Oorzaak vreemde kleur ontlasting: poep heeft een rare kleur

Veel wc-papier nodig? Veel wc-papier nodig?

Poep is normaal bruin van kleur, maar kan ook groen, geel, rood, oranje, grijs of zwart van kleur zijn. Wat is de oorzaak van ontlasting met een vreemde kleur? De oorzaak van vreemd gekleurd poep hangt mede af van de kleur die je aantreft in de wc. Rode ontlasting kan duiden op bloed en groene ontlasting op een teveel aan galkleurstoffen. Poep kan overigens ook groen kleuren door bijvoobeeld spinazie of een andere groene groente. De kleur van ontlasting kan veel vertellen over je gezondheid, houd je ontlasting dus goed in de gaten.

Oorzaak bruine ontlasting, poep of feces

Bruine ontlasting is de normale kleur ontlasting. Een goede ontlasting verlaat de anus, zonder moeite, aan een stuk en is regelmatig van vorm. Denk aan een stevige licht buigzuime worst. Bij een goede ontlasting heb je weinig tot geen wc papier nodig! Heb je een hele rol wc papier nodig om de anus schoon te krijgen? Dan mag je zeker na gaan denken over je voedingspatroon... Extreem hard moeten persen om de ontlasting uit het lichaam te moeten krijgen is ook niet normaal. Ontlasting moet zonder moeite het lichaam kunnen verlaten.

Zoals eerder aangegeven is normale ontlasting bruin van kleur. De bruine kleur wordt veroorzaakt door de galkleurstof bilirubine. Bilirubine ontstaat in de lever bij de afbraak van rode bloedcellen. Helaas is bij veel mensen de ontlasting niet normaal van kleur. Naast bruin kun je de volgende kleuren ontlasting, poep of feces tegenkomen:

Bijna alle kleuren poep kunnen voorkomen

Oorzaak groene ontlasting, poep of feces

Groene ontlasting kun je krijgen na het eten van groene groente. Denk aan bladspinazie, andijvie of sla. Groene ontlasting kan ook worden veroorzaakt door problemen met de galblaas of lever. Heb je last van groene ontlasting en je weet zeker dat het niet aan je voedingspatroon ligt dan is het verstandig contact op te nemen met je huisarts.

Oorzaak oranje ontlasting, poep of feces

Dit is een vreemde kleur ontlasting en wordt in veel gevallen veroorzaakt door malabsorptie van de dunne darm. Malabsorptie is een aandoening waarbij bepaalde voedingsstoffen niet goed worden opgenomen. Oranje ontlasting is naast de oranje kleur altijd olieachtig en/of vettig. Meestal gaat het om vetten die niet goed worden opgenomen. Bekende veroorzakers van oranje ontlasting zijn (deze vissoorten bevatten een onverteerbare was-ester):

  • Botervis
  • Botermakreel

Daarnaast kan bijvoorbeeld caroteen in wortels of paprika ervoor zorgen dat de ontlasting, poep of feces rood of oranje van kleur is.

Oorzaak grijze/witte ontlasting, poep of feces

Grijze ontlasting wordt in veel gevallen veroorzaakt door problemen met de alvleesklier. Doordat de alvleesklier niet goed functioneert, ontstoken is of als de afvoerbuis verstopt is kunnen de vet verterende enzymen hun werk niet goed doen. De ontlasting blijft vet en verlaat het lichaam als een grijze vette brij. Deze vorm van ontlasting staat ook bekend als stopverf ontlasting of stopverffeces. Stopverf werd vroeger gebruikt om naden en kieren bij ramen te dichten, door de overeenkomst met deze vorm van grijze ontlasting is de naam stopverf ontlasting ontstaan.

Grijze ontlasting hoef niet altijd te ontstaan door een probleem met de alvleesklier. Grijze ontlasting kan ook ontstaan door een verstoorde leverfunctie of een te hoge concentratie van gisten in de ontlasting. Een te hoog gehalte aan gisten in de ontlasting kan ontstaan door een schimmelinfectie met bijvoorbeeld de candida.

Oorzaak gele ontlasting, poep of feces

De oorzaak van gele ontlasting, poep of feces wordt vaak geel bij een darminfectie, aandoeningen aan de lever- en galwegen, overmatig alcoholgebruik, intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen. De gele kleur wordt meestal veroorzaakt door gal. Gal heeft normaal gesproken een groene kleur, maar gal wat te snel door het darmstelsel gaat kan een gele kleur krijgen. Iemand met gele ontlasting heeft meestal ook last van braken, diarree, buikpijn en/of koorts. Gele ontlasting verdwijnt meestal weer na een paar dagen. Is dit niet het geval dan is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts.

Oorzaak van rode ontlasting, poep of feces

Rode ontlasting, poep of feces kan worden veroorzaakt door bepaalde voedingsmiddelen:

  • Rode kool
  • Rode bieten
  • Rode paprika
  • Voedingssupplementen met veel ijzer

Wordt de rode kleur niet veroorzaakt door voeding dan kan bloed de oorzaak zijn. Helder rood bloed duidt op een bloeding aan het einde van het darmkanaal, aambeien of een scheurtje in de anus (fissuur). Moet het bloed een langere weg door het darmkanaal afleggen dan zal het donker verkleuren soms zwart. Zwarte ontlasting kan om deze reden ook duiden op een bloeding in de maag of twaalfvingerige darm. Donker bloed in de ontlasting is altijd een reden om contact op te nemen met de huisarts.

Oorzaak van zwarte ontlasting, poep of feces

Zwarte ontlasting, poep of feces kan het gevolg zijn van bepaalde voedingsmiddelen of medicijnen bijvoorbeeld:

  • Ijzersupplementen
  • Drop
  • Bosbessen

Zwarte ontlasting kan ook worden veroorzaakt door een bloeding in het spijsverteringskanaal. Het is met zwarte ontlasting altijd opletten geblazen. Weet je de oorzaak niet? Neem dan altijd contact op met een arts.

Overzicht van kleuren ontlasting

Zwarte ontlasting, poep of feces: Er is sprake van een bloeding in de maag of dunne darm of er worden ijzertabletten geslikt.

Witte of grijze ontlasting, poep of feces: Er is onvoldoende gal om vetten af te breken of er is sprake van te grote gisting.

Groene ontlasting, poep of feces: Er is een teveel aan gal of de ontlasting blijft te lang in de dunne darm.

Gele ontlasting, poep of feces: Overmatig alcoholgebruik, de lever produceert meer afvalproducten waardoor de poep geel kleurt.

Oranje ontlasting, poep of feces: Bepaalde vetten worden niet goed opgenomen door de dunne darm.

Rode sliertjes in ontlasting, poep of feces: Een aambei bloed, scheurtje in de anus of een gebarsten bloedvaatje.

Witte stukjes/puntjes in de ontlasting, poep of feces: Witte puntjes kunnen wormfragmenten zijn: lintworm, spoelwormen, aarsmaden.

Laatst aangepast op zondag, 13 november 2016 16:44

Reageer op: "Oorzaak vreemde kleur ontlasting: poep heeft een rare kleur"

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk