Wat is biergist en is het goed voor je gezondheid?

Biergist Biergist

Iedereen heeft weleens bier gedronken of drinkt zelfs dagelijks bier... We hebben ook allemaal weleens gehoord van gist en biergist maar is biergist wel goed voor onze gezondheid. Gist is een naam voor micro-organismen en behoort tot de schimmels, biergist (Saccharomyces cerevisiae) is hier een van. Kan biergist bijdragen aan onze gezondheid? We kunnen het tegenwoordig overal kopen, vaak in tabletvorm of poedervorm. Hoe gezond zijn deze biergist supplementen?

Wat is biergist?

Biergist is een micro-organisme en behoort tot het rijk der schimmels. Voor de zogenaamde biergisten is een vaste indeling in twee soorten:

 • De hoge gisten (Deze gisten heten ook wel de bovengisten.)
 • De lage gisten (Deze gisten heten ook wel de ondergisten.)

Gisten zijn schimmels en zitten in bier, ze worden aan bier toegevoegd om de alcoholproductie op gang te brengen. De gisten voeden zich met de koolhydraten in het bier en hier komt alcohol bij vrij. Biergist kunnen kunnen we tegenwoordig ook overal kopen in tabletvorm of poedervorm, maar waarvoor is biergist goed voor ons. Waarvoor zouden we deze voedingssupplementen kopen en eten/drinken?

Wat zijn biergisttabletten en supplementen?

Biergisten kunnen worden gekweekt op granen en hierna worden gedroogd en geperst. Je kunt ze kopen als tabletten en/of bijvoorbeeld in poedervorm. Het idee is ontstaan omdat biergist vele stoffen bevat die (mogelijk) gezond zijn voor de mens. Wat zijn de mogelijke voordelen van biergist? 

Biergist: waar is het goed voor?

Biergist kun je in de winkel kopen of online, maar waar is het goed voor? Wat zijn de mogelijke voordelen van het (dagelijks) eten van biergist? Biergist zou een positieve werking kunnen hebben op de volgende lichamelijke kwalen en/of aandoeningen:

 • Suikerziekte (diabetes) (In biergist zit chroom, chroom kan zorgen voor een betere balans in de bloedsuikerspiegel.)
 • Stress (In biergist zit vitamine B1 een vitamine dat onder anderen zorgt voor: een betere energieproductie, betere zenuwoverdracht, verbeterde hartfunctie, minder rimpels en ouderdomsvlekken, een verbeterde maagfunctie/vertering, een verkleinde kans op de Ziekte van Alzheimer, een verbeterde concentratie.)
 • Huid haar en nagels (Vitamine B1 zorgt voor een stralende huid. Haar en nagels groeien beter, sneller en krijgen meer glans. Ook de haargroei kan toenemen en de kans op nagelbreuk (gespleten nagels) afnemen.)
 • Bloedarmoede (Een tekort aan rode bloedcellen. Biergist kan een positief effect hebben op bloedarmoede omdat biergist veel koper en ijzer bevat. Het eten van supplementen kan het ijzerniveau in het bloed verbeteren.)
 • Beter poepen (Biergist bevat grote hoeveelheden vezels, vezels hebben doorgaans een positief effect op de stoelgang. Veel vezels zal ook de kans op een opgeblazen gevoel doen afnemen.)

Wat zit er allemaal in biergist?

Wat zit er allemaal in biergist dat goed voor ons is? Biergist kent een lange lijst een stoffen die goed zijn voor ons lichaam. Met het eten van biergist supplementen sla je daarom vaak meerdere vliegen in een klap!

In biergist zit:

 • Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, B15 (Goed voor onder anderen: Vermoeidheid, weerstand, geheugen, concentratievermogen, energiestofwisseling, haar, nagels, ogen, zenuwen, hormoonhuishouding.)
 • Chroom (Chromium is een spoorelement, chroom essentieel is voor het lichaam.)
 • IJzer (Onder andere belangrijk voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen.) 
 • Koper (Koper is een spoorelement en is betrokken bij de vorming van bindweefsel en botten. Koper zorgt ook voor de vorming van pigment in het haar en een verbetering in de werking van het afweersysteem.)
 • Magnesium (Magnesium is een mineraal en is nodig voor de vorming van botten en spierweefsel. Magnesium draagt ook bij aan een betere overdracht van zenuwprikkels.)
 • Calcium (Calcium is een mineraal dat nodig is voor de opbouw en onderhoud van de botten en het gebit. Bij oudere mensen helpt het botontkalking tegen te gaan en zorgt het voor een goede werking van onder anderen de  zenuwen, spieren en de bloedstolling.)  
 • Selenium (Selenium of Seleen is een spoorelement dat als antioxidant functioneert. Het is goed voor de schildklier en helpt prostaatkanker te voorkomen.)
 • Fosfor (Fosfor is een mineraal. Het helpt stevigheid te te geven aan tanden en botten. Fosfor speelt ook een rol bij de energiestofwisseling.)
 • Zink (Zink is een spoorelement en speelt een rol bij de opbouw van eiwitten, de ontwikkeling van weefsel en een goede werking van het immuunsysteem en afweersysteem.)
 • Kalium (Kalium is een mineraal en heeft een gunstig effect op de bloeddruk dit komt doordat het, het bloeddrukverhogende effect van natrium tegenwerkt. Kalium zorgt ook voor een betere geleiding van zenuwprikkels.)
 • Aminozuren (cysteïne, glycine, glutaminezuur) (Aminozuren zijn nodig voor de opbouw van eiwitten, maar ook spierweefsel. Aminozuren spelen ook een belangrijke rol in processen die te maken hebben met energie, herstel, stemming, hersenfunctie, spierontwikkeling, krachtontwikkeling en vetverbranding.)
 • Beta 1,3/1,6 –glucanen (Belangrijk voor het afweersysteem.)

Hoeveel biergist heb je nodig?

Heb je biergist gekocht of  ben je van plan dit te gebruiken dat is het belangrijk de bijsluiter goed te lezen. Sla dit nooit over. In de bijsluiter staat duidelijk hoeveel tabletten worden aanbevolen en wat de mogelijke bijwerkingen kunnen zijn. Kom je er niet uit dan kun je altijd de apotheek vragen om advies. Vergeet niet dat ook een overdosis aan vitamines en/of mineralen schadelijk kan zijn voor je lichaam.

Biergistpillen of biergistpoeder: wat is beter?

Ben je van plan biergist te gaan gebruiken voor een betere lichamelijke conditie dan heb je de keuze uit onder anderen de poedervorm en de pilvorm. De pil slik je gewoon door met wat water, het poeder kun je oplossen in water of, bijvoorbeeld, door een shake roeren. Het is eigenlijk je persoonlijke voorkeur voor welk alternatief je gaat. Misschien heb je wel een hekel aan het slikken van pillen, dan is de poedervorm een uitkomst. Daarentegen kun je ook een hekel hebben aan de smaak van biergist en slik je het liever in een keer weg, in de vorm van een pil.

Laatst aangepast op maandag, 27 november 2017 19:25

Reageer op: "Wat is biergist en is het goed voor je gezondheid?"

1 Reactie

 • Reactielink Greet Klaver dinsdag, 13 november 2018 14:24 Geplaatst door Greet Klaver

  Mag een kind van 5 jaar ook biergist gebruiken?
  Heeft regelmatig problemen met zijn huid, nl waterwratjes, ontstekingen, schimmel in huid waardoor pigment terugloopt.
  Heeft hier inmiddels hormooncreme voor

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk