Zijn mensen met blauwe ogen intelligenter?

blauwe ogen blauwe ogen

Mensen met blauwe ogen vinden we met name in de noordelijke landen van Europa. De blauwe ogen zijn volgens wetenschappers ontstaan door een mutatie van de oorspronkelijke genen die bruine ogen veroorzaken. Deze mutatie is waarschijnlijk in Scandinavië ontstaan en heeft zich vervolgens verspreid over het continent. Volgens sommige onderzoeken zijn mensen met blauwe ogen intelligenter dan mensen met bruine ogen. Is dat eigenlijk wel echt zo of is dit een fabeltje?

De blauwe oogkleur bij mensen

Mensen komen in allerlei verschillende kleuren. In Europa wonen met name mensen met een lichte huidskleur. Deze lichte huidskleur heeft als voordeel dat er makkelijk en veel zonlicht opgevangen kan worden door de huid. Dit is nodig om bepaalde ziekten te voorkomen. Hoe noorderlijker je komt in Europa, hoe minder intens het zonlicht. Het is daarom makkelijk te begrijpen dat met name de mensen in de noorderlijke delen van Europa een lichte huidskleur hebben. Niet alleen is de huid licht, ook de haren en irissen zijn licht. Blonde haren en blauwe ogen komen daarom ook veel voor in Scandinavië, Duitsland, Estland, IJsland, Nederland en Schotland. Ook wonen er veel mensen met blauwe ogen in Polen, Litouwen, Letland en Rusland. Hoe meer je naar het zuiden trekt, hoe donkerder de mensen worden.

De blauwe oogkleur is een mutatie

De oogkleur blauw is een mutatie op de oorspronkelijke bruine oogkleur. Deze oogkleur bestaat namelijk al veel langer. De groene oogkleur is waarschijnlijk één van de meest nieuwe mutaties bij de mens. Ook is de rode haarkleur een nieuwe mutatie. Wanneer de genen van mensen met deze eigenschappen worden doorgegeven, zal de kenmerk blijven bestaan. Blauwe ogen zijn niet uitgestorven omdat mensen met deze eigenschap waarschijnlijk aantrekkelijk(er) werden bevonden. Hetzelfde geldt voor mensen met de blonde haarkleur.

Blauw betekent weinig melanine

Mensen hebben in het oog een stof genaamd melanine. De stof is een pigment dat de iris kleurt. Er zit ook pigment in haar. Hoe minder pigment, hoe lichter het haar zal lijken. Erg weinig melanine in de iris zorgt voor blauwe ogen bij mensen. Hoe meer melanine in het oog, hoe donkerder de ogen zullen lijken. De meeste mensen met veel melanine hebben daarom bruine ogen. 

Groene ogen betekent feomelanine

Mensen met groene ogen hebben met name de stof feomelanine in het oog. Deze stof wordt ook wel lipochroom genoemd. De stof is geel tot rood en komt ook bij dieren voor. Sommige vogels en vissen hebben deze stof namelijk ook in het oog zitten. Hoe meer van de stof in het oog, hoe geler de ogen zullen lijken. Mensen met amberkleurige ogen hebben daarom vaak ook ogen die lijken alsof ze geel zijn. Deze ogen worden ook wel wolfsogen genoemd. Groene ogen zijn zeer zeldzaam en komen bij ongeveer 2 procent van alle mensen voor. 

Blauwe ogen en intelligentie

In Amerika is onderzoek gedaan naar de relatie tussen oogkleur en intelligentie. Dit soort onderzoeken waar gezocht wordt naar een relatie wordt correlationeel onderzoek genoemd. Er wordt dan vaak gekeken naar één specifiek onderdeel en dat onderdeel vergelijk je dan met verschillende groepen. Zo kun je dus mensen met verschillende oogkleuren met elkaar vergelijken. Uit het onderzoek bleek dat mensen met lichte ogen doorgaans meer intelligentie bezitten op verschillende domeinen. Ook scoorden mensen met de overige lichte oogkleuren het goed. Mensen met grijze, groene en amberkleurige ogen scoorden dus ook goed. Mensen met bruine ogen scoorden minder goed. De conclusie was dus dat mensen met bruine ogen minder intelligent zijn.

Zijn mensen met bruine ogen echt minder intelligent?

Een correlationeel onderzoek is een type onderzoek waar eigenlijk nooit iets met zekerheid gezegd kan worden. In principe geldt dit voor alle onderzoeken die gedaan worden met statistische modellen. Het is echter bij correlationeel onderzoek altijd extra oppassen geblazen. Er kunnen namelijk veel meer factoren spelen die de uitkomsten kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan opleiding en milieu waar mensen in zijn opgegroeid. Het is dus niet met zekerheid te zeggen dan mensen met blauwe ogen intelligenter zijn dan mensen met een donkere oogkleur.

Laatst aangepast op woensdag, 05 oktober 2016 09:14

Reageer op: "Zijn mensen met blauwe ogen intelligenter?"

1 Reactie

  • Reactielink Saskia van Engeland zaterdag, 10 april 2021 11:23 Geplaatst door Saskia van Engeland

    Kunt u de bron vermelden van het onderzoek naar intelligentie en blauwe ogen? Alvast hartelijk dank.

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk