Geluidsoverlast van de buren: wat kun je doen?

Geluidsoverlast is voor veel mensen wellicht één van de meest vervelende ervaringen. Je kunt ontzettend veel stress ervaren als de buren tot laat in de nacht doorfeesten. Ook trillingen en overlast door luide muziek is erg vervelend. Huisdieren van de buren kunnen ook voor veel overlast zorgen. Wat moet je doen als de buren voor geluidsoverlast zorgen. Doe er iets aan want voordat je het weet ervaar je enorme stress en dat is zeer slecht voor de gezondheid!

De buren maken enorm veel lawaai!

Wat kun je doen als je geen rust meer krijgt in je eigen huis? Veel mensen in Nederland hebben hier helaas mee te kampen. De buren maken veel lawaai waardoor het niet meer rustig is in je eigen huis. Je hoort altijd deuren die klappen of je hoort het verschuiven van meubilair. Ook voetstappen zijn vaak goed te horen. Veel mensen hebben laminaat of een houten vloer in huis. Als je bovenburen door het huis lopen kun jij alles horen. Dit is geen pretje en kan op den duur enorm vervelend zijn. Slapeloze nachten, overdag weinig concentratie en een zeer slecht humeur is vaak het resultaat. Wat kun je doen om dit te stoppen?

Welk soort lawaai heb je allemaal?

Mensen in Nederland wonen veelal in grote steden. Dit betekent dat er vaak sprake is van een flat of woning die grenst aan een andere woning. Helaas zijn veel huizen in Nederland niet goed geïsoleerd tegen geluiden. Hierdoor kan het al snel voorkomen dat je de buren hoort. Met name in studentensteden is het geluidsoverlast extra groot. Studenten staan bekend om lange nachten waar veel gefeest wordt. Feesten gaat vaak gepaard met luid muziek, luid gelach en veel lawaai tot in de late uurtjes. Dit is natuurlijk geen pretje als je de volgende dag weer vroeg uit je bed moet naar het werk. Welk soort geluidsoverlast komt vaak voor?

  • Klappende en tikkende geluiden doordat de buren over een houten vloer lopen
  • Muziek met sterke bass. Dit geluid dreunt door naar omliggende huizen
  • Luid gelach door feestende studenten
  • Huisdieren die veel geluid maken. Denk aan blaffende honden of zingende vogels
  • Gamende buren. Denk aan buren die oorlogspellen of racespellen aan het spelen zijn

Help, geen rust meer in je eigen huis!

Als je bij dit artikel terecht bent gekomen heb je waarschijnlijk (veel) last van je eigen buren. Misschien ben je al een beetje gillend gek aan het raken en weet je niet meer wat je moet doen. Misschien heb je al eens overwogen om de politie in te schakelen of ben je van plan een brief te schrijven naar de woningbouwvereniging (als je in een huurhuis zit). Frustraties leiden vaak tot acties. Je wilt immers van het geluid af! Mensen hebben de behoefte om na het werk in een rustig huis terecht te komen. Je wilt na een lange dag werken rust en ruimte om je heen. Geluidsoverlast door buren is daarom extra erg. Je hebt er immers ook weinig invloed op.

Als je denkt dat het geluid vanzelf stopt heb je het mis!

Ben je al bij de buren geweest?

Je kunt naar de politie bellen als je veel last hebt van de buren. Het is echter wel zo dat je altijd eerst zelf naar de buren moet. Dit vraagt de politie ook als je belt. Als je niet durft of als je denkt dat het niet veilig is om naar de buren te stappen, dan zal de politie zelf naar de buren rijden om polshoogte te nemen. Het is altijd beter om zelf eerst naar de buren te stappen. Vaak hebben mensen (buren) zelf helemaal niet door dat ze ontzettend veel geluid produceren. Studenten zijn vaak erg naïef en denken dat niemand ze hoort. Daarnaast kunnen studenten zich vaak ook niet goed verplaatsen in mensen die elke dag moeten werken en dus rust nodig hebben. Ga daarom, als het studenten betreft, zelf even langs het huis en vraag of het rustiger kan. Vertel dat je geluidsoverlast ervaart en dat je de volgende ochtend weer vroeg uit bed moet om te werken.

Zelf gaan klappen met de deuren

Je bent moe, het is laat en je wilt je niet meer aankleden om naar de buren te lopen. Je hebt al een tijd last van de buren en je bent ontzettend boos geworden. De volgende dag heb je een belangrijke dag op je werk of tijdens de studie en je wilt niets liever dan rust en slapen. Veel mensen zijn dan niet meer in staat om rustig naar de buren te lopen en ze op een rustige manier te vertellen dat er sprake is van geluidsoverlast. Wat kun je dan gaan doen? In dat geval kun je het beste de politie bellen. De politie gaat vervolgens naar de buren. Wat je beter niet kunt doen is zelf lawaai maken. Deze drang is vaak erg sterk bij mensen die geluidsoverlast ervaren. Je wilt laten merken dat je niet kunt slapen en gaat zelf lopen klappen met deuren. Sommige mensen gaan uit pure frustratie zelf lopen schreeuwen. Een goede nachtrust kun je dan zeker weten op je buik schrijven....

Ziek worden van geluidsoverlast

Onderschat de effecten van geluidsoverlast nooit. Je kunt erg ziek worden als je lange tijd niet je rust krijgt. Daarnaast ervaren mensen enorme stress als er sprake is van veel lawaai. Mensen die geluidsoverlast ervaren zijn vaak in staat van hypergevoeligheid. Dit betekent dat elk geluidje al teveel is geworden. Doordat mensen die geluidsoverlast ervaren zelf weinig invloed kunnen uitoefenen op de buren (het gevoel van overmacht) kunnen mensen op den duur overspannen, moedeloos en zelfs depressief raken. Werkzaamheden zullen vaak lijden onder langdurige stress. Daarnaast kan er op relationele sfeer ook veel mis gaan als er niets wordt gedaan tegen geluidsoverlast. Stress is zeer slecht voor het lichaam en moet nooit onderschat worden. Hartkloppingen, verhoogde bloeddruk en psychische klachten komen vaak voor bij langdurige stress.

Wat kun je doen om geluidsoverlast te stoppen?

Was het een keer raak met de buren en gebeurt het verder bijna nooit? Maak je dan geen zorgen, in dat geval was het een incident. Wellicht was er sprake van een feestje. Veel mensen laten, voordat ze een feestje hebben, even aan de buren weten dat er meer lawaai is dan normaal. Dit is fatsoenlijk en kun je altijd het beste doen als buur. De buren weten dan waarom er meer lawaai is. Daarnaast weten buren ook wanneer het lawaai stopt. Deze houding zorgt voor meer begrip. Het zorgt vaak voor veel onvrede als buren niet weten waarom er lawaai is. Je kunt de volgende acties ondernemen om geluidsoverlast te doen stoppen:

  • Ga naar de buren en vertel dat je last van ze hebt.
  • Schrijf een brief naar de woningvereniging. Zij moeten het dan oplossen.
  • Ga naar de overige buren. Als jij last hebt van de buren, dan hebben de andere buren ook last.
  • Bel de politie als het lawaai tot laat in de nacht te horen is. Meestal moet het na 11 uur stil zijn.

Uiteraard kun je zelf ook actie ondernemen om het geluid te doen minderen. Denk bijvoorbeeld aan geluidstoppers. Dit zijn kleine plugs die je in je gehoorgang kunt drukken. Je hoort dan minder lawaai. Let wel dat geluid door plugs niet voor de volledige honderd procent worden tegengehouden. Wanneer buren veel lawaai maken zul je nog altijd lawaai horen. Dit komt doordat geluid ook via het lichaam de trommelvlies bereikt. Geluidsdempende gordijnen bestaan er ook. Het geluid kan hierdoor minder makkelijk het huis binnendringen. Het effect van deze gordijnen is echter marginaal en zijn daarnaast ook erg kostbaar.

Verhuizen?

Dit voelt wellicht als een nederlaag: verhuizen omdat er sprake is van veel geluidsoverlast. Als de buren veel lawaai blijven maken, dan zit er misschien niets anders op dan te verhuizen naar een andere woning. Je kunt aan de woningbouwvereniging vragen of ze een andere woning voor je hebben. Helaas komt het vaak voor dat woningbouwverenigingen onvoldoende actie ondernemen als er sprake is van geluidsoverlast. De woningen van (sociale) huurders hebben vaak erg dunne muren waardoor je geluid snel zult horen.

Een rechtszaak starten

Verhuizen kan een optie zijn, maar is niet de beste oplossing. Soms kan het niet anders en moet er naar de rechter worden gestapt. Als jij (degene met geluidsoverlast) er alles aan gedaan hebt om het geluid te doen minderen, je bent naar de buren geweest en hebt meerdere brieven gestuurd, en het geluid is nogsteeds aanwezig, dan is het wellicht tijd om naar de rechter te stappen. Een rechter kan een bewoner van een huis uit het huis laten plaatsen. Wanneer er meer mensen zijn met overlast, dan sta je sterker en is de kans groot dat je de zaak zult winnen.

Tot slot

Ah, het lawaai van de buren stopt vast zo wel. Als je dit jezelf wilt wijsmaken, dan heb je het toch echt mis. Vaak stopt het geluid niet vanzelf en moet je toch echt actie ondernemen. Veel mensen durven echter niet naar de buren te stappen. Wellicht ken je de buren helemaal niet en heb je nooit met ze gesproken. Het kan ook zijn dat het voor jouw gevoel intimiderende mensen zijn. Wellicht is het een grote groep en durf je niet aan te bellen. Hoe het ook is, je moet wat doen. Geluidsoverlast werkt op je zenuwen en dat is zeer slecht voor je gezondheid. Bel, als het niet anders kan, de politie Als geluidsoverlast op frequente basis plaatsvindt, neem dan contact op met de verhuurder van het huis of schakel de politie in als het gaat om een koopwoning. Je kunt altijd een rechter inschakelen als het echt niet anders kan. Je hebt wel bewijs nodig dat de buren geluidsoverlast maken. Ga daarom naar de overige buren. Samen sta je sterk. Bewijsmateriaal door middel van camerabeelden en geluidsfragmenten kunnen ook helpen.  

Laatst aangepast op zaterdag, 13 augustus 2016 15:40

Reageer op: "Geluidsoverlast van de buren: wat kun je doen?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2017 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk