Haarverlies bij de haargrens: kale plekken door haaruitval

Kale plek Kale plek

Haaruitval, kalende plekken en dun haar is voor veel mensen een ware nachtmerrie. De eerste symptomen van haaruitval zie je vaak bij de haargrens. Deze kan zich terugtrekken. Een kalende plek waarbij de hoofdhuid opeens zichtbaar is kan voor een grote schok zorgen. Wat moet je doen als de inhammen dieper worden? Verander je van jonge adonis naar een oude man? Stop haaruitval nu het nog kan!

Kalende plekken bij de haargrens

Het is voor veel mannen (en vrouwen) een drama als er een verandering bij de haargrens optreedt. Vaak is er sprake van kalende plekken bij de haargrens. Met name de inhammen zullen als eerste meer zichtbaar worden. Ook de overige plekken van de haargrens kunnen naar achteren schuiven. Dit betekent dat de haren langzaam en beetje bij beetje uitvallen. De haren komen niet meer terug en kalende plekken zullen zichtbaar worden. Waarom worden mensen kaal en wat kun je doen om kaalheid tegen te gaan?

Help, ik begin kaal te worden!

Oké, het is geen geheim: kaalheid is misschien wel één van de meest verschrikkelijke kwalen die je kan overkomen. Je beeld moet opeens worden bijgesteld als je in de spiegel kijkt. Waar is die volle haardos gebleven en wat moet je doen met haar dat steeds dunner wordt. Veel mannen worden vroeg of laat kaal. Dit gebeurt natuurlijk niet in een week. Kaalheid heeft veel tijd nodig. Langzaam (maar zeker) vallen er haren uit die niet meer terug komen. Als er kalende plekken zichtbaar zijn, dan is ongeveer 50% van alle haren uitgevallen. Je kunt dan al een beetje door het haar heen kijken. De volle haardos is verdwenen en de hoofdhuid begint zichtbaar te worden. Kalende plekken ontstaan bijna altijd boven op de haardos en bij de haargrens. Hoofdharen bij de krans van de haardos zijn niet gevoelig voor hormonen die haaruitval versnellen.

Dertigers merken vaak de eerste tekenen van kaalheid

Iedereen wordt op den duur kaal

Je leest het inderdaad goed: iedereen wordt op den duur kaal. Het ligt er maar net aan hoe oud je wordt. Mannen worden sowieso kaal. Dit heeft te maken met de levensduur van elke haar. Een haar uit een haarzakje groeit ongeveer 3 tot 5 jaar lang door. Een haarzakje produceert daarnaast maximaal 12 haren. Dit betekent dat er dus om de 3 tot 5 jaar een nieuw haartje uit het haarzakje groeit, met een maximum van 12 keer. Het lijkt natuurlijk veelbelovend dat een haartje ongeveer 3 tot 5 jaar groeit, echter is dat bij veel mannen niet het geval. Mannen die kaal worden hebben haren die veel sneller uitvallen. Deze haartjes vallen vaak al na 1.5 tot 3 jaar uit.

Waarom word je kaal?

Mannen worden kaal doordat er sprake is van een hormoon dat haaruitval versneld. Deze erfelijke aanleg zorgt dus voor de haaruitval. Het hormoon testosteron wordt bij mannen omgezet naar het hormoon dihydrotestosteron (DHT). Dit hormoon komt met name vrij na de puberteit en kan vanaf dan het uitvallen van de hoofdharen doen versnellen. Er is in principe weinig te doen aan deze omzetting. Het is een natuurlijk proces, echter gebeurt het niet bij alle mannen.

Wanneer worden mannen kaal

Niet alle mannen worden vroeg kaal. Ongeveer de helft van alle haren zijn uitgevallen als je een kalende plek kunt zien bij de kruin of bijvoorbeeld bij de inhammen. Een kalende plek kan voor de dertigste levensjaar al zichtbaar zijn. Mannen die voor hun twintigste kaal worden zijn zeldzaam. Er is dat geval vaak sprake van een (erfelijke) ziekte. 

  • Leeftijd 10 - 20: Geen kaalheid, de haargrens is niet verschoven.
  • Leeftijd 20 - 25: Er kan sprake zijn van beginnend haaruitval bij de haargrens en kruin.
  • Leeftijd 25 - 30: De inhammen kunnen dieper worden en een kalende plek kan zichtbaar zijn. Complete kaalheid is zeldzaam.
  • Leeftijd 30 - 35: Het haar wordt aanzienlijk dunner en futloos. Daarnaast is hoofdhaar zichtbaar op meerdere plekken. De kleur van het haar kan lichter worden.
  • Leeftijd 35 - 40: Een grote kalende plek bij de kruin kan zichtbaar zijn. Het haar is dun en futloos.
  • Leeftijd 40+: Het haar breekt makkelijk. De haargrens is ver naar achteren verschoven.

Uiteraard worden niet alle mannen kaal. Mannen behouden vaak een volle haardos als er na hun 40ste levensjaar geen sprake is geweest van zichtbaar haarverlies. De snelheid waarmee haar groeit wordt doorgaans niet beïnvloed door de hoeveelheid haren die je verliest (haaruitval). Kalende mannen kunnen gerust gezond haar hebben dat snel groeit. Haaruitval / kaalheid is dus geen ziekte!

Hoe stop je kaalheid?

Een volle haardos wil elke man behouden. Wat kun je doen om beginnende kaalheid te stoppen? Helaas is er niet veel aan te doen. Er zijn medicijnen die haarverlies kunnen remmen. Vaak gaat het om medicijnen die hormonen remmen of blokkeren. Deze ''medicijnen'' hebben echter vaak ook bijwerkingen die niet prettig zijn. Raadpleeg altijd een (huis)arts als je medicijnen wilt gebruiken die haarverlies kunnen remmen. Haartransplantatie is uiteraard ook een optie om weer een volle haardos te kweken. Bij haartransplantatie worden gezonde haren bij de krans verwijderd en getransplanteerd naar de kalende plek. De haren zijn ongevoelig voor het hormoon dihydrotestosteron en vallen dus niet vroegtijdig uit.

Pillen tegen vroegtijdig haarverlies

Bestaan er ook voedingssupplementen tegen haarverlies? Uiteraard zijn deze er, echter is de werking vaak dubieus. Voedingssupplementen kunnen haar wel sterker en gezonder laten lijken. Je moet dan denken aan een gezonde glans. Daarnaast is de juiste voeding ook belangrijk om haar een beetje dikker te maken. Het haartje dat uit de haarzak groeit kan met de juiste stoffen de optimale dikte krijgen. Niet alle mannen (en vrouwen) hebben van nature dik haar. Dit betekent dat de meest optimale voeding je hoofdhaar dus ook niet dik kan maken. Alles is afhankelijk van de genen die je bezit. Je zult nooit dik haar krijgen als je genen bezit voor dun hoofdhaar. Mensen die erg gezond leven en optimale voeding binnen krijgen kunnen dus ook te maken krijgen met vroegtijdig haaruitval met dun haar. Hier kun je niets tegen doen.

Stress en haaruitval

Vergeet niet dat stress een belangrijke bijdrage kan leveren bij (vroegtijdig) haarverlies. Stress is erg slecht voor je gezondheid. Je bloeddruk schiet alle kanten op, je bent vaak moe en je zult merken dat haar sneller uitvalt. Hoe sneller haren uitvallen, hoe minder vaak het haartje weer terug kan groeien. Vergeet niet dat haar tot maximaal 12 keer terug kan groeien uit het haarzakje. Hoe vaker het haartje uitvalt, hoe sneller het maximum is bereikt.

Wat kun je doen tegen kaalheid?

Wat valt er te doen tegen haarverlies? Is er überhaupt iets te doen? Het ziet er doorgaans niet rooskleurig uit. De meeste mannen moeten zich er bij neerleggen. Haartransplantatie blijft altijd een optie. De resultaten zijn goed en vaak voor lange tijd blijvend. Wel is de ingreep kostbaar en voor lang niet iedereen haalbaar. De technieken rondom haartransplantatie blijven zich wel ontwikkelen. Dit betekent dat, naarmate je ouder wordt, er meer en betere technieken beschikbaar zullen zijn.

Tot slot

Kaal worden is voor veel mensen zeer onprettig. Je kunt het gevoel krijgen dat je jeugdige uitstraling moet worden ingeleverd. Je hebt weinig invloed op het kaal worden: het gebeurt wel of het gebeurt niet. Dit maakt het kaal worden daarom ook extra ernstig. Er valt echter wel iets te doen tegen kaalheid. Uiteraard kun je haartransplantatie overwegen. Een dure ingreep met goede resultaten. Daarnaast kun je met de juiste kapsel de kaalheid ook een beetje verbloemen.

Wat vind jij? Erger jij je aan je kalende plekken? Welke tips heb jij voor andere ''lotgenoten''. Elke tip is welkom! Gebruik het reactieformulier onder dit artikel.

Laatst aangepast op zondag, 21 augustus 2016 20:47

Reageer op: "Haarverlies bij de haargrens: kale plekken door haaruitval"

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk