De oorzaak van veel scheten en winden laten

Flatulentie bij dieren Flatulentie bij dieren

Mensen laten elke dag meerdere scheten en winden, echter is het niet dat deze altijd ontzettend stinken. Wat is de oorzaak van veel stinkende scheten en wat kun je hier precies tegen doen? Wanneer de darmen veel vieze luchtjes produceren tijdens het verteren van voedsel kan dat erg onaangenaam zijn voor de omgeving. Moet je winden inhouden of kun je ze beter gewoon laten gaan. Ontdek in dit artikel alles wat je moet weten over scheten en windjes.

Vaak vieze stinkende scheten laten

De één laat bijna nooit een wind, terwijl de ander vrolijk de één na de andere scheet laat. Mensen laten echter gemiddeld op een dag zo'n 14 tot 30 winden. Hoe kan het dat er veel verschil zit in de frequentie van winden tussen personen of is dat schijn? Iedereen moet wel eens een windje laten, dat is niet erg en heel natuurlijk. Een scheet is het product van de stofwisseling in je darmen. De darmen verteren het voedsel dat je hebt opgegeten en juist in de darmen vinden allerlei processen plaats waar lucht ontstaat. Lucht in de darmen kan uiteindelijk, via de anus, het lichaam verlaten als een scheet. Niet elke wind is aan elkaar gelijk. Sommige stinken enorm, andere ruik je nauwelijks.

Stinkende versus reukloze scheten

Of je scheet wel of niet stinkt hangt af van het soort voedsel dat je hebt gegeten. Een stinkende scheet is bijna altijd het resultaat van een hoog eiwitrijk dieet. Wie dus heel veel eiwitten eet zal hoogstwaarschijnlijk ook vies ruikende scheten laten. Met name mensen die aan krachttraining doen (bodybuilders) zullen last hebben van stinkende winden. Ook mensen die veel koolhydraten eten zullen hier last van hebben, echter zullen de scheten minder ruiken. Koolhydraten zorgen dat er veel lucht vrijkomt in de darmen. Een opgeblazen gevoel is dan vaak het resultaat. De scheten zullen hard en langdurig zijn, echter zijn ze minder ernstig van geur.

Fruit en groente: minder scheten

Mensen die veel fruit en groente eten zullen minder last hebben van scheten. Toch is er wel iets te zeggen over bepaalde groenten die juist het tegenovergesteld effect hebben. Met name koolsoorten kunnen voor enorme winderigheid zorgen. Denk aan de volgende groenten:

  • Spruiten
  • Broccoli
  • Boerenkool

Er zitten veel voordelen aan het eten van veel groenten en in mindere mate veel fruit. Het is een natuurlijk proces dat lucht en windjes ontstaan na het eten van deze voedingsstoffen. Hoe en wanneer je winden laat heb je meestal zelf in de hand.

Waar laat je een scheet?

Winden en scheten worden door de meeste mensen als onaangenaam en vies beschouwd. Het is daarom ook verstandig om een scheet op een discrete plek te laten vliegen. Denk aan de volgende plekken:

  • Het toilet
  • Buiten in de natuur
  • Op een locatie waar je alleen bent

Een opgeblazen gevoel voorkomen

Lucht bouwt zich op in de darmen als er veel van bepaalde voeding is genuttigd. Het is daarom raadzaam om te matigen in de voedselinname en de maaltijden te verspreiden over de dag. Een opgeblazen gevoel komt met name voor bij mensen die last hebben van het prikkelbare darmsyndroom. De darmen zijn gevoelig en zijn vaak van slag. Ook is de peristaltiek erg verhoogd waardoor winden vaker de kans krijgen om het lichaam onvrijwillig te ontsnappen. Er zijn middeltjes op de markt verkrijgbaar om lucht te doen verminderen.

Tot slot

Wie veel last heeft van vieze scheten moet zich afvragen wat er gegeten is. Veel eiwitten en bepaalde koolsoorten zorgt bij bijna iedereen voor vieze luchtjes. Je kunt dit verhelpen door minder te gaan eten, de maaltijden te verspreiden over de dag of door bepaalde tabletten te nemen die lucht doet verminderen. Wie wel een scheet moet laten, kan dat beter doen op een plek waar niemand het kan ruiken. Denk aan het toilet of een discrete plek waar geen andere mensen zijn.

Laatst aangepast op maandag, 09 mei 2016 20:46

Reageer op: "De oorzaak van veel scheten en winden laten"

1 Reactie

  • Reactielink Harwolt Bonthuis vrijdag, 08 november 2019 11:37 Geplaatst door Harwolt Bonthuis

    Welke tabletten kun je hier voor krijgen

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk