Gevaren van E-nummers E621: mononatriumglutamaat

Gevaarlijke kleurstoffen? Gevaarlijke kleurstoffen?

In veel voedingsmiddelen zitten E-nummers. Deze zogenaamde nummers worden toegevoegd aan voedingsmiddelen vanwege verschillende redenen. Een reden kan zijn om voeding langer houdbaar te maken. Een andere reden kan zjin om bacteriën in voedingsmiddelen te doden. Denk bijvoorbeeld aan E-250 die wordt toegevoegd aan vleeswaren. Hoe zit het met de schadelijke gevolgen van E-nummer E621? Dit E-nummer wordt ook wel mononatriumglutamaat genoemd en zit in veel voedingsmiddelen. Lees hier over de gezondheidsrisico's en gevolgen op je gezondheid van de E-nummers.

E-nummers en gezondheid

Er wordt veel geschreven over E-nummers. Veel mensen denken dat deze hulpstoffen ernstige gevolgen hebben op de gezondheid. Mensen denken en suggeren dat E-nummers zorgen voor overgewicht en dat ze kanker kunnen veroorzaken. E-nummers zouden uit alle voedingsmiddelen verwijderd moeten worden opperen sommige mensen. De vraag is natuurlijk of deze E-nummers wel echt zo schadelijk zijn voor je gezondheid zoals sommigen mensen claimen. Is hier sprake van een onderbuik gevoel? Wat zegt de wetenschap?

E-nummers vind je overal

Mononatriumglutamaat: E621

E-nummer E621 zit in veel voedingstoffen. De stof is een door de EU goedgekeurde hulpstof. Deze goedkeuring betekent dat de E-nummer veilig gebruikt kan worden door producenten en consumenten. De goedkeuring betekent ook dat er geen reden is om te beweren dat de stof een schadelijk effect heeft op de gezondheid. Onderzoek naar de effecten van E-nummers gaat altijd door. Tot op heden is er geen bewijs gevonden dat E-nummer E621 schadelijke gevolgen heeft. Dit is echter niet te zeggen over alle E-nummers.

E250: E-nummer tegen bacteriën

Er zijn E-nummers die wel schade kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan E-nummer E250 (ook wel natriumnitriet genoemd). Deze stof is een conserveringsmiddel die botulisme tegengaat. Als de E-nummer niet wordt toegevoegd zullen vleeswaren niet lang bewaard kunnen worden. In de volgende vleeswaren vind je E250:

  • Kipfilet
  • Salami
  • Knakworstjes
  • Verpakt vlees
  • Vlees voor op brood (broodbeleg)

De EU keurt een kleine hoeveelheid van de stof goed. Toch is er aangetoond dat de stof, weliswaar in een andere vorm dan wordt toegevoegd aan producten, de kans op bepaalde kankersoorten kan vergroten. In Denemarken mag er minder E250 in producten worden verwerkt dan in Nederland. In Denemarken heeft dit niet geleid tot meer voedselvergiftigingen. De gevolgen van botulisme zijn extreem gevaarlijk en moet daarom te allen tijde vermijden worden.

De angst voor E-nummers

Veel mensen zijn angstig voor E-nummers. Men denkt dat een toevoeging alleen maar schade kan veroorzaken. Toch is dit echter nooit wetenschappelijk aangetoond (uitzondering is E250). Er zijn mensen die denken dat het beter is om iets te vermijden, ook al zijn de zogenaamde schadelijke effecten nooit aangetoond. Het kan ook gebeuren dat mensen verkeerde associaties leggen tussen ziekten en voeding en zelf conclusies gaan trekken. Alleen via een experiment en op een wetenschappelijke methode kan gezegd worden of bepaalde E-nummers schadelijk zijn. Persoonlijke anekdotes is geen bewijs.

Eet gevarieerd en vooral niet te veel

Het is veel belangrijker om te kijken naar wat je eet en in welke mate je voeding tot je neemt. Het advies van diëtisten en artsen is om gevarieerd te eten. Tevens is het belangrijk om te kijken naar inname van zout en suiker. De gevolgen van deze twee stoffen op het lichaam zijn veel groter. Denk aan obesitats, hoge bloeddruk en suikerziekte.

Laatst aangepast op dinsdag, 04 oktober 2016 21:52

Reageer op: "Gevaren van E-nummers E621: mononatriumglutamaat"

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk