselen. Niet alleen de schildklier hoeft aangetast te zijn. Er kan ook iets mis zijn met de hypofyse of de hypothalamus. Deze laatste twee weefselstructuren liggen in de hersenen en sturen elkaar aan. De schildklier wordt verbolgens weer door de hypofyse aangestuurd. Wanneer er iets mis is met de hypofyse of de hypothalamus kan er dus ook iets mis zijn met de schildklier. Wanneer de hypofyse is aangetast spreekt men vaak van de ziekte van Hashimoto

Knellende kleding

Omdat mensen met koude en voeten vaak problemen hebben met de bloedcirculatie moeten we ook kijken naar het schoeisel en kleding dat gedragen wordt. Wanneer kleding (schoenen) te strak zit kan dat de bloedcirculatie negatief beïnvloeden. Kleding moet niet knellen. Ook schoenen mogen niet te strak zitten.

Reageer op: "Koude handen: slechte doorbloeding"

1 Reactie

  • Reactielink Chrisje dinsdag, 15 mei 2018 19:56 Geplaatst door Chrisje

    Beste.,

    Kan je ook jeuk aan handen en voeten hebben door slechte bloed doostroming?
    Ik heb dit namelijk telkens s'morgens bij het opstaan.
    Mvg chrisje

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk