Raar gevoel in handen en armen: oorzaak en behandeling

Winterhanden? Winterhanden?

Een raar gevoel in de handen of in de armen hebben is niet normaal. Een raar gevoel is vanzelfsprekend geen duidelijk symptoom. Is er sprake van een raar gevoel dan blijkt het vaak te gaan om tintelingen of een doof, dof gevoel. Ook kan er sprake zijn van een slapend of branderig gevoel, meestal zonder pijn. Bij tintelingen of een doof gevoel in de handen en/of armen kunnen verschillende oorzaken deze klachten veroorzaken. Een raar gevoel kan duiden op bijvoorbeeld: wintervoeten, winterhanden, vitamine B12 tekort of een teveel aan vitamine B6, een zenuwbeklemming of RSI-klachten. Omdat een vreemd gevoel in de handen of armen zoveel verschillende oorzaken kan hebben en de klachten vaak niet eenduidig of vaag zijn, kan het achterhalen van de oorzaak soms een lang traject zijn. Wat zijn de mogelijke oorzaken van het rare gevoel in jouw armen en/of handen?

Een raar gevoel in de handen en/of armen

Een raar gevoel in de handen en/of armen klinkt vaag en de klachten zijn vaak ook vaag. Bij klachten als tintelingen of een doof/dof gevoel gevoel omschrijven we dit vaak als raar. Dit is natuurlijk niet vreemd omdat we deze klachten ervoor niet hadden. De handen, de pols en de arm zijn een zeer complex geheel vol met spieren, zenuwen en pezen, klachten en afwijkingen kunnen dan ook makkelijk ontstaan door bijvoorbeeld overbelasting of lichamelijke afwijkingen. Een goede omschrijving van de klachten is voor een arts van essentieel belang om tot de juiste diagnose te komen. Om een lang traject te voorkomen is het ook verstandig de klachten zo duidelijk mogelijk te omschrijven als je eenmaal bij de huisarts bent.

Wat kan een raar gevoel in de handen en/of armen veroorzaken?

Een raar gevoel kan zoals eerder aangegeven zeer veel oorzaken hebben. De volgende oorzaken komen veel voor:

 • Een fractuur (Botbreuk door bijvoorbeeld een ongeval of zware belasting.)
 • Overbelasting (Spieren kunnen overbelast raken na bijvoorbeeld intensieve of repeterende werkzaamheden.)
 • Beschadiging aan de zenuwbanen (Door bijvoorbeeld een ongeval of zwaar werk.)
 • CTS (Carpaletunnelsyndroom, beknelling van de middelste arm zenuw.)
 • Syndroom, fenomeen of ziekte van Renaud (Kramp in de kleine slagaders, duurt niet lang, maar doet erg pijn.)
 • Tekort aan vitamine B12 (Door een tekort aan vitamine B12 kunnen neurologische klachten ontstaan.)
 • Teveel een vitamine B6 (Een teveel aan vitamine B6 kan leiden tot afwijkingen aan het zenuwstelsel.)
 • Slechte bloedcirculatie (Een slechte bloedcirculatie kan ontstaan door bijvoorbeeld hartafwijkingen, vaatafwijkingen of roken.)
 • RSI-klachten (RSI staat voor het repetitive strain syndrome, klachten die ontstaan door herhaaldelijke bewegingen.)
 • Alcohol gebruik (Alcohol is slecht voor ons lichaam, door de afbraak van giftige stoffen kan zenuwontsteking ontstaan.)
 • Epilepsie (Symptomen van een eenvoudige aanval kunnen zijn: prikkelingen of tintelingen in hand, arm, been of voet.)
 • Perniones (Winterhanden, veroorzaakt doordat kleine bloedvaatjes snelle temperatuurwisselingen niet aankunnen.)

Vele oorzaken voor dezelfde klacht

Zoals de lange lijst aangeeft kan de oorzaak van een vreemd, raar gevoel in de armen en/of armen zeer divers zijn. Gelukkig is er in veel gevallen wel een behandeling mogelijk. Afhankelijk van de oorzaak zal de arts een behandelplan opstellen. Soms is de behandeling eenvoudig en kan het aanpassen van je ongezonde leefstijl naar een gezonde leefstijl de klachten sterk doen verminderen of zelfs doen verdwijnen. Denk bijvoorbeeld aan overmatig alcoholgebruik, door alcoholconsumptie te minderen kun je zelf je klachten doen verdwijnen. Helaas is dit niet bij alle oorzaken mogelijk, bij CTS of RSI kan fysiotherapie een goede bijdrage leveren, minder werken of je werkomgeving dusdanig aanpassen dat je handen, polsen en armen minder belast worden. Werkt dit niet dan kan een operatie noodzakelijk zijn om de klachten te verhelpen.

Is een raar gevoel gevaarlijk?

Een raar gevoel hoeft niet perse gevaarlijk te zijn. De ernst van het symptoom is volledig afhankelijk van de oorzaak. Wordt het rare gevoel veroorzaakt door bijvoorbeeld hartproblemen of een fractuur dan is dit gevaarlijker dan bijvoorbeeld winterhanden. Winterhanden zijn hooguit vervelend. Het is altijd verstandig signalen van je lichaam in de gaten te houden, een raar gevoel in je handen en armen hebben is niet normaal, voorzichtigheid is geboden. Houden de klachten aan dan is het altijd raadzaam een arts te raadplegen voor advies en behandeling. 

Ik loop al jaren met klachten: wat kan ik doen?

Loop je al jaren met een raar of vreemd gevoel in je handen en/of armen? Klachten kunnen soms enige tijd aanhouden nadat je bij de dokter bent geweest voor een behandeling. Je lichaam heeft in sommige gevallen enige tijd nodig om zich te herstellen met behulp van de behandeling  (bijvoorbeeld na een operatie). Helaas blijven de klachten soms aanhouden ondanks de behandeling. Je kunt je in dit geval afvragen of je niet een van de mogelijke oorzaken achterwege hebt gelaten. Misschien is er sprake van een tekort aan vitamine B12 of heb je, je werkplek niet optimaal aangepast om de RSI klachten te voorkomen. Een raar gevoel in je handen kan soms een zoektocht zijn naar de oorzaak.

Laatst aangepast op dinsdag, 05 juni 2018 20:56

Reageer op: "Raar gevoel in handen en armen: oorzaak en behandeling"

1 Reactie

 • Reactielink Tamaraaaa dinsdag, 05 juni 2018 15:37 Geplaatst door Tamaraaaa

  Hey,

  Goed artikel maar er valt mij een ding op.
  Bij het kopje "Is een raar gevoel gevaarlijk?" is de eerste zin "Een raar gevoel hoeft perse gevaarlijk te zijn. " Volgens mij hoort hier het woordje "niet" in te staan.

  Groet,
  Tamara

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk