Steken in zij bij ademen; oorzaak en behandeling

Vervelende steken Vervelende steken

Steken in de zij tijdens het ademalen of bij het ademen is een zeer vervelend en pijnlijke klacht. De klacht kan verschillende oorzaken hebben en komt het meest voor tijdens het ademen, hoesten of niezen. Omdat de pijnsteek soms doorschiet naar de buik of de rug kan verwarring ontstaan over de oorzaak van de steken. In veel gevallen zijn de longen de veroorzaker van de pijnsteken, maar ook de omliggende weefsels en/of organen kunnen zijsteken bij het ademen veroorzaken. Een behandeling is, afhankelijk van de ernst en de oorzaak, niet altijd noodzakelijk. Vaak is rust een goed middel de klachten de kop in te drukken.

Ademen en steken in de zij; hoe kan dit?

Tijdens het ademen vullen de longen zicht met lucht en zetten uit. Het volume in de borstkas neemt toe en de longen kunnen tegen weefsels drukken die beschadigd of ontstoken zijn. Dit kan pijnlijke steken veroorzaken. Ook de longen zelf kunnen beschadigd zijn of er zijn ontstekingen aanwezig. Steken in de zij bij het ademen is vervelend en kan een oppervlakkige, snelle ademhaling (hyperventilatie) tot gevolg hebben, hierdoor kan een zuurstof tekort in het bloed ontstaan waardoor het lichaam niet meer goed/optimaal kan functioneren.

Er zijn veel mogelijke oorzaken

Steken in zij bij ademen; mogelijke oorzaken

Steken in de zij bij ademen kan verschillende oorzaken hebben de meest voorkomende oorzaken liggen bij de longen, maar ook omliggende weefsels en organen kunnen klachten tijdens het ademhalen veroorzaken. De volgende lijst geeft een weergave van oorzaken van deze vervelende pijnsteken.

Steken bij ademen door pleuritis of borstvliesontsteking

Pleuritis of borstvliesontsteking is een aandoening waarbij het vocht dat zich tussen de twee longvliezen bevind ontstekingsverschijnselen vertoond. De oorzaak van deze infectie is vaak een bacterie of virus. De stekende pijn is vooral voelbaar tijdens het ademhalen en hoesten maken de klachten alleen maar erger. Een pleuritis of borstvliesontsteking is te behandelen met ontstekingsremmers en/of antibiotica.

Steken bij ademen door miltruptuur

Een miltruptuur ontstaat vaak door een mechanische (bijvoorbeeld door een ongeluk) klap tegen de milt aan. Deze harde klap kan zorgen voor een gescheurde milt, die normaal goed beschermd onder de ribben ligt. Een gescheurde milt is gevaarlijk en moet direct behandeld worden. Typische symptomen die passen bij een gescheurde milt of miltruptuur zijn pijn bij het ademen. De pijn tijdens het ademhalen wordt vaak erger als de patiënt gaat liggen. Andere symptomen zijn pijn in de linkerschouder, pijn in de buik, een lage bloeddruk, snelle hartslag en een opgezwollen of gespannen buik.

Steken bij ademen door een klaplong

Een klaplong ok wel bekend onder de term pneumothorax is een situatie waarbij er in de borstholte lucht aanwezig is buiten de lucht die zich in de longen bevindt. Deze aanwezige lucht kan druk uitoefenen op de inwendige organen. Druk kan hierbij ook ontstaan op de longen. Bij een spontane pneumothorax is de pijn enorm. De pijn wordt vaak omschreven als een scherpe snijdende pijn tijdens het ademen. Omdat de klachten van een klaplong of pneumothorax na verloop van tijd weer kunnen afnemen kan het voorkomen dat patiënten blijven doorlopen met de klachten. Het kan zelfs voorkomen dat er sprake is van een klaplong zonder dat de patiënt dit zelf heeft opgemerkt. De klaplong wordt dan pas vaak ontdekt bij een röntgenopnamen.

Het syndroom van Tietze; pijnlijk ademen

Het syndroom van Tietze klinkt veel mensen onbekend in de oren. Het syndroom is ook lastig vast te stellen omdat vaak geen afwijkende bloedwaarden zichtbaar zijn. Het syndroom van Tietze kenmerkt zich wel door typische klachten als pijn tijdens het ademen en opgezwollen, pijnlijk kraakbeen in de borstkas door ontstekingen. Vaak denkt de patiënt dat er problemen zijn met het hart omdat de klachten vooral aan de linkerkant van de borstkas voelbaar zijn achter het borstbeen. De klachten kunnen zowel plotseling als geleidelijk ontstaan en uitstralen naar de rug, schouders nek en armen. De oorzaak van het syndroom is onbekend en de behandeling bestaat uit het geven van ontstekingsremmers en/of pijnstillers. Soms wordt er gekozen voor het geven van injecties, maar het effect hiervan verschilt van persoon tot persoon. Het syndroom van Tietze is een vorm van ontstekingsreuma.

Laatst aangepast op donderdag, 18 augustus 2016 13:32

Reageer op: "Steken in zij bij ademen; oorzaak en behandeling"

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk