Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van brandend maagzuur?

Pijn in buik Pijn in buik

Brandend maagzuur; iedereen heeft er weleens last van, maar wat kunnen de oorzaken zijn van deze refluxklachten? Het terugvloeien van maagzuur geeft een branderig gevoel achter het borstbeen en in de slokdarm. Pas altijd op als je last hebt van brandend maagzuur. Het zuur kan de slokdarm makkelijk aantasten omdat de slokdarmwand niet bestand is tegen het sterke maagzuur. Je kunt zelf brandend maagzuur verkomen door de oorzaak te achterhalen. Pas je voeding aan of stop met roken en verminder je maagzuurklachten.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van brandend maagzuur (refluxklachten)

Brandend maagzuur kan verschillende oorzaken hebben. Om dat klacht te verhelpen is het altijd belangrijk de oorzaak te achterhalen. Het achterhalen van de oorzaak is echter niet altijd even gemakkelijk. Misschien komt een van deze veel voorkomende oorzaken van brandendmaagzuur je bekend voor en kun je, je klacht verhelpen. De meest voorkomende oorzaken van brandend maagzuur zijn:

De sluitspier van de slokdarm staat onder druk

De slokdarm staat onder druk en de sluitspier bij de maagingang kan niet goed sluiten waardoor maagzuur de mogelijk heeft naar boven te vloeien. Deze druk kan ontstaan door bijvoorbeeld het eten van een zware maaltijd, maar ook zwangerschap of het dragen van te strakke kleding kan er toe lijden dat de slokdarm onder druk komt te staan waardoor refluxklachten kunnen optreden. De slokdarm kan zich ook niet goed sluiten bij knelling door bijvoorbeeld bukken, tillen of een andere vreemde houding.

De sluitspier van de slokdarm werkt niet meer naar behoren

Dat de sluitspier van de slokdarm niet meer goed werkt kan verschillende oorzaken hebben. De oorzaak kan ligt vaak bij roken. Het eten van sinaasappelen of andere citrusvruchten kunnen de klachten verergeren evenals vet en alcohol.

Refluxklachten door de bijwerkingen van medicijngebruik

Sommige medicijnen kunnen de werking van de sluitspier verminderen waardoor refluxklachten kunnen optreden. Onder anderen de volgende medicijnen staan bekend als veroorzaker van een verminderde werking van de sluitpier van de slokdarm met als resultaat brandend maagzuur; medicijnen tegen incontinentie, medicijnen tegen depressie, medicijnen tegen hartkramp (angina pectoris) en medicijnen tegen slapeloosheid. Het is om deze reden altijd aan te raden de bijsluiter te lezen alvorens je de medicijnen gebruikt. Krijg je medicijnen van de huisarts en weet je van jezelf dat je vaak en snel last hebt van brandend maagzuur, laat het de huisarts dan weten , wellicht is er een alternatief medicijn met minder bijwerkingen.

Last van brandend maagzuur door een breuk in het middenrif

Een breuk in het middenrif of diafragma kan ook een oorzaak zijn voor brandend maagzuur. Door deze breuk kan de slokdarm zijn werk niet meer goed doen. Het terugstromen van maagzuur wordt tegengegaan door de werking van de sluitspier van de slokdarm maar ook het middenrif. Soms is de opening van het middenrif iets te groot waardoor de werking niet meer optimaal is. Een breuk in het middenrif kom vrij veel voor en veel menden hebben er last van zonder dat ze het eigenlijk echt weten. Een breuk in het middenrif kan zowel aangeboren zijn als op latere leeftijd ontstaan door bijvoorbeeld een ongeval of verslapping van het middenrif.

Voeding als veroorzaker van brandend maagzuur

Voeding kan ook een rol spelen bij het ontstaan van brandend maagzuur. De volgende voedingsmiddelen staan bekend als mogelijke veroorzaker van brandend maagzuur:

  • Alcohol
  • Pepermunt
  • Chocola (cacao)
  • Pepermunt
  • Cola en andere koolzuurhoudende dranken
  • Citroen
  • Grapefruit
  • Mandarijn
  • Sinaasappel
  • Vetrijke voeding (kebab, pizza, vlees, patat,
  • Ui
  • Knoflook
  • Koffie

Wat kun je doen tegen maagzuurklachten?

Om de klachten te verminderen kunt u oor uzelf proberen na te gaan wat de veroorzaken is van deze klachten. Rookt u veel dan kan dit mogelijk de oorzaak zijn, stop hier dan mee. Gebruikt u bepaalde medicijnen die refluxklachten kunnen veroorzaken, probeer dan een alternatief medicijn te vinden, samen met uw huisarts. Soms zijn de klachten lastig te achterhalen en blijkt het na röntgenonderzoek of een gastroscopie een breuk in het middenrif te zijn, een operatie kan dan uitkomst bieden, maar vaak worden de klachten indien mogelijk verholpen met maagzuurremmers.

Laatst aangepast op dinsdag, 31 oktober 2017 19:04

Reageer op: "Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van brandend maagzuur?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk