Ronde vlekken op de huid: rode vlekken

Ronde vlekken op de huid Ronde vlekken op de huid

Wie rode en ronde vlekken op de huid aantreft moet opletten. Vlekken op de huid kunnen namelijk gevaarlijk zijn voor de gezondheid en er kan meer aan de hand zijn dan je in eerste instantie vermoedt. Natuurlijk is het zo dat niet alle vlekken gevaarlijk zijn en een risico vormen. In de meeste gevallen zijn de vlekken onschuldig en is er niks aan de hand maar het is toch altijd verstandig om een specialist ernaar te laten kijken. Rode en ronde vlekken komen regelmatig voor en kunnen veel betekenen. Rode en ronde vlekken kunnen een teken zijn van ringworm. Ook kunnen rode en ronde vlekken sarcoïdose betekenen. Wat valt er nog meer te zeggen over vreemde plekken op de huid. Kan het ook huidkanker zijn?

Rode, vreemde plekken: sarcoïdose

Rode en ronde vlekken kunnen een ziekte betekenen die de naam sarcoïdose (ook wel Besnier-Boeck) heeft gekregen. Deze ziekte is een bijzondere ziekte waar nog niet alles over bekend is. De ziekte gaat gepaard met meerdere lichamelijke klachten. Vermoeidheid en pijn op de borst hoort daar onder andere pijn. Mensen met sarcoïdose klagen vaak dat de huid zeer kwetsbaar en gevoelig is. Een lichte aanraking is vaak al zeer pijnlijk. Tevens kunnen er vreemde rode vlekken op de huid ontstaan. Deze vlekken beginnen met een soort kern waar een kring omheen komt. In eerste instantie lijken de vlekken op bijvoorbeeld ringworm (tinea corporis). Ringworm is geen worm maar een schimmelinfectie waarbij er eerst een vreemd plekje ontstaat. Om het plekje komt later een kring dat kan gaan schilferen en rood van kleur is. Bij sarcoïdose moet een huidmonster (huidbiopt) worden gemaakt om uit te sluiten dat er geen sprake is van ringworm. Er wordt een klein beetje huid verwijderd en onderzocht onder de microscoop.

Wanneer er geen sprake is van ringworm moet de huid verder onderzocht worden. Veelal schrijft de huisarts eerst een zalf voor dat eventuele schimmels kan doden. Als de klachten verminderen kan er sprake zijn geweest van een soort schimmel. Wanneer de klachten niet verdwijnen moet er vervolgonderzoek plaatsvinden. Mensen met sarcoïdose zijn vaak extreem moe en kunnen problemen krijgen met de luchtwegen. Sarcoïdose kan namelijk ook in de longen gaan zitten. De longen worden dan aangetast. Met behulp van een röntgenfoto kan er gekeken worden of er sprake is van aantasting. 

De ziekte sarcoïdose kan een aantal jaren voor vreemde problemen zorgen. Mensen met de ziekte melden vaak ook dat er veel onderzoek nodig is om uiteindelijk bij sarcoïdose uit te komen. Veel onderzoek moet eerst uitwijzen dat er bijvoorbeeld geen sprake is van huidkanker of ander kankersoort (bijvoorbeeld longkanker). Bij chronische sarcoïdose worden de klachten steeds erger en kunnen mensen uiteindelijk zelfs in een rolstoel terecht komen. Er zijn ook gevallen waarbij de klachten spontaan en zonder duidelijke aanleiding compleet verdwijnen.

De oorzaak kan een schimmel zijn

Rode vlekken: ringworm?

Ringworm is natuurlijk geen worm maar een schimmelinfectie. De schimmels die de ronde vlek veroorzaken heten dermatophyten. Deze schimmels worden vrij makkelijk overgedragen van mens op mens. De schimmels nestelen zich in de hoornlaag. Dit is de bovenste laag van je huid en breiden zich daar flink uit. Een infectie met een schimmel ziet er lelijk uit en de schimmel (de rode, ronde plek) kan ook behoorlijk groot worden. In principe kan iedereen een schimmelinfectie oplopen maar sommige mensen lopen meer risico:

  • mensen met een verminderde weerstand
  • mensen met eczeem
  • mensen met suikerziekte
  • mensen die onstekinsremmende zalfjes gebruiken

Wie een ringworm infectie heeft opgelopen moet snel worden behandeld. De infectie is zeer besmettelijk en iedereen kan besmet raken. De besmetting kan ook overgedragen worden van bijvoorbeeld puppy tot mens. Wie een bezoek heeft gebracht aan een dierentuin of kinderboerderij doet er verstandig aan om de handen nadien grondig te wassen. Een infectie wordt behandeld met antimycoticum. Dit is een crème dat op de huid wordt aangebracht en de schimmel moet doden. De stof kan ook via een tablet ingenomen worden echter gebeurt dit vooral wanneer de infectie bijzonder groot is of wanneer de zalf (crème) niet voldoende helpt en de schimmelinfectie blijft leven. De drie bekendste soorten antischimmel tabletten zijn:

  • Itraconazol (merknaam is Trisporal)
  • Terbinafine (merknaam is Lamisil)
  • Fluconazol

Huidkanker: basaalcelcarcinoom

Rode en ronde vlekken op de huid kunnen ook betekenen dat er sprake is van een ernstige aandoening als huidkanker. Huidkanker is een zeer ernstige kankersoort. Jaarlijks worden veel mensen getroffen met huidkanker. Huidkanker ontstaat wanneer er mutaties zijn ontstaan in de groei van nieuwe cellen in de huid. De mutaties worden normaal gesproken snel vernietigd maar als deze kleine mutaties in leven blijven kunnen ze uitgroeien en uitgroeien tot bijvoorbeeld carcinomen. De mutaties ontstaan door bijvoorbeeld grote blootstelling van zonlicht of radioactief materiaal. Het meest voorkomende huidkanker soort is de basaalcelcarcinoom. Deze kankersoort is te herkennen aan een ronde rode plek op de huid. De rand van de plek is een beetje glazig en lijkt op een litteken. De binnenkant (centrum) van het rondje kan gaan ulceren (zweren).

Lupus Erythematosus (subacute cutane-)

Subacute cutane lupus kan ook rode en ronde plekken veroorzaken op de huid. Lupus kennen we natuurlijk wel van de serie ''House''. In veel afleveringen komt er wel iemand het ziekenhuis binnenlopen met lupus. Lupus is een ernstige auto-immuunziekte en moet zo snel mogelijk behandeld worden. Bij lupus erythematosus is vooral de huid aangedaan. De oorzaak is het eigen lichaam. Het eigen lichaam valt cellen aan die helemaal niet lichaamsvreemd zijn. Het lichaam herkent de cellen van het eigen lichaam dus niet meer. Lupus kan naast de huid ook bijvoorbeeld organen aantasten. Wanneer de organen worden aangevallen noemt men dat systematische lupus erythematosus.

Laatst aangepast op zondag, 07 augustus 2016 12:52

Reageer op: "Ronde vlekken op de huid: rode vlekken"

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk