Suiker is slecht! Slank door minder suiker

Puur suiker Puur suiker

Suiker (sucrose) wordt ook wel de witte dood genoemd. Suiker zit tegenwoordig in ontzettend veel producten die we binnenkrijgen. Bedenk een voedingsproduct dat je dagelijks eet en je zult merken dat er suiker in zit. Suiker is een zeer goedkoop conserveringsmiddel. Dit betekent dat het product lang houdbaar blijft als er veel suiker wordt toegevoegd. Dit suiker is helemaal niet goed voor het lichaam. Je wordt er dik van en krijgt een slecht gebit (tanderosie). Het suiker dat je binnenkrijgt verandert je bloedsuikerspiegel. Door grote schommelingen ga je anders eten en verandert je energieniveaus snel. Ook heeft suiker invloed op het humeur en je algehele gezondheid. Suiker is, zoals we dat tegenwoordig binnenkrijgen, dus zeker geen goed stofje voor ons. Hoe overleef je de suiker epidemie?

Suiker, suiker en nog eens suiker!

Suiker zit in een reep, in een zuurstok maar ook in fruit, honing en wijn. Van suiker krijg je snel energie. Deze snelle suikers komen in je bloedbaan terecht en geven je een boost. Je kunt er weer even tegenaan doordat je bloedsuikerwaarde omhoog schiet. Je lichaam voelt zich weer lekker. Suiker is echter minder goed als je constante boost krijgt van energie. Deze suikershot krijg je bij veel producten die je eet.

Suikers zijn koolhydraten

Iets wat veel mensen niet weten is dat suikers tot de groep van de koolhydraten behoort. De suikers in het fruit wordt fructose genoemd. Ook bestaan er melksuikers. De melksuikers worden ook wel lactose genoemd. Alhoewel suikers veel voorkomen in onze producten is het eigenlijk een bijzonder product. Wist je bijvoorbeeld dat ook granen en aardappelen suikers bevatten? Deze suikers zitten in dat soort producten als zetmeel verstopt. Zetmeel zijn lange ketens van suiker die pas in je lichaam worden opgesplitst tot suikers. De lange ketens van suiker (zetmeel) geeft niet een zoete smaak maar het zijn wel degelijk suikers. Als je dus teveel granen/aardappelen eet kun je behoorlijk dik worden.

Je wordt dik van veel koolhydraten

Mensen die teveel koolhydraten binnenkrijgen worden vaak dik. Als deze koolhydraten niet worden gebruikt wordt het opgeslagen door je lichaam. Het opslaan van energie gebeurt vaak onder je huid in de vorm van vetcellen. Deze vetcellen kunnen bestaande of nieuwe vetcellen zijn. Wanneer bestaande vetcellen worden gebruikt zullen deze groter worden. De vetcellen zwellen op. Het uiteindelijk effect is een buitenproportioneel lichaam hoog aan vetcellen.

Sporters eten veel koolhydraten

Hoe kan het nou dat sporters wel veel koolhydraten eten maar niet dik zijn? Dit heeft alles te maken met het gebruik van energie. Een sporter heeft energie nodig om überhaupt te kunnen sporten. Dit betekent dus dat energie (koolhydraten) nodig is. Suikers zijn snelle koolhydraten. Dit betekent dat je bloedsuikerwaarde snel stijgt en je een energie impuls krijgt. Mensen met een zittend beroep of mensen die sowieso weinig bewegen hoeven niet veel koolhydraten/suikers te eten. Als dat wel gebeurt is de kans zeer aanwezig dat de energie wordt opgeslagen.

Waarom wordt suiker de witte dood genoemd?

In veel lekkere producten zit suiker. Er is in principe helemaal niks verkeerd aan een lekker snackje/koekje of snoepje. Op z'n tijd kan het geen kwaad om iets lekkers te eten. Toch moeten we niet vergeten dat de meeste mensen veel te weinig bewegen om die energie uit een koekje te gebruiken. Een onschuldig koekje wordt dan opeens minder onschuldig. Ook als we snoep en andere lekkernijen even onder de loep nemen zien we dat er veel te vaak veel en veel te veel suiker in zit. Zoals eerder te lezen was behoren suikers tot de koolhydraten. Veel te veel suiker betekent veel te veel snelle koolhydraten en dus ook snel dik worden bij weinig bewegen.

Reageer op: "Suiker is slecht! Slank door minder suiker"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk