Goji bessen: bijwerkingen en gezondheidsrisico

Goji bessen Goji bessen

Goji bessen behoren tot de superfoods en schijnen dus erg gezond te zijn. Een superfood is voeding met enorm veel vitaminen, mineralen of antioxidanten. Met name in Azië worden goji bessen aangeprezen als een superfood. Men denkt dat de goji bes extreem gezond is voor je gezondheid, lichaam en geest. Wie veel goji bessen eet zou zelfs langer leven en minder last krijgen van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Ook kunnen de bessen een rol spelen bij de preventie van kanker. Wat zijn de schadelijke bijwerkingen van goji bessen? Zijn er ook gezondheidsrisico's?

Goji bes

Goji bessen (Lycium Barbarum) zijn bijzondere bessen afkomstig van een struik. In Nederland staat de struik beter bekend als de rode mispel of boksdoorn. De plant is komt uit Oost-Azië en is afkomstig uit de nachtschadefamilie (Solanacea). Ook de tomaat en aardappel komt uit de nachtschadefamilie. De bessen groeien aan lange stengels die soms wel 5 meter lang kunnen worden. Aan de stengels groeien lange naalden om de plant en bessen te beschermen. De bloei van de goji bes is violet, tot licht-paars van kleur en hebben vijf kroon- en kelkbladeren. Als de bloei voorbij is komen de bessen tevoorschijn. De bessen schijnen een positieve invloed te hebben op je gezondheid. In de bessen zitten stoffen die je lichaamscellen kunnen beschermen tegen vrije radicalen. In Azië worden goji bessen veel gebruikt. De bessen worden verwerkt in medicijnen, sappen, snoep en wijnen. 

Voedingsstoffen in goji bessenVerse Goji bessen

De voedingsstoffen in goji bossen lijken veelbelovend. Allereerst zien we enorm veel vitamine C. Vitamine C is een antioxidant en kan je lichaam beschermen tegen kanker en infecties. Ook virussen krijgen minder kans als je veel vitamine C tot je neemt. De volgende stoffen zijn te vinden in goji bessen:

 • 18 verschillende aminozuren: tryptofaan en isoleucine
 • Omega vetzuur (linolzuur)
 • Vitamine B1, B2, B6
 • Vitamine C
 • Vitamine E
 • Beta-sisterol
 • Mineralen: zink, selenium, koper, fosfor, calcium en ijzer
 • Bètacaroteen (vitamine A)

Gezondheidseffecten van goji bessen op het lichaam

Goji bessen zijn bijzondere bessen met veel stoffen die positief werken op het lichaam. Uit onderzoek blijkt dat de stoffen in goji bessen goed zijn voor je gezondheid. Het gaat met name om de vitaminen in de goji bes. Het is lang bekend dat vitaminen je lichaam gezond en vitaal houden. Met name de antioxidatieve werking van vitamine houdt je lichaamscellen langer gezond en sterk. Ook andere stoffen in goji bessen zijn bevorderen de gezondheid. Niacine (vitamine B3) is een krachtige stof. De stof wordt ook vaak toegevoegd aan dagcrèmes vanwege de ant-rimpelwerking die het zou hebben. Goji bessen hebben een hoge dosis aan niacine.

Wie goji bessen eet schijnt zelfs het cholestrol niveau te kunnen verlagen. Ook schijnen de bessen goed te zijn voor hart-en bloedvaten. Waar met name de kracht van de bessen ligt is het immuunsysteem. De bessen zouden je immuunsysteem een boost kunnen geven en het beter te laten functioneren. Goji bessen worden ook vaak verwerkt in voedingssuplementen. Met name de beauty industrie houdt zich hier mee bezig. Goji bessen zouden je huid, haar en cellen in het algemeen langer jong kunnen houden. Het effect is een anti-verouderingseffect. Vitamine A is bijzonder belangrijk bij het verouderingsproces. Het kan veroudering langzaam laten verlopen.

Alzheimer en goji bessen

Men claimt zelfs dat goji bessen de ziekte alzheimer zou kunnen voorkomen. Alzheimer is een ziekte dat zich manifesteert in de hersenen. De ziekte wordt vaak laat ontdekt en heeft een chronisch beloop. Dit betekent dat mensen die lijden aan Alzheimer doorgaans steeds slechter functioneren: de hersenen worden steeds meer aangetast. Goji bessen bevatten een stof die de vorming van alzheimer tegen kunnen gaan (preventie van alzheimer). Onderzoek naar de effecten van goji bessen op de ziekte alzheimer blijft zich ontwikkelen. 

Goji bes supplementen

Goji bessen zijn verkrijgbaar als supplement. De bes is dan verwerkt in pilvorm zodat je het makkelijk en elke dag kunt gebruiken. Verse goji bessen zijn echter wel beter dan de goji bessen in pilvorm. Dit heeft te maken met het verlies van belangrijke stoffen in de bes. Werkzame stoffen in de bes reageren op het productieproces van bes tot pil. Tijdens het proces kunnen de stoffen beschadigd raken en/of zijn verdwenen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor sinaasappelsap. Als je sinaasappelen uitperst en dat in zonlicht laat staan is binnen 10 minuten bijna al het vitamine C verdwenen.

De schadelijke bijwerkingen van goji bessen

Er zijn veel positieve effecten van het eten van goji bessen bekend maar hoe zit het eigenlijk met de schadelijke en negatieve bijwerkingen? Uit de literatuur zijn er wel degelijk een aantal punten te noemen waar men op moet letten. De volgende bijwerkingen zijn bekend:

 • Goji bessen kunnen een allergie triggeren
 • Goji bessen hebben een effect op de bloedstolling
 • Goji bessen hebben een effect op het trombose medicijn warfarine
 • Goji bessen bevatten atropine

Wie vaak en veelvuldig goji bessen eet moet de bijwerkingen natuurlijk wel kennen. Allereerst kunnen goji bessen een pollenallergie triggeren. Met name voor mensen die al gevoelig zijn voor allergische reacties kunnen daarom beter met mate goji bessen eten. Ook is bekend dat de bes een effect heeft op de bloedstolling. Het schijnt namelijk dat de bloedstolling trager wordt als men veelvuldig goji bessen tot zich neemt. Als laatste is bekend dat de bes effect heeft op de werkzame stof in het medicijn warfarine dat gebruikt wordt bij tromose klachten. Het advies is om met mate goji bessen te eten en nooit overdreven veel te consumeren. 

Atropine in goji bessen

De meest mensen weten wel dat nachtschade één van de meest giftige planten in Nederland is. Goji bessen komen uit de familie van de nachtschade en bevatten ook de giftige stof. De stof die hier bedoelt wordt heet atropine. Wie de stof binnenkrijgt kan last krijgen van hartritme stoornissen, een droge mond, duizeligheid, slapeloosheid en een vermindere zweetproductie. In nachtschade is de concentratie van deze stof heel hoog waardoor inname van de plant extreem gevaarlijk is. Goji bessen zijn echter anders en bevatten slechts een heel klein beetje van de stof atropine. Normaal gesproken vormt de stof geen gezondheidsrisico maar sommige bessen afkomstig uit Azië kunnen een hogere dosis van de stof bevatten. Ernstige en schadelijke bijwerkingen door atropine zijn niet bekend.

Reageer op: "Goji bessen: bijwerkingen en gezondheidsrisico"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk