Hoe gezond is de kiwi?

Gezonde kiwi? Gezonde kiwi?

De kiwi staat bekend als één van de meest gezonde fruitsoorten. De vraag is natuurlijk hoe gezond de kiwi daadwerkelijk is. Hoeveel vitamine C zit er in een kiwi en zitten er nog meer gezonde stoffen in kiwi's? Zijn gele kiwi's gezonder dan groene kiwi's? Ontdek de goede en minder goede eigenschappen van kiwi's in dit artikel.

Is de kiwi gezond?

De kiwi is een fruitsoort en wordt bijna overal op de wereld verkocht. De kiwi is dus vrij makkelijk te verkrijgen op markten en in de supermarkt. De kiwi komt oorspronkelijk uit China en is later vervoerd naar Nieuw-Zeeland. De kiwi wordt gerekend als één van de meest gezonde fruitsoorten. Dit heeft met name te maken met de hoge concentratie vitamine C. In één kiwi zit ongeveer 160% van de dagelijkse vitamine C behoefte. 

Vitamine C in de kiwi

Wie één kiwi per dag eet, heeft in principe de dagelijkse vitamine C behoefte te pakken. Je hoeft dus niet meer fruit te eten om aan je vitamine C behoefte te voldoen. Let wel, ook in andere fruitsoorten vind je vaak een hoge gehalte vitamine C. In de kiwi zit echter uitzonderlijk veel vitamine C. In de gele kiwi zit meer vitamine C dan in de groene kiwi.

  • De groene kiwi bevat 85 mg vitamine C per 100 gram kiwi
  • De gele kiwi bevat 161 mg vitamine C per 100 gram kiwi

Kalium in de kiwi

In de kiwi zit ook veel kalium. De stof is belangrijk bij pulsoverdracht van zenuwen en de aanmaak van eiwitten. Kalium is goed voor het lichaam en door het eten van een kiwi krijg je veel kalium binnen.

Pectine in de kiwi

In kiwi's vind je ook de stof pectine. De stof schijnt een cholesterolverlagende werking te hebben. Pectine zit niet alleen in kiwi's. Het stofje vind je ook vaak in hoestdrankjes en bijvoorbeeld in drop.

Vitamine A in kiwi's

Vitamine A is een belangrijke vitamine en is te vinden in de kiwi. De stof is goed voor een mooie glanzende huid. Daarnaast zorgt vitamine A (ook wel retinol genoemd) voor een sterk gebit. Het is belangrijk om niet te veel vitamine A binnen te krijgen. Vitamine A kan zich namelijk ophopen in het lichaam.

De gezondheidseffecten van de kiwi op een rij

In de kiwi zitten veel stoffen die een bijdrage kunnen leveren aan een gezond lichaam. De meest gezonde stoffen in de kiwi zijn:

  • Vitamine C
  • Vitamine A
  • Aminozuren
  • Foliumzuur
  • Pectine
  • Magnesium, Koper, Zink, Kalium

De gele kiwi bevat meer vitamine C dan de groene kiwi. De gele kiwi is daarnaast ook zoeter dan de groene kiwi.

Laatst aangepast op zaterdag, 24 december 2016 13:41

Reageer op: "Hoe gezond is de kiwi?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk