Het Adonis complex bij sporters in de sportschool

Adonis complex Adonis complex

Sporters in de sportschool kunnen op den duur te maken krijgen met een obsessieve beoordeling van het lichaam. In de volksmond wordt dit het Adonis complex genoemd. Het complex houdt in dat men bang is geworden om het perfecte lichaam kwijt te raken. Het Adonis complex lijkt onschuldig, maar kan erg vervelend en zelfs gevaarlijk zijn. Lees in dit artikel wat het Adonis complex met je zelfbewustzijn doet.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Sporten is gezond voor bijna iedereen. Toch heeft sporten, en dan met name sporten voor een mooier figuur, ook een schaduwzijde. Wie niet uitkijkt kan op den duur het Adonis complex te pakken krijgen. Het Adonis complex houdt in dat men obsessief bezig is met het figuur. Alles moet perfect worden of perfect blijven. Dit houdt in dat elk grammetje vet nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Wie een paar gram is aangekomen is bang dat het zichtbaar is. Bij mannen is het verlies van lichaamsgewicht vaak een probleem. Men denkt dat het sporten voor niets is geweest doordat er spierafbraak heeft plaatsgevonden. Er wordt vaak in de spiegel gekeken naar het figuur. Er worden zeer strenge eisen gesteld aan het figuur. Eisen die bijna niet haalbaar en vaak onrealistisch zijn. Het leven kan op den duur helemaal in teken staan van het behouden van een mooi lichaam.

Het figuur vaak aanraken

Mensen met het Adonis complex herken je vaak aan het obsessief aanraken van het lichaam. Er wordt vaak gewreven over de spieren. Met name mannen die vaak sporten in de sportschool hebben last van het Adonis complex. Uiteraard ontwikkelt niet elke man deze kwaal. Het Adonis complex kent een onderliggend probleem dat aangepakt moet worden. Vaak is sprake van grote onzekerheid. Deze onzekerheid kan voortvloeien uit een minderwaardigheidscomplex. Mannen die zijn gaan sporten omdat ze vroeger erg dun of juist erg dik waren maken doorgaans grotere kans om een Adonis complex te ontwikkelen. Met name als er daadwerkelijk verandering plaatsvindt tijdens het sporten, en deze lichamelijke verandering zichtbaar wordt, kan het gevoel opkomen dat er meer aandacht aan het lichaam moet worden geschonken.

Sporters ontwikkelen vaak meer zelfvertrouwen

Obsessief veel aandacht voor het lichaam

Een lichamelijke verandering is vaak snel zichtbaar. Er is vaak veel moeite gestopt in het behalen van het resultaat. Uren in de sportschool aan gewichten heffen heeft veel resultaat geboekt. De spieren worden zichtbaar en het vet verdwijnt. Wanneer moeite en werk ergens in is gestopt wil je het resultaat behouden. Er kan op den duur een angst ontstaan dat de spieren verdwijnen. De angst bestaat ook uit het verdwijnen van het goed gevoel dat spieren met zich meebrengt. Een man met meer spiermassa krijgt doorgaans meer aandacht van de omgeving. Mensen merken de lichamelijke verandering op. Hij krijgt meer aandacht, complimenten en krijgt daardoor meer zelfvertrouwen. Daarnaast vindt er ook een ontwikkeling plaats in de hormoonhuishouding. Mannen die aan krachttraining doen hebben doorgaans meer testosteron in het bloed. Dit betekent dat er, in de meeste gevallen, meer zelfvertrouwen aanwezig is. Zelfvertrouwen voelt goed en is verslavend. Het goede gevoel wil je niet verliezen en wordt gelinkt aan spiermassa. De angst voor het verliezen an spiermassa gaat dus verder. Men wil het goede gevoel, het zelfvertrouwen, niet verliezen. Zelfvertrouwen wordt gelinkt aan wat je kunt zien; de spieren.

Van het Adonis complex naar narcisme

Het Adonis complex is niet hetzelfde als narcisme. Een narcistische persoonlijkheid gaat veel verder en heeft vaak niets te maken met een onzeker gevoel over het lichaam. Een narcist heeft vaak onvoldoende sociale vaardigheden en kan zich zeer moeilijk inleven in het gevoel van een andere persoon. Een narcist gebruikt vaak een andere persoon voor eigen gewin. Een persoon met het Adonis complex kan in bepaalde opzichten wel trekjes vertonen die in overeenstemming zijn met een narcist. Er moet dan gedacht worden aan een vergroting van egoïstische gedragingen. Een aantal voorbeelden kunnen zijn:

  • Bepaalde (dure) voeding aanschaffen voor persoonlijk gewin
  • Geen tijd meer voor sociale omgang i.v.m. sportschool routine
  • Partner geen aandacht meer schenken, echter wel aandacht hebben voor eigen lichaam
  • Eigen lijn trekken en geen aandacht hebben voor de wensen van anderen

Wat kun je doen bij het Adonis complex?

Voorkomen is natuurlijk veel beter dan genezen. Toch is het vaak erg moeilijk om het Adonis complex zelf te herkennen. Er is een zeer dunne lijn tussen een vergrote zelfbewustzijn en obsessief met het lichaam bezig zijn. Het één kan makkelijk in het ander overslaan. Een verandering in gedrag is vaak een indicatie voor een verandering in bewustzijn. Sporters in de sportschool zien een verandering in het gedrag vaak zelf niet. Met name de omgeving zal dit kunnen merken. Uiteraard ontwikkelt niet iedereen die gaat sporten (krachttraining) het Adonis complex. Wanneer obsessief gedrag normaal omgang in de weg staat kan een gesprek met een psycholoog helpen. Wie begrijpt waarom er op een bepaalde manier wordt gereageerd kan het gedrag in de toekomst aanpassen en bijsturen waar nodig.

Ken jij iemand met het Adonis Complex en heb je nog goede tips? Heb jij opmerkingen, vragen of commentaar m.b.t. dit artikel over het Adonis Complex? Laat het iedereen weten door hieronder een reactie te schrijven! 

Laatst aangepast op maandag, 31 oktober 2016 09:32

Reageer op: "Het Adonis complex bij sporters in de sportschool"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk