Oorzaken van onverteerd voedsel in ontlasting

Vaak naar de wc Vaak naar de wc

Voedsel wordt in de darmen verteerd en verwerkt tot een gladde massa die als ontlasting het lichaam verlaat. Soms kan het voorkomen dat het voedsel niet goed is verteerd waardoor er stukken voedsel, of voedselresten, in de ontlasting terecht komt. Deze onverteerde resten kunnen vaak gaan stinken en kunnen pijnlijke steken veroorzaken tijdens het poepen. Wat moet je doen om deze pijnlijke steken te voorkomen en hoe voorkom je dat er onverteerde stukken voedsel in je ontlasting terecht komt. Met een paar simpele tips kun je voorkomen dat er problemen ontstaan in de wc.

Onverteerde voeding in poep

Kijk eens achterom is het advies van dokters! Ze bedoelen hier natuurlijk mee dat je ontlasting goed moet bekijken op vorm en structuur. Vaak als je niet lekker in je vel zit of als je al ziek bent is dat te zien aan je ontlasting. Je lichaam kan voeding niet goed meer verteren of je hebt juist heel slecht gegeten waardoor er geen normale ontlasting is gevormd. Bepaalde voedingsstoffen vinden de darmen ook lastig te verteren. Denk bijvoorbeeld aan voedingsstoffen die geen voedingswaarde hebben. Vetten en harde stukken zijn ook lastig te verteren door je lichaam. Deze onverteerde delen komen in je poep terecht en stinken vaak. 

Stinkende ontlasting en remsporen

Mensen met ongezonde poep melden vaak dat de ontlasting erg stinkt. Normaal ontlasting ruikt een beetje, maar geeft geen ontzettende stank. Normaal ontlasting is donkerbruin van kleur en heeft een vaste consistentie. Het is glad en zonder moeite verlaat het je lichaam. Ongezond poep stinkt en wordt vaak op een vreemde manier uitgepoept. Vaak komen er steken en pijnen bij te pas. In andere gevallen worden er steeds maar kleine delen uitgepoept. Mensen met ongezond poep gebruiken veel wc papier om de anus schoon te maken. Dit heeft te maken met het feit dat er veel resten achterblijven die niet verteerd zijn door het lichaam. Deze resten plakken vaak doordat er veel vetten in zitten. Tijdens het doortrekken zal er een remspoor te zien zijn. Dit heeft te maken met de onverteerde vetten die blijven plakken aan de wc.

Darmen hebben moeite met paprika

Groenten worden soms niet goed verteerd

Ook gezonde voeding wordt soms niet goed verteerd. Denk bijvoorbeeld aan paprika en bonen. In de meeste gevallen heeft dit niet met het voedsel te maken, maar met de darmbeweging. Veel mensen in Nederland en België hebben het PDS. Dit staat voor het prikkelbaar darmsyndroom. De darmen reageren overgevoelig op bepaalde voedingsstoffen. De darmen zijn dan hyperactief waardoor de voeding niet goed wordt verteerd. Meestal heb je, voordat je naar de wc zit, al veel steken en krampen gehad. Je darmen zijn van streek en willen het eten snel kwijt. 

  • Paprika wordt soms niet verteerd
  • Bonen kunnen onverteerd het lichaam verlaten

Eet gezond!

De meeste mensen weten natuurlijk wel dat gezond eten goed voor het lichaam is. Wat de meeste mensen niet weten is dat gezond eten met name goed is voor je darmen. Je darmen zullen heel blij zijn met veel groente en vezels. Met name voedingsstoffen die voor een zeer groot deel helemaal verteren zijn licht voor je darmen. In de maag wordt namelijk al een deel verteerd. Hoe meer er wordt verteerd in het eerste deel van je spijsverteringsstelsel, hoe minder werk je darmen uiteindelijk hoeven te doen. Fruit en groente zijn vaak licht verteerbaar. Dit heeft te maken met het feit dat deze voedingsstoffen veel vocht (water) bevatten. 

Reageer op: "Oorzaken van onverteerd voedsel in ontlasting"

1 Reactie

  • Reactielink gea katerberg zaterdag, 09 juni 2018 06:27 Geplaatst door gea katerberg

    Soms komt er na 1 a 2 uur alweer onverteerd voedsel mee met de ontlasting, wat kan de oorzaak zijn? Mijn darmen werken snel.
    .

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk