Ik moet heel vaak plassen: waarom is dat?

Toiletdeur Toiletdeur

Sommige mensen moeten heel erg vaak plassen. Wat vaak betekent in deze context is meestal wel snel duidelijk. Het vaak plassen gebeurt op alle tijden van de dag. Sommige mensen moeten ook in de nacht vaak het bed uit om te plassen. Ook zijn er mensen die om de tien minuten moeten plassen. De constante drang kan voor belemmeringen zorgen. Zeker wanneer iemand in een omgeving is waar geen toilet in de buurt is kunnen er vervelende situaties ontstaan. Waarom moet iemand eigenlijk vaak plassen? Welk mechanisme zit achter de constante drang om even naar de wc te moeten? Hoe zorg je ervoor dat je een blaas goed leeg plast? Lees het hier.

Waarom moet ik vaak plassen?

Plassen is voor mens en dier belangrijk. Het is een manier om afvalstoffen kwijt te raken uit het lichaam. Via onze voeding komen stoffen in ons lichaam. Het verteren van voeding levert afvalstoffen die uit het lichaam verwijdert moeten worden. Deze afvalstoffen komen onder andere in het bloed terecht. Natuurlijk moeten die afvalstoffen niet in het bloed blijven. Het bloed gaat daarom door de nieren waar het gefilterd wordt. Dit filteren van het bloed levert een stof op dat uiteindelijk een onderdeel wordt van je urine. Via de nieren en blaas komt je urine uiteindelijk buiten het lichaam terecht. Wie te weinig plast houdt teveel afvalstoffen in het bloed maar teveel plassen is ook niet goed.

Moeten mannen meer plassen dan vrouwen?

In het algemeen moeten mannen minder vaak naar de wc dan vrouwen dat moeten. Dit heeft vooral te maken met de inhoud van de mannenblaas die groter is dan de vrouwenblaas. Vrouwen moeten daarom vaker naar het toilet om de blaas te legen. Wanneer men naar het toilet moet is vaak al duidelijk aan de lange rijen bij het vrouwentoilet dat vrouwen vaker moet plassen. Echter kan het ook zijn dat vrouwen minder snel plassen dan mannen. Mannen kunnen gebruik maken van een urinoir, vrouwen (meestal) niet. De toilet voorzieningen voor vrouwen zijn dus minder efficiënt.

Plassen en zwangerschap

Vrouwen die zwanger zijn moeten vaker plassen dan vrouwen die niet zwanger zijn. Dit heeft vooral te maken doordat de uterus tegen de baarmoederwand aandrukt. De drang om te plassen is dan groter. Tijdens de zwangerschap werken de nieren van de vrouw ook sneller. Als de nieren sneller werken is de blaas dus ook sneller vol en moet men sneller/vaker plassen. Wanneer de vrouw bijna moet bevallen is er vaak ook een grote drang om te plassen. Het hoofdje van het ongeboren kind drukt dan tegen de blaas.

Blaasontsteking en veel plassen

Er zijn veel vrouwen die wel eens blaasontsteking hebben gehad. Een ontsteking aan de blaas gaat veelal gepaard met een constante drang om te moeten plassen. De drang wordt gevoeld maar eenmaal op het toilet komt er maar weinig urine uit. Meestal herhaalt dit patroon zich vaak gedurende de dag. Een grote drang tot plassen maar met weinig resultaat. Tijdens het plassen kan er ook een kramp/steek gevoeld worden. Steken en krampen worden bij een blaasontsteking vaak in de onderbuik of in de onderrug gevoeld. 

Grote dorst veroorzaakt veel plassen

Wie veel drinkt moet natuurlijk ook veel plassen. Het vocht dat je drinkt verdampt niet zomaar in de lucht. Als je veel drinkt zul je merken dat je urine in veel gevallen ook lichter van kleur is. Tevens plas je ook veel meer. Het is belangrijk om de oorzaak van het vele drinken te achterhalen. Zeker wanneer dit lang aanhoudt. Het kan zijn dat er sprake is van een te grote hoeveelheid aan zout inname. Te veel zout inname zorgt namelijk voor een grote dorst. Ook wanneer iemand suikerziekte ontwikkelt kan veel drinken een symptoom zijn dat er iets niet goed zit. Bepaalde drugs kunnen ook grote dorst veroorzaken. Het is altijd belangrijk om plotselinge grote dorst nauwlettend in de gaten te houden.

Koffie en alcohol

Wie teveel alcohol heeft gedronken kan enorme dorst krijgen. Je lichaam geeft signalen af om te drinken omdat het constateert dat er te weinig vocht in het lichaam zit. Wanneer je lichaam teveel alcohol binnenkrijgt is het vergiftigd. Je lichaam moet het alcohol afbreken door middel van de lever. Dit afbreken kost veel energie. Alcohol laat je organen ook opzwellen. Wie voor een lange periode te weinig vocht binnenkrijgt zal merken dat de drang om te plassen verdwijnt. Tevens is de kans groot dat het gezicht opzwelt. Je lichaam probeert namelijk zoveel mogelijk vocht vast te houden. Dit is een overlevingsmechanisme van je lichaam.

Medicijnen en plassen

Bepaalde medicijnen kunnen ook de drang om te urineren vergroten. Ook kunnen medicijnen uw plaspatroon veranderen of bepaalde fysiologische veranderingen teweeg brengen. Bij medicijnen die het patroon van uw plassen kan veranderen moet u bijvoorbeeld denken aan:

  • Alfablokkers (alfuzosine & tamsulosine)
  • Anticholinergica (tolterodine)

Prikkelbare blaas / Overactieve blaas

Wie het urine/plas maar slecht op kan houden en vaak naar de wc moeten om te plassen kunnen een overactieve blaas hebben. Een blaas die overactief is trekt vaak samen. Ook wanneer de blaas in principe nog lees kan de blaas zich dan opeens samentrekken. Dit samentrekken gaat vaak gepaard met een grote drang om te moeten plassen. Wanneer er dan geen toilet in de buurt is kan dat voor vervelende situaties zorgen. Als de blaas zich tijdens het slapen (dus in de nacht) vaak samentrekt en de drang tot plassen dan groot is kan dat het slaap patroon ook beïnvloeden.

Prostaatproblemen en plassen

Mannen kunnen ook blaasproblemen krijgen. Een prostaat kan zich vergroten. Vooral mannen op leeftijd hebben veelal een iets vergrote prostaat. Een prostaat dat vergroot is kan tegen een blaas drukken. Met name wanneer de blaas een beetje inhoud heeft drukt de prostaat al snel tegen de blaas. Een volle blaas kan dan problemen veroorzaken. Bij een kleinere inhoud van de blaas wordt er dus al naar het toilet gelopen om te plassen.

Wat heeft bij jou geholpen om het vake plassen te stoppen?

Reageer op: "Ik moet heel vaak plassen: waarom is dat?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk