Wat is het Stockholmsyndroom?

Liefde voor dader Liefde voor dader

Het Stockholmsyndroom komt voor bij mensen of slachtoffers die sympathie krijgen voor daders of door degene die misbruik pleegt. In de psychologie wordt dit syndroom ook wel traumatic bonding genoemd. Wat is het Stockholmsyndroom precies?

Hoe ontstond het Stockholmsyndroom?

Veel mensen hebben er wel eens van gehoord, maar wat is het nou precies? Het Stockholmsyndroom ontstond in het jaar 1973 toen er een gijzeling in de Kreditbanken (de kredietbank) in Stockholm plaatsvond. De slachtoffers van de gijzelnemers ontwikkelden een speciale band met hen. Ze lieten zich dus positief uit na hun bevrijding. Na de bevrijding bleven sommige slachtoffers zelfs contact houden met de gijzelnemers, twee van de gevangen verloofden zich uiteindelijk met de gijzelnemers waar ze een band mee kregen. Een uiterst merkwaardig verschijnsel, echter was dit syndroom destijds al bekend bij meerdere psychologen.

Slachtoffers krijgen gevoelens voor hun daders

Wie ontwikkelt het Stockholmsyndroom?

Psychologen en hulpverleners waren al langer bekend met het fenomeen, echter was het de psycholoog Nils Bejerot die de naam heeft bedacht. Psycholgen van die tijd zagen vaker dat slachtoffers een speciale band met hun daders konden krijgen. Ze noemden dit traumatic bonding, het fenomeen waarbij er een band plaatsvindt met de dader door een traumatische gebeurtenis. De volgende slachtoffers kunnen het Stockholmsyndroom ontwikkelen:

  • Leden van een sekte
  • Mishandelde mannen en vrouwen
  • Misbruikte kinderen
  • Slachtoffers van incest
  • Gevangen in bijvoorbeeld concentratiekampen
  • Mensen die geïntimideerd worden

Voorbeeld van het Stockholmsyndroom

Het Stockholmsyndroom komt relatief vaak voor in gevangenissen waar slachtoffers een relatie krijgen met cipiers. Een goed voorbeeld van een persoon met het Stockholmsyndroom is Norma Romano (de vrouw die niets zegt) uit de Netflix serie Orange is the new Black. Ze werd lid van een sekte en ontwikkelde uiteindelijk passie en liefde voor de sekteleider.

Bekende symptomen

Slachtoffers van het Stockholmsyndroom hebben veelal een emotionele band met de daders. Dit betekent dat ze de daders vaak ook in bescherming nemen. Ze proberen het gedrag van de daders te bagatelliseren. In bepaalde gevallen proberen slachtoffers de daders zelfs te helpen. Andersom is er vaak ook een band aanwezig, de band tussen dader en slachtoffer.

Helsinkisyndroom

Het Stockholmsyndroom wordt soms verkeerd aangeduid met het Helsinkisyndroom. In principe bedoelen mensen hetzelfde als ze het Helsinkisyndroom noemen. Deze fout wordt waarschijnlijk vaak gemaakt doordat men niet precies, maar wel ongeveer, weet naar welke stad er wordt gerefereerd. Stockholm is de hoofdstad van Zweden, Helsinki (soms Helsingfors genoemd) is de hoofdstad van Finland.

Laatst aangepast op dinsdag, 25 oktober 2016 21:03

Reageer op: "Wat is het Stockholmsyndroom?"

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk