Ben ik te dik of niet; BMI zelf uitrekenen met formule

Hoe gezond ben jij? Hoe gezond ben jij?

Veel mensen kampen met de vraag of ze misschien te dik zijn of niet. Dik zijn is vervelend, geeft beperkingen en is veel gevallen ongezond. Om zelf te bepalen of je te dik bent of kampt met overgewicht kun je, je BMI (Body Mass Index) berekenen. Je eigen Body Mass Index bereken je met een speciale formule, dit is niet ingewikkeld. Bereken snel of jij te dik bent of niet en ontdek of een dieet of sport jou kan helpen een gezonder lichaamsgewicht te krijgen.

Ben ik te dik? Doe de BMI-test

Of je te dik bent of niet kun je makkelijk zelf berekenen. De BMI wordt berekend middels een formule, je hoeft alleen je lengt en gewicht hiervoor in te vullen. De uitkomst van de formule geeft een getal weer dat iets zegt over het risico dat jouw gewicht heeft op je gezondheid.

Gevaren en gevolgen van te dik zijn of overgewicht hebben

Het hebben van overgewicht of te dik zijn is niet gezond. Naast lichamelijke klachten kent overgewicht een lange lijst aan negatieve gevolgen. Enkele voorbeelden van mogelijke negatieve gevolgen van overgewicht zijn:

  • Extra vet geeft een verhoogd risico op diabetes en hartaandoeningen.
  • Extra vet zorgt voor een kortere levensverwachting; je gaat waarschijnlijk eerder dood.
  • Extra vet kan ervoor zorgen dat andere mensen op je neerkijken. Andere mensen kunnen je als vies, dom en/of zwak gaan zien.
  • Mensen met overgewicht kosten de maatschappij en het bedrijfsleven veel extra geld door bijvoorbeeld toenemend verzuim en een afnemende productiviteit op de werkvloer.

Betekenis uitkomst BMI berekening

De uitkomst van de BMI berekening zegt iets over het risico dat jouw gewicht heeft op je gezondheid. Het getal is het resultaat van een formule (BMI index = kilogram / (lengte * lengte) de lengte is in meters. De uitkomst is een getal en geeft het aantal kilo lichaamsgewicht per m2 weer en zegt niets, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, over het percentage vet in het lichaam. Ligt het getal tussen de 18 en 25 dan heb je een normaal gewicht. Een BMI boven de 25 wordt gezien als overgewicht. De volgende lijst geeft weer wat de betekenis is, voor volwassen personen, van de uitkomst van de BMI berekening. Voor kinderen gelden andere waarden.

Betekenis BMI uitkomst 18 of lager Ondergewicht
Betekenis BMI uitkomst 18-25 Normaal gewicht
Betekenis BMI uitkomst 25-30 Licht overgewicht
Betekenis BMI uitkomst 30-35

Matig overgewicht

Betekenis BMI uitkomst 35-40

Ernstig overgewicht (obesitas)

Betekenis BMI uitkomst 40 of hoger Ziekelijk overgewicht (morbide obesitas)

 

De vraag: ben ik te dik of niet?

De vraag of je te dik bent of niet kun je dus snel en makkelijk bepalen met de BMI berekening, maar je kunt het ook zelf uitrekenen met de formule. De BMI die in dit artikel wordt omschreven is echter alleen geschikt voor volwassen mensen en niet voor kinderen, atleten, ouderen (boven de 70) of body builders. Het is goed de BMI te zien als een betrouwbare indicator en niet als bewijs. Voor een meer betrouwbare weergave van de gezondheid van het lichaam, met betrekking tot het gewicht, is het ook verstandig het vetpercentage te bepalen. Een te hoog vetpercentage in je lichaam kun je verhelpen door te sporten en een gezonde levenstijl te hanteren. Hoe krijg je meer spier en minder vet?

Laatst aangepast op woensdag, 22 november 2017 13:13

Reageer op: "Ben ik te dik of niet; BMI zelf uitrekenen met formule"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk