Is Filet Americain gezond?

Ongezond? Ongezond?

Filet Americain is een vleeswaar gemaakt van rauw rundlvees dat gemalen is. Filet Americain wordt ook wel préparé, steak tartare of Amerikaanse Filet genoemd. Veel mensen kopen filet americain als broodbeleg of als beleg voor een toastje. Filet Americain komt in veel varianten voor. De filet is verkrijbaar met pesto, met peper en met uitjes. De pittige variant van filet americain wordt martino genoemd en heeft een iets andere smaak. Martino is met name populair in België en zuidelijk Nederland. Is filet americain gezond of kunnen we het beter laten staan? Wat zit er precies in filet americain en word je er dik van?

Filet Americain: gezond of niet?

Filet Americain is een vleesproduct met een zeer herkenbare smaak. Het vleesproduct zit meestal in een bakje en is in principe verkrijbaar bij elke supermarkt. Het product is rauw en is daarom ook zeer gevoelig om snel te bederven. Wanneer filet americain een hele avond/dag in een warme huiskamer heeft gelegen is het zeer verstandig om het product weg te gooien en niet meer te bewaren. Bacteriën in een rauw vleesproduct vermeerderen zich razendsnel bij warme temperaturen. Filet Americain is een zeer bederverlijk product. Bij verkeerd gebruik kan men diarree krijgen en/of een voedselvergiftiging oplopen.

Filet Americain is een rauw vleesproduct

Rauw vleesproduct

Wanneer het product op een juiste manier wordt genuttigd is het gevaar op een voedselvergiftiging helemaal niet zo groot. Filet Americain is een product waar zuiver mager rundvlees in hoort te zitten. Toch is het zo dat dit vaak niet het geval is. In veel gevallen is namelijk gebleken dat er varkensvlees zat verwerkt in filet americain. In een Belgisch onderzoek is vastgesteld dat van de 50 broodjes belegd met filet americain maar liefst 42% bestond uit een vleesmix van varkensvlees en rundvlees. Er bleek in bepaalde gevallen zelfs sulfiet toegevoegd te zijn. Sulfiet is een wettelijk verboden middel. 

Word je dik van filet americain?

Filet americain bevat ongeveer 146 kcal per 100 gram. Een mager vleesproduct dat past in een dieetplan echter is het zo dat teveel filet americain natuurlijk niet goed is. Vaak is filet americain behoorlijk zout en wanneer er ook varkensvlees is toegevoegd wordt het product aanzienlijk vetter. In 100 gram filet americain zitten veel eiwitten: 18.2 gram eiwitten per 100 gram.

Filet americain zelf maken

Je kunt het product natuurlijk ook zelf maken. De bereidingswijze is bijzonder gemakkelijk omdat je simpelweg alle ingrediënten gewoon door elkaar hoeft te mengen. De volgende ingrediënten heb je nodig om je eigen lekkere filet americain te maken. Houd er rekening mee dat filet americain erg bederverlijk is en dat je dus werkt met rauw vlees. Bij de bereiding is een zeer hoge hygiëne nodig. De volgende ingrediënten heb je nodig:

  • 200 gram tartaar of rundergehakt
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel ketchup
  • 2 eetlepels olie
  • 2 theelepels citroensap
  • 1 theelepel mosterd
  • 4 druppels worchestershiresaus
  • zout en peper

Meng alles door elkaar en probeer uit wat je zelf het lekkerst vindt. Je kunt natuurlijk altijd experimenteren met andere ingrediënten. Denk dan aan fijngesneden ui, kappertjes en pesto. Ook is het mogelijk om een augurk fijn te snijden en deze toe te voegen aan het geheel.

Laatst aangepast op woensdag, 24 augustus 2016 09:14

Reageer op: "Is Filet Americain gezond?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk