Zevenblad eetbaar en geneeskrachtig bij jicht en reuma

Zevenblad in de tuin Zevenblad in de tuin

Zevenblad, we kennen het allemaal wel als onkruid in de tuin (De groene overwoekerende plantjes met zeven bladeren aan elke stengel.), maar heeft zevenblad ook positieve eigenschappen? De geneeskracht van zevenblad kent een lange geschiedenis en was het lange tijd een van de eerste kruiden na de winter. Ook werd zevenblad tegen verschillende kwalen gebruikt, onder anderen tegen jicht en plasproblemen. Kun je zevenblad dan eten? Ja dat kan!

Hoe gezond is zevenblad?

Zevenblad (ook wel hanenpoot) werd vroeger als een van de eeste kruiden na de winter gegeten. Het is een kleine, vaste, bodembekker in de tuin die vaak als onkruid wordt gezien. Dit is ook niet zo vreemd door de sterk overwoekerende eigenschappen van de plant. Het ondergrondse wortelstelsel zorgt ervoor dat het plantje vrijwel altijd terug komt. De enige manier om de plant uit te roeien is met gif, of door de bladeren steeds te verwijderen, waardoor de plant zich ook ondergronds niet verder kan ontwikkelen. Onkruid of niet de plant is eetbaar en steeds meer mensen kunnen de plant waarderen. Enkele positive eigenschappen van zevenblad zijn:

Een geneeskrachtig kopje thee!

 • In de plant zit veel vitamine A en C.
 • De plant bevat veel kalium, calcium en magnesium.

Hoe eet je zevenblad en waar is het goed voor?

Zevenblad kun je eten als vervanger van een slasoort, maar je kunt het ook koken als spinazie en/of blancheren waarna je het door de pasta kunt gebruiken. Zevenblad kan ook worden gebruikt om thee van te zetten. Dit is erg eenvoudig. Je hoeft alleen maar de bladeren fijn te snijden en deze ongeveer 10 minuten te laten trekken in kokend water. Zevenblad is een klein plantje je hebt er dus wel wat van nodig alvorens je een er een gerecht mee kunt bereiden. De smaak is te vergelijken met die van peterselie en ondanks dat het een kruid is, kun je het gewoon als een groente bereiden. Toch als kruid gebruiken? Zevenblad kun je zeer goed gebruiken als toevoeging aan een kruidenboter, zowel vers als gedroogd. Zevenblad kan bijdragen aan:

 • Een verbeterde werking van de nieren (de plant werkt urineafdrijvend).
 • Een verbeterde nier/blaaswerking.
 • Rust en balans.
 • Verbeterde stoelgang door licht laxerend effect.

Geneeskrachtige werking; gebruik zevenblad tegen reuma en jicht

Opeenhoping van zuren kan leiden tot jicht (een reumatische ziekte). Zevenblad kan deze opeenhoping tegengaan, dankzij de werking op de urinewegen. Afvalstoffen worden sneller afgevoerd waardoor de kans op opeenhoping van zuren wordt verkleind. Uit de geschiedenis blijkt dat de plant in vroegere tijden al werd gebruikt om jicht tegen te gaan. De plant werd tevens gebruikt om de met jicht aangedane gewrichten, middels een kompres, te ontlasten.

Laatst aangepast op zondag, 25 maart 2018 13:33

Reageer op: "Zevenblad eetbaar en geneeskrachtig bij jicht en reuma"

2 reacties

 • Reactielink Jess dinsdag, 17 mei 2016 08:53 Geplaatst door Jess

  Zevenblad is inderdaad best lekker. Ik gebruik wel de kleine jonge blaadjes want die zijn minder scherp. De oudere bladeren zijn vaak ook wat harder.

 • Reactielink Klaas maandag, 16 mei 2016 11:24 Geplaatst door Klaas

  Onze tuin staat er vol mee. Ik drink al jaren zevenblad thee tegen jicht.

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk