Kattenkots verwijderen en schoonmaken van bank of vloerbedekking

Kat gekotst? Kat gekotst?

De kat heeft gekotst op de bank of op je nieuwe vloerbedekking? Wat nu? Het verwijderen van een kotsplek of kotsvlek van de kat is een vervelende klus, maar hoe pak je dit nu eigenlijk het beste aan? Kattenkots verwijderen en het reinigen van de plek doe je in verschillende stappen. Het is naast de stappen te volgen belangrijk de kots of het braaksel zo snel mogelijk te verwijderen, dit omdat de kots zuur is en lelijke plekken kan achterlaten als het niet snel wordt opgeruimd. Kattenkots kan daarnaast zeer sterk ruiken en de vochtige stinkende substantie kan in de vloer en ondervloer trekken. Des te meer redenen om snel te handelen. Hoe verwijder je kattenkots of braaksel snel en effectief?

Hoe verwijder je kattenkots van de bank of vloerbedekking?

Kattenkots stinkt enorm, de kans dat je niet door hebt dat de kat ergens heeft gekotst is dan ook klein. Zodra je hebt ontdekt dat de kat ergens heeft gekotst is het belangrijk dit zo snel mogelijk schoon te maken. Kattenkots is zuur en kan lelijke vlekken achterlaten in vloerbedekking of in de stoffen bekleding van de bank. Kattenkots kan ook vlekken achterlaten in leren bekleding als het te lang blijft liggen. De volgende stappen zijn noodzakelijk om kattenkots goed en grondig te verwijderen.

Stap 1:  Begin zo snel mogelijk met het verwijderen van de kattenkots

Kattenkots verwijderen doe je zo snel mogelijk om vlekken in intrekken vocht van nare geuren in de bijvoorbeeld de onderliggende bekleding of de ondervloer te voorkomen. Pak snel een emmertje, handschoenen en wc papier/keukenpapier. Verwijder met het wc papier of de keukenrol het overgrote deel van de kattenkots. Schep als het ware de kots van de vloer of bank, ga niet wrijven! Je kunt ook een stukje karton gebruiken om het overgrote deel van de kots te verwijderen. Gooi de vieze doekjes en dergelijke gelijk buiten in de container om stank binnenshuis te voorkomen.

Veel mensen denken dat het nu wel schoon is, maar niets is minder waar! Het vocht van de kots is waarschijnlijk al in de bekleding van de bank getrokken of in de vezels van de vloerbedekking. Daarnaast stinkt vaak het hele huis naar kots. Een vaak onverdraagzame stank. Ga snel door naar de volgend stap.

Zijn soda en maizena het geheim?

Stap 2: Verwijder vocht dat is ingetrokken in de bekleding

Om het vocht, afkomstig uit de kattenkots, te verwijderen gebruik je soda. Strooi een goede hoeveelheid Soda over de plek waar je net het overgrote deel van de kattenkots of braaksel hebt verwijderd. De soda zal het overtollige vocht uit de bekleding trekken en kleine klontjes vormen. Om alle vocht goed te verwijderen laat je de soda enkele uren op de plek liggen. Nadat de soda het vocht heeft opgenomen kun je met een stofzuigerslang de soda verwijderen. Gebruik de stofzuiger op vol vermogen om de plek goed uit te zuigen. Is de plek nog niet volledig droog herhaal dan de stappen totdat de plek droog is.

Geen soda in huis? In plaats van soda kun je ook gebruikmaken van maiszetmeel (maizena). Hiervoor gelden de zelfde stappen als bij het gebruik van soda.

Stap 3: De plek desinfecteren en geur neutraliseren

Maak een sopje met een desinfectans, bijvoorbeeld dettol en spray/dep de plek hiermee in. Dep de plek droog met een droge doek en herhaal de stap meerdere keren. Lees voor het gebruik van het reinigingsmiddel altijd het etiket om vlekken in je bank of vloerbekleding te voorkomen. Overtollig achtergebleven vocht kun je opnieuw met soda of maizena verwijderen. Heb je de plek meerdere keren gereinigd dan is de stank vaak al een stuk minder, maar nog niet volledig weg.

Stap 4: De stank van kattenkots in huis verwijderen

Nadat je de kattenkots hebt verwijderd en schoongemaakt hangt er vaak nog een sterke lucht in huis. Na verloop van tijd zal de stank vanzelf minder worden, maar vaak willen we snel weer een schone lucht in huis. Om de stank van kattenkots te verwijderen kun je een vaak goedkope geurverfrisser of luchtverfrisser gebruiken, maar dit maskeert de geur van braaksel alleen maar. De stank kan er zelfs erger door worden! Gebruik in plaats van een geurverfrisser een spray die nare geuren neutraliseert. Hierdoor zal de stank verdwijnen.

Laatst aangepast op woensdag, 04 januari 2017 21:56

Reageer op: "Kattenkots verwijderen en schoonmaken van bank of vloerbedekking"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk