De effecten van fel telefoonlicht op slaap en nachtrust

Licht van telefoon slecht? Licht van telefoon slecht?

Even de telefoon controleren voor het slapen gaan is bij veel mensen dood normaal. Even snel checken of je nog een snap hebt ontvangen, de laatste likes bekijken op facebook en je mailbox doorscrollen, het zijn vaak de dingen die we doen voor we gaan slapen. Blauw telefoonlicht is niet goed voor lichaam en geest. Mensen die regelmatig op hun telefoon kijken voor het slapen gaan, ervaren doorgaans een slechtere slaap. Wat zijn precies de effecten op de aanmaak van melatonine? Waarom beïnvloedt telefoonlicht een goede nachtrust?

De effecten van licht op slaap en nachtrust

Met licht wordt hier met name licht afkomstig van smartphones en tablets bedoeld. Natuurlijk kan licht ook van bijvoorbeeld een straatlantaarn komen. Uit allerlei onderzoeken komt veelal naar voren dat licht voor het slapen schadelijk is voor lichaam en geest. In de meeste gevallen wordt genoemd dat de aanmaak van melatonine wordt verstoord door licht. 

Wat is melatonine?

Melatonine is een stofje, te vinden in je lichaam. Simpel gezegd wordt het stofje aangemaakt om het lichaam moe te maken. Je lichaam en geest kan vervolgens in slaap vallen om te herstellen. Als er weinig melatonine aanwezig is, zal het lichaam minder snel in slaap kunnen vallen. Het gaat hier om geestelijke vermoeidheid. Iemand kan lichamelijk erg moe zijn, maar niet goed in slaap kunnen vallen. In dat geval kan er te weinig melatonine aanwezig zijn. Licht in de slaapkamer verstoord de aanmaak van melatonine. Niet alleen licht van de smartphone of tablet, ook licht van een straatlantaarn kan effect hebben op de kwaliteit van slaap en je nachtrust.

  • Melatonine is een hormoon, belangrijk voor een goede nachtrust
  • Licht verstoord de aanmaak van melatonine

Telefoon niet opladen in de slaapkamer

Vaak wordt er gesproken over blauw licht. Dit licht is afkomstig van veel mobiele apparaten, maar ook van bijvoorbeeld de telefoonoplader. Zelfs een klein beetje licht kan al effect hebben op de aanmaak van melatonine. Houd hier dus rekening mee. Laad de telefoon niet op in de slaapkamer. Leg de telefoon minstens een uur voordat je gaat slapen aan de kant. Kijk vervolgens ook niet meer op de telefoon. Licht verstoord direct de aanmaak van melatonine en dus ook je nachtrust.

Licht in je slaapkamer zorgt voor slechtere slaap!

Dik worden door veel licht

Wat zijn de effecten van licht op lichaamsgewicht? Uit onderzoek komt naar voren dat licht zelfs effect kan hebben op je hongergevoel. Mensen die aan licht worden blootgesteld, krijgen honger. Het is daarom belangrijk om bijvoorbeeld zo weinig mogelijk televisie te kijken voor het slapen gaan. Hoe lichter een kamer, hoe meer wakker je blijft en hoe groter de kans dat je gaat snacken.

Apps zodat het scherm minder blauwe licht heeft

Veel mobiele apparaten hebben een functie om het scherm minder blauw licht uit te laten zenden na een bepaalde tijd. Blauw licht zorgt specifiek voor een verstoring van melatonine. Speciale apps kunnen helpen om computerschermen minder schadelijk te maken voor het kunnen inslapen. Toch is, en blijft het beter om gebruik van mobiele apparaten met een scherm niet te gebruiken voor het slapen.

Melatonine pilletjes

Er zijn speciale pilletjes beschikbaar die kunnen helpen om meer melatonine aan te maken. De pillen kunnen een ondersteuning zijn bij het inslapen. Melatonine pilletjes zijn geen slaappillen. Dit betekent dat je niet automatisch moe wordt van melatoninepillen. Melatonine pilletjes zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist.

Tot slot

Het advies is om de telefoon niet mee te nemen naar de slaapkamer. Laad de telefoon tevens ergens anders op dan de slaapkamer. Licht, al is het maar een heel klein beetje, kan slaap verstoren. Uit onderzoek blijkt dat een zo donker mogelijke kamer het beste is voor de nachtrust en voor de kwaliteit van de slaap. Kijk ook geen televisie voor het slapen gaan en zorg dat je gordijnen gebruikt die geen licht door laten. 

Laatst aangepast op donderdag, 29 maart 2018 13:35

Reageer op: "De effecten van fel telefoonlicht op slaap en nachtrust"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk