Pijnlijk eelt op hiel van voet; oorzaken en behandeling

Voorkom eelt en drukpijn Voorkom eelt en drukpijn

Heb je last van pijnlijk eelt op de hiel of hak dan merk je al snel dat je verkeerd en/of moeizaam gaat lopen. Het eelt kan zo dik worden dat er drukplekken en ontstekingen kunnen ontstaan. Om goed te kunnen lopen is het belangrijk dit te voorkomen en het eelt te behandelen. Eelt behandelen kun je op verschillende manieren doen, maar het beste is misschien wel een, vooral ervaren, medisch pedicure te bezoeken die je voeten op een professionele wijze kan behandelen. Na een behandeling merk je meestal direct resultaat en dat is een fijn gevoel. Een frequent bezoek aan de pedicure is vooral aan te raden voor mensen met diabetes en/of reuma, de voeten zijn in dit geval extra gevoelig voor complicaties.

Pijnlijk eelt op de hiel of onder de voeten

Het klinkt als een onschuldig aandoening, maar overtollig eelt kan tot veel klachten leiden. Het eelt kan extreme drukplekken veroorzaken waardoor de huid geïrriteerd raakt. Een geïrriteerde huid kan gaan ontsteken met alle gevolgen van dien. Hoe voorkom je pijnlijk eelt op de huid van de hiel?

Wat is eelt?

Eelt een opeenhoping van dode cellen, de zogenaamde epitheelcellen. Door druk en wrijving kan er een overmatige productie van deze cellen plaatsvinden, dit vormt een eeltlaag. Het is normaal om op sommige plekken een dun laagje eelt te hebben, het geeft bescherming. Maar een eeltlaag kan ook overmatig dik worden, door continue druk en/of wrijving. Deze druk en/of wrijving kan, bijvoorbeeld, ontstaan na lang staan, lopen en/of overgewicht. Ook een ouder wordende huid heeft een vergoot risico op eelt, dit komt doordat de huid droger wordt naarmate het ouder worden. Oorzaken van eeltvorming:

  • Herhaalde beweging/wrijving (lopen, lang staan, joggen, sporten).
  • Verkeerde stand van voeten.
  • Schoenen, sokken of steunzolen met harde randen/ribbels. Te strakke schoenen geven al snel eelt op de hiel.
  • Ziekte of aandoening (reuma, diabetes, keratoderma (overmatige verhoorning).

Ontstoken pijnlijk eelt

Een dun laagje eelt is niet per definitie pijnlijk. Er zijn verschillende oorzaken die kunnen zorgen dat eelt wel pijnlijk wordt:

  • Het eelt wordt zo dik dat het tegen andere huidlagen aandrukt, dit geeft een drukpijn.
  • Het eelt wordt steeds dikker en gaat ribbelen en/of verschuiven, waardoor het kan loslaten van de onderste huidlaag.
  • Het eelt gaat barsten en er ontstaan diepe kloven, tot de diepere, gevoelige huidlagen.
  • De kloven en barsten raken geïnfecteerd, er kan een pijnlijke ontsteking ontstaan.
  • Het eelt word zo dik dat het er harde, scherpe, randen en punten ontstaan die in de gevoelige huid drukken.

Ik heb pijnlijke eeltplekken; wat nu?

Heb je last van pijnlijke eeltvorming op de hiel, onder de hak of ergens anders op je voeten? Dan is het, het meest makkelijk, een ervaren medisch pedicure te bezoeken. Natuurlijk kan een minder ervaren, niet medisch pedicure ook prima een behandeling uitvoeren, maar probeer dan wel te achterhalen wat de ervaringen van andere mensen zijn met deze pedicure. De kwaliteit en hygiënische omstandigheden kunnen sterk verschillen. Zoek op kwaliteit, specialisatie en ervaring.

Te krappe schoenen? Pas gelijk je schoeisel aan!

Zelf behandelen van eelt?

Je kunt eelt op verschillende manieren zelf behandelen. Bij een zeer minimale hoeveelheid aan eelt is dit ook goed mogelijk, maar zelfs dan is behandeling door een pedicure met professionele instrumenten en behandeltechnieken aan te raden. De op batterijen aangedreven apparaten kunnen het effect van professioneel apparatuur niet evenaren, daarnaast is het erg onhandig en soms zelfs onmogelijk de behandeling zelf uit te voeren. Professionele crèmes, tincturen en sprays voor de diabetische voet en/of reumatische voet kun je eveneens bij de pedicure aanschaffen. 

Gevolgen van het niet behandelen van overtollig eelt op de hiel 

Het niet behandelen van deze pijnklachten is bijna niet mogelijk. De pijn kan door druk en wrijving zo erg worden dat het hele gebied rondom de eeltplek geïrriteerd raakt. Lopen wordt hierdoor bijna onmogelijk. Blijf je toch doorlopen dan kan de geïrriteerde plek wondjes krijgen, kloven ontwikkelen, gaan bloeden en geïnfecteerd raken, met een ontsteking aan de hiel tot gevolg. Ontstekingen aan de voet kunnen bij diabetes patiënten zelfs leiden tot amputatie!

Laatst aangepast op zaterdag, 14 mei 2016 09:32

Reageer op: "Pijnlijk eelt op hiel van voet; oorzaken en behandeling"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk