Is teveel sporten ongezond? Gevaar van overtraining en symptomen

Teveel sporten en klachten Teveel sporten en klachten

Sporten is goed voor het lichaam maar wat als we elke dag uren in de sportschool staan, is het dan nog steeds gezond en goed voor ons gestel? Is teveel sporten misschien wel ongezond? Kunnen we zoveel sporten dat we schade aanrichten aan spieren, pezen en/of gewrichten. Teveel sporten is niet altijd goed. Wat zijn mogelijke gevolgen van teveel sporten of overtraining? Is een stapje terug juist beter? Teveel sporten kan veel schade aanrichten, het is belangrijk je sporthouding en sportfrequentie in de gaten te houden om (ernstige) schade aan het lichaam te voorkomen.

Sporten tot je erbij neervalt

Sporten is goed voor je lichaam, teveel sporten daarentegen kan juist slecht zijn voor je lichaam. Pas op dat je niet te vaak in de sportschool staat en en lichaam tot het uiterste drijft om dat perfecte figuur te behouden. De grote vraag is vaak wat is teveel? Om deze vraag te beantwoorden moeten we naar ons lichaam luisteren. Je lichaam geeft vaak duidelijk aan wanneer het genoeg is geweest, vraag niet teveel van je lichaam als het er nog niet aantoe is. Mogelijk sport je teveel als een van de volgende klachten en/of symptomen zich voordoen:

  • Pijn in gewrichten na het sporten. (Mogelijk een teken van overbelasting of een verkeerde houding tijdens het sporten.)
  • Het lukt niet dezelfde trainingssessie te voltooien, je wordt fysiek zwakker.
  • Je uithoudingsvermogen wordt slechter in plaats van beter.
  • Je wordt dikker en dat terwijl je veel sport. (Je hormonale (testosteron:cortisol) evenwicht is mogelijk verstoord.)
  • Je krijgt last van slaapstoornissen, rusteloosheid en/of concentratieproblemen. (Met name bij krachtsporters.)
  • Lusteloosheid, traagheid en/of nutteloosheid. (Met name bij duursporters.)
  • Je energie is volledig weg. (Je vraagt teveel van je lichaam.)
  • Je bent vaker ziek (Mentale stress, verandering in dieet en/of strakke voedingsschema's kunnen dit veroorzaken.)
  • Emotionele instabiliteit
  • Toename van de bloeddruk
  • Verlies van motivatie

Teveel sporten of overtraining voorkomen

Het is belangrijk te voorkomen dat je teveel sport. Overtraining kan verschillende lichamelijke klachten veroorzaken. Wil je overtraining voorkomen kijk luister dan goed naar lichaam. Aan de signalen die je lichaam afgeeft kun je nagaan of op een gezonde manier sport of dat je duidelijk teveel sport. Vind je het zelf lastig om te oordelen of je goed bezig bent dan kan een sportcoach, fitness coach of personal trainer uitkomst bieden. Deze mensen zijn gespecialiseerd in sporten en trainen op een verantwoorde manier. Naast het sporten is ook voeding van essentieel belang. Sport en voeding gaan een op een samen en vullen elkaar aan. Een disbalans kan ervoor zorgen dat je ongezond bezig bent en je teveel vraagt van je lichaam, met een overtraining ten opzichtige van je voeding als gevolg.

Teveel sporten, afvallen en spieropbouw

Niemand gaat sporten met als dat de gezondheid achteruit gaat. Sporten kan verschillende doelen hebben. De een wil afvallen, de ander wil een mooi gespierd lichaam. Wil je afvallen dan past hier een ander trainingsprogramma bij dan bij iemand die slank is en spiermassa wil opbouwen. Een juiste balans is van groot belang. Wil je spiermassa opbouwen dan is bijvoorbeeld krachttraining van groter belang dan cardiotraining. Iemand die aan krachttraining doet zal meer eiwitten tot zich moeten nemen om de gewenste spiermassa op te kunnen bouwen. Doe je dit niet, dan wordt het lastig het gewenste resultaat te behalen. Allemaal zaken om rekening mee te houden als je gaat sporten. Het doel is van groot belang voor een gezonde sportactiviteit en teveel sporten of overtraining te voorkomen. Het is geen gegeven dan veel sporten slank en gezond maakt, een verkeerde balans kan juist schade aanrichten.

Wat is een gezonde manier van sporten?

Een gezonde manier van sporten is die waarbij je, je goed voelt en je lichaam niet overbelast raakt. Er is geen standaard voor te noemen, want dit verschilt van persoon tot persoon. Kom je er zelf niet uit en wil je teveel sporten, overbelasting en/of overtraining voorkomen neem dan contact op met een coach. Misschien is voor jouw lichaam een langzame opbouw noodzakelijk, in plaats van er gelijk vol voor te gaan of heb je een heel ander doel voor ogen die jouw trainingssessies onmogelijk kunnen bewerkstelligen. Het internet afstruinen opzoek naar voedingsschema's heeft ook geen zin. Voedingsschemas zijn persoonlijk en worden, mits de coach professioneel is, speciaal voor de klant gemaakt. Een voedingsschema of sportschema van iemand anders gebruiken is daarom ook niet aan te raden en kan de oorzaak zijn dat je teveel sport of overtraind.

Laatst aangepast op donderdag, 11 augustus 2016 12:39

Reageer op: "Is teveel sporten ongezond? Gevaar van overtraining en symptomen"

1 Reactie

  • Reactielink Angela maandag, 26 februari 2018 14:50 Geplaatst door Angela

    Ik sport 2 keer per week, ik denk dat dit goed genoeg is.

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk