Wat is een paleo dieet? Val je echt af?

Paleo dieet Paleo dieet

Afvallen willen we allemaal wel maar hoe dat nou het beste moet is nog altijd de vraag. Moeten we grijpen naar een dieetpil of moeten we excessief gaan sporten? We kunnen natuurlijk ook gewoon helemaal niks meer gaan eten. De kilo's vliegen er snel af maar heel gezond is dat niet. Je voelt je zwak, futloos en belandt in een zombiemodus. Niks eten heeft dus niet het gewenste effect maar wat dan wel? Wie nog nooit van het paleo dieet heeft gehoord moet snel even verder lezen. Dit dieet klinkt hip en nieuw maar eigenlijk is het juist jaren oud, om precies te zijn uit de tijd van onze paleo voorouders.

Mensen eten niet gezond

Ons lichaam leeft in een futuristische wereld. Dit betekent eigenlijk dat het lichaam niet goed is aangepast op alle gemakken van nu. Met name voeding vormt een groot probleem voor ons lichaam. In veel landen zijn mensen veel te dik en vormt obesitas binnen enkele jaren de grootste gezondheidsrisico. Niet alleen bij volwassenen, ook jonge kinderen beginnen steeds dikker te worden. Het dik worden van mensen heeft een aantal oorzaken maar een zeer belangrijk oorzaak is natuurlijk de verkrijgbaarheid van veel ongezonde voeding. Ongezonde voeding zit vol met suikers en zout. Je lichaam heeft heel weinig van deze stoffen nodig maar helaas krijgen we er veel te veel van binnen met alle gevolgen van dien.

Waarom zoveel zout en suiker?

Je kunt je afvragen waarom fabrikanten eigenlijk zoveel suiker en zout toevoegen. ''Suiker en zout toevoegen maakt het product toch alleen maar duurder?'' denk je misschien. Het toevoegen van deze producten heeft een heel simpele reden. Suiker en zout zijn zeer goedkope conserveringsmiddelen. Het product gaat dus veel langer mee als er heel veel suiker of heel veel zout is toegevoegd. De consument proeft vaak niet dat er veel suiker of zout is toegevoegd echter krijgen ze deze stoffen wel in zeer grote hoeveelheden binnen.

Wat kan een paleo dieet veranderen?

Een paleo dieet laat je anders eten. We kijken naar wat ons lichaam kan hebben en nemen voeding tot ons dat alleen maar biologisch en gezond is. Het lichaam is niet gebouwd op grote hoeveelheden vet, suikers en zout. Hoe we dat weten is eigenlijk heel simpel: kijk gewoon om je heen en je ziet teveel dikke mensen. Ook andere conserveringsmiddelen en kunstmatige suikers kun je beter vermijden. Het resultaat van een paleo dieet is meer energie met minder voeding. Tevens ga je veel lekkerder in je vel zitten en je voelt je een stuk gezonder.

Werkt een paleo dieet echt?

Het eten dat onze voorouders aten is nog niet zo verkeerd. Ze wisten wel wat goede voeding was en aten wat het lichaam nodig heeft. Geen hamburger uit de snackbar of suikerspin maar fruit, vezels en groenten. Als vuistregel geldt altijd dat hoe meer een product is bewerkt hoe minder paleo het is. In de oertijd waren producten niet bewerkt zoals dat tegenwoordig gebeurt. Het paleo dieet houdt zich vast aan de gedachte dat onbewerkte voeding beter is voor het lichaam.

De nadelen van een paleo dieet

Het klinkt natuurlijk allemaal koek en ei om even een paleo dieet te gaan volgen maar zo simpel ligt het niet. Een paleo dieet is meestal een lifestyle die je volgt. Dit betekent dat je veel op je voeding let, over je voeding nadenkt en rekening houdt met de ingrediënten van bepaalde voedingsmiddelen. Je kijkt goed wat er in je product zit en probeert zoveel mogelijk onbewerkt voeding te consumeren. Het is zonder twijfel erg moeilijk om in onze moderne wereld een paleo dieet voor de 100% vol te houden. ''Een patatje op zijn tijd is toch eigenlijk best wel lekker''. Veel mensen die daarom een paleo dieet volgen proberen zoveel mogelijk paleo door het leven te gaan maar daarnaast ook af en toe wat minder te letten op hun voeding.

Reageer op: "Wat is een paleo dieet? Val je echt af?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk