Wat is de betekenis van hematocriet waarde in bloed

Rode bloedcellen Rode bloedcellen

Als we ons bloed laten onderzoeken gaan we meestal naar de huisarts of we laten ons bloed afnemen bij een prikpoli. Het bloed wordt hierna naar een laboratorium gestuurd dat is gespecialiseerd in bloedonderzoek. In veel gevallen worden meerdere onderzoeken tegelijkertijd aangevraagd door de arts. Dit is nodig om een goed beeld te krijgen van je gezondheid en eventuele verbanden te kunnen leggen. De hematocriet waarde is vaak een van de aanvragen aangevinkt op het briefje. Hematocriet klinkt ingewikkeld maar dat is het eigenlijk niet. Het is een waarde die aangeeft hoeveel rode bloedcellen aanwezig zijn in je bloed. Waarvoor wordt een hematocriet waardebepaling aangevraagd? En wat zijn de normaalwaarden voor hematocriet? Wanneer is een hematocriet (Ht) te hoog of te laag?

Hematocriet waarde van het bloed

De hematocriet waarde (Ht) wordt vaak aangevraagd door de huisarts of ander medisch specialist om een beter beeld te krijgen van je bloed en gezondheid. De hematocriet wordt vaak samen met andere onderzoeken tegelijk aangevraagd om een goed oordeel te kunnen vormen. Het woord klinkt bijna niemand bekend in de oren en we horen het vaak pas als we ermee in aanraking komen door ziekte of aandoening.

Wat is de betekenis van hematocriet?

Hematocriet is een waarde die aangeeft wat de hoeveelheid rode bloedcellen (erytrocyten) in het bloed is. Een hematocrietwaarde van 0,55 zegt: 100 ml bloed bestaat uit 55 ml rode bloedcellen. Een hematocriet van 0,45 zegt: 100 ml bloed bestaat uit 45 ml rode bloedcellen.

Wanneer wordt een hematocriet waarde aangevraagd?

Een hematocriet waarde bepaling wordt vaak aangevraagd in combinatie met andere tests om totaalbeeld te kunnen vormen. De hematocriet op zichzelf zegt iets over de hoeveelheid rode bloedcellen in het bloed./p>

Een te lage hematocriet kan onder anderen duiden op:

 • Bloedarmoede (anemie) (door bijvoorbeeld ijzergebrek). 
 • Vitaminegebrek
 • Een bloeding
 • Leverfalen
 • Kanker

Een te hoge hematocriet kan onder anderen duiden op:

 • Te weinig vochtinname (uitdroging, voldoende drinken kan dit probleem al verhelpen)
 • Ziekte van polycytemia (overmatige productie van rode bloedcellen (erytrocyten) in het beenmerg) 
 • Zuurstofgebrek door slecht functionerende longen (het aantal rode bloedcellen raakt verhoogd doordat het beenmerg meer rode bloedcellen gaat produceren om het zuurstofgebrek te compenseren)

Wat is een normale hematocriet waarde?

Een normale hematocriet waarde voor mannen en vrouwen is verschillend:

 • Normale hematocriet (Ht) waarde voor mannen: 0,41 - 0,51 liter/liter bloed 
 • Normale hematocriet (Ht) waarde voor vrouwen: 0,36 - 0,47 liter/liter bloed 

Mijn hematocriet waarde is te hoog 

Is je hematocriet waarde te hoog dan kan dit duiden op een ziekte of aandoening. Omdat een hematocriet waarde bepaling onderdeel is van een algeheel bloedonderzoek kan een arts kan een goed beeld vormen van je gezondheid en beoordelen of je hematocriet afwijkend is.

Mijn hematocriet waarde is te laag

Is je hematocriet waarde te laag dan kan dit duiden op een ziekte of aandoening. Omdat een hematocriet waarde bepaling onderdeel is van een algeheel bloedonderzoek kan een arts kan een goed beeld vormen van je gezondheid en beoordelen of je hematocriet afwijkend is.

Laatst aangepast op maandag, 05 maart 2018 17:21

Reageer op: "Wat is de betekenis van hematocriet waarde in bloed"

1 Reactie

 • Reactielink Peter De Rocker woensdag, 30 mei 2018 13:34 Geplaatst door Peter De Rocker

  Mijn hematocrietwaarde is 37 , maar volgens de arts is er geen probleem .
  Heb wel last van duizeling , oorsuizen en vermoeidheid bij de lichtste inspanning

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk