Oorzaak van rode ontlasting met bloedresten

Controleer poep altijd! Controleer poep altijd!

Poep met rode bloedslierten kan gevaarlijk zijn en kan een indicatie zijn voor abcessen of gezwellen in de darmen of maag. Hoe donkerder de kleur van de ontlasting, hoe hoger in het spijsverteringsstelsel de bloeding zit. Het gestold bloed kan een zwarte kleur geven aan de ontlasting. Bloedresten worden vaak ook gezien bij mensen met extreme slijm in de poep. Er kan in dat geval sprake zijn van het prikkelbaar darmsyndroom of een SOA.

Poep met rode bloedslierten

Ontlasting of poep kan verschillende kleuren aannemen. De meest gangbare en gezonde kleur is bruin tot donkerbruin. De kleur van poep is vaak afhankelijk van wat er gegeten is. Wie veel groenten eet van een bepaalde kleur kan dat vaak zien aan de kleur van ontlasting. Wie bijvoorbeeld veel rode bieten eet kan uiteindelijk rood gekleurde ontlasting krijgen. Hier is niets mis mee en wordt gezien als een normaal verschijnsel. Het kan natuurlijk wel even schrikken zijn! Wanneer rood ontlasting vaak voorkomt of er is geen directe aanwijzing voor het gekleurde poep, dan is er meer aan de hand en is het verstandig om een arts te waarschuwen. Een arts kan de ontlasting controleren op infecties. Wanneer er rode bloedslierten in de ontlasting zit kan het zijn dat er een infectie in de dikke of dunne darm zit. Een abces kan bijvoorbeeld de boosdoener zijn. 

Donkerrood bloed in ontlasting

De kleur van poep is zoals gezegd belangrijk. Wanneer er een donkerrode kleur is te zien kan dat een aanwijzing zijn voor een infectie aan het begin van het darmstelsel. Het bloed is in de darmen gaan stollen waardoor het zijn donkere kleur krijgt. Hoe hoger in het darmstelsel, hoe donkerder het bloed zal zijn. De kleur kan zelfs zwart lijken. Ook kan er sprake zijn van een infectie in de maag. 

Helderrood bloed in poep

Wanneer er felrood bloed in poep wordt aangetroffen kan dat een aanwijzing zijn van een wond in of rond de anus. Vaak wordt helderrood bloed aangetroffen bij mensen die last hebben van aambeien. Tijdens het poepen rekt de anus waardoor wondjes kunnen ontstaan. Ook bij mensen die hard persen kunnen wondjes krijgen bij de anus. Kleine scheurtjes kunnen uiteindelijk gaan bloeden. Tijdens het poepen kan bloed worden gezien aan wc papier en bij de ontlasting zelf. Het is verstandig om een arts te waarschuwen als dit vaker gebeurt. Aambeien kunnen vrij  makkelijk worden verholpen, echter kan er ook een ander probleem zijn. In het rectum (of endeldarm) kunnen zich ook abcessen ontwikkelen. Deze kunnen gevaarlijk zijn en moeten verwijderd worden.

Abces en darmkanker

Wanneer er sprake is van zeer donkerrood tot zwarte ontlasting kan er sprake zijn van een bloeding in de dunne darm of maag. Er kan sprake zijn van een abces of een gezwel die is gaan bloeden. Het is van belang om zo snel mogelijk de arts te waarschuwen. Een bloedend abces moet operatief verwijderd worden. Kleine abcessen hoeven niet altijd kwaadaardig te zijn, echter is het vaak wel beter om ze te verwijderen.

  • Poep met een rode kleur kan gevaarlijk zijn!

Rood slijm bij poep

Ontlasting bevat altijd een beetje slijm. Dit is bevordelijk voor de stoelgang en zorgt ervoor dat poep het lichaam makkelijk kan verlaten. Bij mensen met het prikkelbaar darmsyndroom kan er veel te veel slijm bij ontlasting zitten. De darmen zijn overgeprikkeld geweest en geven daardoor veel darmslijm af aan de ontlasting. Er kan sprake zijn van rood slijm. Ook bij mensen met een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) kan het zijn dat er veel slijm bij de ontlasting zit. Bepaalde bacteriën nestelen zich dan in de darmlijmvlies en tasten deze slijmvliezen aan. Het lichaam wil de bacteriën verwijderen en zal daardoor veel slijm afgeven. Rode tot gelige slijm met een onaangename geur is dan het resultaat. Met behulp van een speciale kuur (tabletten) kan deze bacterie worden bestreden.

Tot slot

Het is altijd belangrijk om even achteruit te kijken in de wc. Kijk naar de vorm en kleur van de ontlasting. Poep zegt namelijk veel over hoe je van binnen functioneert. Normaal poep heeft een donkerbruine kleur en geurt niet sterk. Ontlasting dat een afwijkende vorm, kleur en geur heeft kan een indicatie zijn voor interne problemen. Als deze problemen zich lang aanhouden is het altijd verstandig om een arts in te schakelen. Het veranderen van het voedingspatroon kan ook al heel veel uitmaken. Rood gekleurde ontlasting is één van de gevaarlijkste verkleuringen. Het kan een indicatie zijn voor bloedresten en moet altijd serieus worden bekeken.

Laatst aangepast op maandag, 09 mei 2016 20:42

Reageer op: "Oorzaak van rode ontlasting met bloedresten"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk